Connect with us

Administraţie

Comuna Pericei îşi face strategia de dezvoltare locală pentru următorii 7 ani alături de cetăţeni

Administraţia locală condusă de primarul Boncidai Csaba are planuri importante pentru perioada 2021 – 2027 şi deja a iniţiat demersurile necesare în vederea întocmirii Strategiei de Dezvoltare Locală. Primul demers este realizarea unei sondări a opiniei publice, pentru a identifica, direct de la sursă, opinia populaţiei despre situaţia existentă precum şi despre acele domenii ale vieţii sociale (infrastructură, utilităţi publice, administraţie) în care ar trebui realizate îmbunătăţiri în comune

Comuna Pericei s-a dezvoltat pe toate planurile. A pus accentul pe dezvoltarea infrastructurii rutiere, pe dezvoltarea infrastructurii şcolare, pe utilităţi şi pe creşterea standardului de viaţă.

Multe proiecte s-au finalizat, altele sunt în execuţie, iar Primăria este preocupată să asigure dezvoltarea şi pentru următorii ani. Administraţia locală lucrează la întocmirea Strategiei de Dezvoltare Locală pentru perioada 2021 – 2027 şi deja a iniţiat demersurile necesare în vederea întocmirii acesteia. Primul demers este realizarea unei sondări a opiniei publice, pentru a identifica, direct de la sursă, opinia populaţiei despre situaţia existentă precum şi despre acele domenii ale vieţii sociale în care ar trebui realizate îmbunătăţiri în comune.

”Am declanşat această acţiune şi suntem în faza de sondare a cetăţenilor, a oamenilor de afaceri din comună, a cadrelor medicale şi a cadrelor didactice. Avem la bază strategia veche, ceea ce am realizat în ultimii ani. Nu va însemna o schimbare în totalitate a strategiei ci mai degrabă o adaptare a noii strategii la posibilităţile care vor fi şi la necesităţile care vor veni”, ne-a declarat Boncidai Csaba.

Primarul comunei Pericei vrea să respecte în totalitate principiul transparenţei şi la întocmirea acestei strategii.

 ”Nu aş vrea să spună cineva că a fost întocmită fără ca lumea să cunoască că există. Tocmai de aceea, vrem să atragem cetăţenii să contribuie cu informaţii, nu doar să critice. Critici aş dori să acceptăm doar din partea celor care au contribuit”, spune primarul.

În strategia de dezvoltare locală pentru următorii ani, administraţia locală vrea să pună accentul pe conceptul ”Smart Village”

”Sunt ferm convins că dacă vom reuşi să implementăm această strategie a satului inteligent, vom creşte calitatea serviciilor care le vom furniza cetăţenilor. Mi-aş dori ca aceste servicii să fie transparente, deschise şi uşor de realizat comunicarea. Omul să îşi poată rezolva problemele cu administraţia publică locală prin intermediul tehnologiei”, spune primarul Boncidai Csaba.

Primarul comunei Pericei este convins că o astfel de implementare necesită timp, însă o parte a acestui sistem a fost deja implementată în perioadă de pandemie, când multe servicii şi activităţi au avut loc prin intermediul tehnologiei.

În condiţiile în care prin intermediul tehnologiei vor fi disponibile mai multe servicii online, primarul Boncidai Csaba spune că funcţionarii publici ar putea prelua şi alte atribuţii.

”Din discuţii, deja s-a pus întrebarea, dacă vom moderniza şi vom schimba modul de comunicare, ce va fi cu funcţionarii publici. Din start vreau să-i liniştesc pe funcţionarii publici, că vom avea nevoie de ei şi vom crea premizele acelei descentralizări, ca anumite atribuţiuni a guvernului şi al anumitor ministere să le putem prelua noi, pentru binele cetăţenilor şi pentru a aduce administraţia cât mai aproape de cetăţean”, a precizat primarul, care vrea în viitor ca la Primărie să poată fi posibilă eliberarea actelor de idenitate, schimbarea actelor, declararea unor bunuri sau radierea lor.

”Dacă aducem serviciile mult mai aproape de cetăţean, vom reuşi mai multe servicii pe plan local. Asta ar însemna un sat inteligent”.

