Connect with us

Actualitate

SPECIAL. Sandra Paul – copilul minune care la 6 ani a creat un robot şi la 9 ani a publicat o carte. Excelează şi la matematică și la kaiac canoe

Sandra îşi are originile în comuna Bobota, iar până la vârsta de 10 ani se poate lăuda cu roboţi creaţi, premii importante la matematică, concerte la pian, dar şi rezultate foarte bune la kaiac canoe, unde este dublă vicecampioană naţională la o categorie de vârstă superioară. Totodată, Sandra a reuşit la vârsta de 9 ani să publice şi prima sa carte


Sandra Paul este un copil special care la vârsta de 10 ani reuşeşte să exceleze în patru domenii diferite. Impresionant pentru o fetiţă de vârsta ei, dar nu numai.

Într-o lume în care tehnologia acaparează atenţia tuturor, în special a copiilor, Sandra a ales să se folosească de toate ispitele din jurul ei pentru a reuşit să creeze ceva, astfel ca în urma sa să nu rămână doar timp pierdut. 

Este pasionată de matematică, robotică, pian şi kaiac şi se poate mândri cu rezultate foarte bune în toate cele patru domenii, iar un mare aport la acest succes, pe lângă pasiunea Sandrei o au şi părinţii care o sprijină necondiţionat şi îi sunt alături în orice.

Cine este Sandra Paul?

Sandra Paul este un copil talentat ce tocmai a absolvit clasa a IV-a la Şcoala Gimnazială Nr. 45 „ Titu Maiorescu” din Bucureşti. Însă, originile sale sunt în Sălaj, mama sa fiind Andreea Paul (fosta Vass), o economistă română, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE București și președintele Asociației INACO – Inițiativa pentru Competitivitate.

Andreea este din comuna Bobota, iar după o carieră de cercetător la Institutul de Economie Naţional al Academiei Române a urmat şi o carieră în politică fiind deputat în Parlamentul României.

Având o asemenea genă, Sandra nu avea cum să fie decât un copil special, dar cu ambiţii proprii şi o mare dorinţă de cunoaştere şi afirmare.

După ce a absolvit clasa a IV-a, Sandra a intrat la cea mai bună clasă de matematică din Bucureşti, iar pentru a reuşi asta a fost nevoită să susţină două teste de admitere ce au fost la un nivel extreme de ridicat, cel puţin pentru un copil obişnuit.

Însă, Sandra este specială, astfel că testele nu au fost o problemă pentru ea. Astfel, începând din această toamnă, copilul minune va urma cursurile ICHB – International Computer High School, şcoală care dă şi olimpicii naţionali la matematică.

Între roboţi, pian, matematică şi kaiac…

Spuneam că Sandra excelează în patru domenii diferite şi momentan nici nu se gândeşte să aleagă, dorind să demonstreze că poate excela în toate.

Rezultatele susţin ceea ce spune, astfel că Sandra a luat locul 1 pe ţară la concursul de robotică Digital Nerd, la categoria junior în programare. Acesta este doar ultimul titlu cucerit, Sandra având zeci de alte premii cucerite.

De altfel, la vârsta de 6 ani, vârstă la care mulţi nici nu au învăţat să scrie şi să citească, Sandra a construit primul său robot, pentru ca doi ani mai târziu, în loc de creioane colorate şi cărţi de desenat să le ceară părinţilor o imprimantă 3D…

Pe lângă toate acestea, Sandra are o pasiune aparte şi pentru pian, instrument la care a învăţat să cânte încă de când avea doar 4 anişori…

„Pianul este mai degrabă pentru sufletul ei, deşi a cântat şi la concerte în spaţiu public. Este talentată şi cântă foarte frumos. Profesoara ei de pian şi-ar fi dorit să urmeze cursurile unei şcoli de profil, însă noi, părinţii, nu am fost de acord”, ne-a spus Andreea Paul, mama Sandrei.

Performanţă la kaiac

Cum la matematică nu are probleme, la pian cântă superb, iar lumea vastă a roboţilor o fascinează nespus. După toate acestea, mai are Sandra timp liber? Ei bine, răspunsul este da.

