Connect with us

HANDBAL

Jibouanul David Noţigan, urmaşul lui Ştefan Birtalan!

Tânărul din Jibou practică cu succes handbalul la CSS 2 Baia Mare, unde este jucător de bază în echipa de cadeţi, cu care s-a calificat la turneul final. După nici 2 ani de când s-a apucat de practicarea acestui sport, David Noţigan a intrat în atenţia loturilor naţionale şi deja are două convocări pentru Naţionala de cadeţi. La doar 16 ani măsoară aproape 2 m şi are toate atuurile pentru a face carieră în handbalul masculin, fiind deja remarcat de antrenorii federali

Cel mai mare sportiv pe care l-a dat oraşul Jibou este fără doar şi poate Ştefan Birtalan, multiplu campion mondial la handbal masculin cu Naţionala României în anii 70 şi cel mai bun sportiv din România declarat în anii 1974, 1976 şi 1977. La peste 40 de ani de la acele vremuri de glorie reuşite de Ştefan Birtalan, oraşul Jibou propune un nou nume în handbalul masculin. Este vorba de David Noţigan, un tânăr de doar 16 ani, care vrea să-i calce pe urme fostului internaţional.

A lăsat fotbalul la 14 ani pentru handbal

Fotbalul este cam singurul sport practicat în Jibou, iar de fotbal s-a apucat prima dată şi David Noţigan, la grupele de juniori de la Rapid.

Inevitabil a ieşit în evidenţă prin calităţile sale fizice, iar mai apoi a fost transferat la CS Atletic Zalău cu care a jucat în Campionatul Naţional de juniori republicani.

A fost jucător şi în selecţionata Sălajului, însă acum 2 ani a decis să lase fotbalul de-o parte şi să se apuce de handbal. În perioada respectivă, David Noţigan a fost dorit de una dintre cele mai tari academii de fotbal la nivel de juniori, “U” Luceafărul Cluj.

Tânărul jibouan a ţinut însă cont de părerile unor oameni pricepuţi în sport, astfel că tatăl său Adrian Noţigan, fostul său antrenor Marius Muntean, cât mai ales naşa sa Valeria Motogna l-au îndrumat să se apuce de handbal.

David Noţigan a ieşit în evidenţă la acest sport, la Cupa Văii, iar din 2019 s-a apucat serios de treabă, odată ce a ajuns la CSS 2 Baia Mare.

“Era la Cupa Văii, în clasa a VIII-a, iar când l-am văzut cum joacă, am decis să schimbăm sportul. Cu handbalul poate ajunge mult mai sus decât cu fotbalul. Chiar dacă eu am practicat fotbalul şi încă îl practic, prefer ca David să practice sportul în care are cele mai mari şanse de reuşită”, spune tatăl său, Adrian Noţigan, nimeni altul decât fostul portar de la Armătura Zalău, care încă mai apără la Rapid Jibou.

“A fost o decizie de moment. M-au împins de la spate părinţii, profesorul de sport Marius Muntean dar şi naşa mea, Valeria Motogna. Am decis să încerc şi să văd ce iese şi nu regret alegerea făcută”, ne-a declarat David Noţigan.

David Noţigan măsoară aproape 2 metri şi are toate atuurile pentru a face carieră în handbalul masculin

David Noţigan practică handbalulul doar de doi ani, însă într-un timp foarte scurt a ieşit rapid în evidenţă. Îl ajută foarte mult şi calităţile fizice, jibouanul având o înălţime de 198 de cm, astfel că are toate atuurile pentru a face carieră în handbalul masculin.

Este printre cei mai importanţi jucători din echipa de juniori II de la CSS 2 Baia Mare antrenată de Cristian Mureşan, unde marchează goluri pe bandă rulantă. Prin evoluţiile sale şi-a ajutat echipa să se califice la turneul final, unde au ajuns cele mai bune opt echipe din ţară.

La turneul final, David Noţigan a avut evoluţii foarte bune şi şi-a ajutat echipa să obţină o clasare pe locul 4. Jibouanul se află la un club important de juniori, dar în paralel cu handbalul continuă şcoala la un liceu din Baia Mare unde este elev în clasa a X-a.

David Noţigan: “Am fost emoţionat la prima convocare. Nu am putut dormi câteva nopţi”

 La 16 ani, David Noţigan a fost deja la două acţiuni ale Naţionalei de cadeţi pentru care a jucat în partidele amicale cu Serbia. 

“Prima convocare a fost în decembrie. Am fost foarte emoţionat. Nu am ştiut cum să reacţionez şi ce se întâmplă în jurul meu. O săptămână m-am gândit doar la convocare, iar cu două nopţi înainte nu am putut să dorm cum trebuie. Am fost copleşit de emoţii, dar când am ajuns la lot m-am concentrat la maxim pe ce am de făcut”, ne-a spus David Noţigan, care în luna iulie va împlini 17 ani.

De lotul naţional de cadeţi se ocupă antrenorul Horvath Atilla, cel care este şi tehnicianul echipei din Liga Zimbrilor – SCM Poli Timişoara.

Convocat la lotul naţional de cadeţi. Jiboul a bifat primele meciuri pentru România

La nici doi ani de când a început handablul în mod organizat, David Noţigan a ajuns să fie convocat la Naţionala României de cadeţi. Prima acţiune la care a fost chemat handbalistul din Jibou a avut loc în luna decembrie la Izvorani, când a avut loc un stagiu de pregătire.

În această primăvară, David Noţigan a fost convocat la lotul de cadeţi şi pentru acţiunea de la Drobeta Turnu Severin, care s-a finalizat cu două jocuri amicale împotriva Serbiei.

Visează să ajungă în străinătate şi să joace pentru Naţionala de seniori

În luna iulie, David Noţigan va împlini 17 ani. Deşi practică handbalul în mod organizat doar din 2019  deja a ajuns un junior de mare perspectivă. Joacă la un club important de juniori, a prins deja mai multe acţiuni la loturile naţionale.

Așadar, viitorul sună bine, mai ales că jibouanul are calităţi fizice extraordinare, care îl ajută foarte mult. Mai rămâne doar ca David Noţigan să se pregătească la modul cel mai serios, pentru a-şi vedea visul îndeplinit.

“Pentru viitor îmi propun ce îşi propune orice sportiv, un contract cu o echipă bună, convocări la naţionala de seniori. Mi-aş dori să ajung la o echipă din Liga Naţinală, chiar să prind un contract afară. Sunt conştient că pentru a reuşi acest lucru trebuie să mă pregătesc cât mai bine şi să fiu serios”.

David Noţigan

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in HANDBAL