Boncidai Csaba

Îmbunătăţirea modului de viaţă al cetăţenilor, un punct important din strategia de dezvoltare

În mare parte, infrastructura este pusă la punct în comuna Pericei, iar proiectele mari de infrastructură care se află în derulare se vor finaliza şi ele în perioada următoare. În acest sens, administraţia locală se bazează în următorii ani pe îmbunătăţirea modului de viaţă al cetăţenilor.

”Vrem ca cetăţenii să simtă siguranţa zilei de mâine şi să  spună că sunt locuri de muncă bine plătite şi în Pericei nu doar în străinătate. În aceste direcţii vrem să construim strategia, iar atunci vom avea satisfacţia totală. Trebuie să indentificăm acele posibilităţi şi sper că va fi prielnic Programul de Rezilienţă şi Redresare, cu posibilităţile de finanţare pe plan european şi naţional”, ne-a dezvăluit Boncidai Csaba.

Îmbunătăţirea serviciilor medicale şi implementarea unui serviciu de învăţare permanentă, în planurile de viitor

În comună s-a lucrat în ultima perioadă la infrastructura medicală şi cea şcolară. Dacă proiectul de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare a şcolii s-a finalizat, la proiectul de modernizare şi dotare a dispensarului medical, lucrările sunt în toi.

În strategia de dezvoltare locală, sistemul medical şi de învăţământ au un rol important. Administraţia locală ia în calcul îmbunătăţirea serviciilor medicale, mai ales că în comună va exista un cabinet medical modern.

”Din păcate pornim de la un handicap, lipsa de medici, dar trebuie să trezim legislativul şi oamenii care stau la butoane. Trebuie să fim noi cei care profităm în urma investiţiei”, precizează primarul.

În ce priveşte serviciul de învăţare permanentă, acesta va fi implementat pentru a da o şansă cetăţenilor să înveţe şi alte meserii.

”La învăţământ ne dorim să intervenim şi să scoatem din ecuaţie acel dezinteres faţă de învăţământul dual. În strategie vom cuprinde acea posibilitate de a forma un serviciu comunitar pentru învăţare permanentă. Nu vom lucra doar cu copii, vom lucra cu tinerii, dar şi cu adulţii. Vom crea a doua şansă pentru fiecare cetăţean. Dacă şi-a ales o meserie neprielnică, care nu este foarte profitabilă, să aibă o şansă să se specializeze pe piaţă”, ne-a informat Boncidai Csaba.

În punerea în practică a acestui serviciu se va ţine cont de sondarea în special a oamenilor de afaceri, pentru a afla nevoile de pe piaţa forţei de muncă.

”Sunt ferm convins că în timpul iernii, în 3 – 4 luni se poate învăţa o meserie, cu ajutorul personalului calificat. Oamenii să aibă ocazia să înveţe o meserie care este bănoasă, care are trecere. Vrem să punem accentul pe învăţarea permanentă. Prima dată în colaborare cu oamenii de afaceri, să vedem ce lipsuri au pe piaţa forţei de muncă”, precizează Boncidai Csaba.

Primăria Pericei mizează şi pe turism

Turismul reprezintă o şansă în plus la dezvoltarea comunităţii din Pericei.

Pe acest segment a pus accentul de câţiva ani administraţia locală, care an de an organizează renumitul festival al cepei.

Tursimul este inclus în strategia de dezvoltare pentru perioada 2021 – 2027, iar Primăria doreşte să înscrie comuna Pericei în circuitul turistic rural.

”Mizăm pe educaţia în domeniul turismului şi ne adresăm acelor gospodari care au o cameră curată şi disponibilă şi care au înclinaţia să propage gastronomia locală. Ne vom înscrie în circuitul turistic rural, cu punerea la dispoziţie a tot ce avem, ca oamenii să ne cunoască şi să poată să petreacă în satele noastre câteva zile chiar şi sărbătorile religioase. Ar fi un venit bun şi pentru localnici. Şi în acest domeniu, vrem să facem educarea şi învăţarea cetăţenilor”, mai spune primarul.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Administraţie