Pe lângă şcoală, roboţi sau pian, Sandra face şi mult sport. A practicat tot felul de sporturi, de la baschet şi până la kaiac canoe, cel din urmă fiind sportul pe care-l îndrăgeşte cel mai mult şi pe care-l practică cu succes în prezent.

Recent, Sandra a reuşit să devină dublă vicecampioană naţională la categoria U 12 în proba de 500 de metri şi în proba de 3.000 de metri. 

Performanţa este cu atât mai mare cu cât Sandra a reuşit această performanţă în condiţiile în care, cu riscul de a mă repeta, are DOAR 10 ANI.

“Sandra practică acest sport la CSS 6 Bucureşti de un an de zile şi are aproape 200 de antrenamente la activ. Practică foarte intens, iar antrenorul care a descoperit-o este foarte încântat de evoluţiile sale”, ne spune Andreea Paul.

Sandra se bucură şi de calităţi fizice impresionante, iar la vârsta de 10 ani măsoară deja 1.55 m înălţime.

A publicat o carte la vârsta de 9 ani!

Cireaşa de pe tort, dacă am putea spune aşa, este faptul că la vârsta de 9 ani, Sandra Paul a reuşit să publice cartea “Teha şi Invenţiile ei”, o carte ce prezintă povestea unui om de ştiinţă invetator, pasionat de joacă şi sport, aşa cum este şi autoarea Sandra Paul.

Este o carte în format digital, publicată de editura Ştiinţă şi Tehnică la data de 1 iunie 2020.

A fost invitată la Academia Română ca şi speaker şi a participat la o mulţime de emisiuni, dând dovadă de o gândire mult mai matură decât vârsta pe care o are.

“Sandra este o fată atrasă de domeniul ştiinţelor exacte. Dacă ar fi să pun sub o umbrelă ce face ea şi ce încearcă ea să facă în echilibrul de care am vorbit, aş spune că face pian pentru suflet, kaiac pentru trup, matematică şi robotică pentru dezvoltarea ei mentală. Acesta este trio-ul pe care încearcă să-l croiască după puterile şi vârsta ei. Este un copil special, mult mai special decât mine şi soţul meu la un loc. Întotdeauna în rezultatele unul copil aşa cum este Sandra, contribuţia vine din trei părţi. Prima este munca ei, apoi profesorii şi pe urmă părinţii. Fără acest trio, în orice proces educaţional sau sport de performanţă, nu poţi să excelezi”, a declarat Andreea Paul, pentru ziarul Sportul Sălăjean.

Cadou special la un an de la lansarea cărţii

A trecut mai bine de un an de când Sandra Paul lansa cartea “Teha şi Invenţiile ei”, carte lansată pe 1 iunie 2020.

La un an distanţă, Sandra s-a bucurat de un cadou superb, primit din partea părinţilor, un căţeluş jucăuş, dorinc să primească şi să ofere multă dragoste.

“Sandra a scris cartea imaginându-şi invenţiile acestui personaj, acestui prieten imaginar, Teha. La un an distanţă, împreună cu soţul meu am decis să-i cumpărăm cadou un Labrador de două luni, pentru că îşi dorea foarte mult un căţeluş. I-a pus numele Teha, astfel că această călătorie de la prietenul imaginar din carte la căţeluşul din curtea casei este una fascinantă. Ne-a şi spus Sandra că dintre toate cadourile primite până acum, de căţel se bucură cel mai tare”, ne-a informat mama Sandrei.

Ce urmează pentru Sandra

După cum bine am amintit şi mai sus, Sandra excelează în patru domenii diferite, iar pe viitor nu are de gând să renunţe la ceva pentru a se prioritiza pe altceva.

Îşi propune în continuare să facă performanţă în toate cele patru domenii şi vrea să demonstreze că se poate împleti educaţia de performanţă cu sportul de performanţă şi nu îşi doreşte să aleagă atâta timp cât acestea sunt pasiunile şi bucuriile ei.

Cât despre originile sale sălăjene, Sandra vine cu drag şi la Bobota, de fiecare dată când părinţii au posibilitatea.

Mai multe pe acest subiect, în ediția ziarului Știrile din Sălaj de miercuri, 23 iunie.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Actualitate