Connect with us

Actualitate

REPORTAJ. Primăria Dobrin investeşte masiv în educaţie şi în infrastructură. FOTO

Sub administraţia condusă de primarul Bogdan Ferenc Istvan şi a viceprimarului Toth Alexandru, comuna Dobrin a cunoscut o amplă dezvoltare în ultimii ani datorită investiţiilor prin fonduri europene şi guvernamentale. Cele mai importante investiţii sunt în infrastructură, comuna având toate străzile şi uliţele asfaltate, apă şi canalizare, cât şi două şcoli moderne, la Dobrin şi Doba


Aflată la aproximativ 20 de km de Municipiul Zalău, comuna Dobrin devine de la an la an tot mai atrăgătoare.

Acest lucru se datorează în mod special administraţiei locale, condusă de primarul Bogdan Ferenc Istvan şi de viceprimarul Toth Alexandru, care s-au zbătut pentru a atrage fonduri europene şi guvernamentale, astfel încât în comună să se deruleze investiţii importante.

Cei doi formează o echipă de succes, începână din 2016, astfel că în aceşti an, comuna Dobrin a cunoscut o amplă dezvoltare pe toate planurile.

Asfalt în toate satele. Se lucrează la ultimii km de drumuri

Dacă în alte locuri, asfaltul este un lux, în comuna Dobrin, această utilitate este o necesitate. La Dobrin asfaltul a ajuns pe toate străzile şi uliţele din sate, cât şi pe  drumuri din extravilan.

Acest lucru a fost posibil datorită unui important proiect derulat prin fonduri europene, prin ADI ”Valea Sălajului”, la care au mai aderat comunele Sălăţig, Crişeni şi Mirşid.Proiectul a avut o valoare de 4 milioane de euro, câte un milion de euro pentru fiecare comună.

Pentru comuna Dobrin au fost atribuiţi aproximativ 11 km de străzi şi uliţe, iar şantierul este spre finalizare.

”Lucrările sunt executate în proporţie de 85%. În intravilan s-au finalizat toate străzile, mai avem doar nişte drumuri de legătură între comune, pe o distanţă de aproximativ 4 km”, ne-a informat primarul.

Proiectul trebuia finalizat în luna mai, însă s-a obţinut o prelungire până în luna noiembrie, din cauza întărzierii lucrărilor.

”Aceste întârzieri sunt din cauza faptului că proiectul a fost reproiectat, iar la primele licitaţii nu s-au prezentat firme, pentru că volumul de km pentru asfaltare era foarte mare. În plus nici timpul nu a fost favorabil pentru astfel de lucrări. Am fost nevoiţi să facem această prelungire, dar până în toamnă vom reuşi să închidem acest proiect”, precizează viceprimarul Toth Alexandru.

În cadrul acestui proiect, pe lângă cei aproximativ 11 km de drumuri asfaltate au mai fost cuprinse poduri, podeţe, şanţuri betonate, chiar şi trotuare în unele locuri.

A fost un proiect care a dat multe bătăi de cap, însă acum când se află spre finalizare, satisfacţia primarului este mare.

”Când se termină acest proiect, vom avea asfalt 100% în intravilan. Mai rămân străzi, în cele două cătune de lângă Dobrin, dar şi acestea le avem în vedere pentru asfaltare”, precizează Bogdan Ferenc Istvan.

Pentru aceste ultiţe din cătune, administraţia locală încearcă să găsească finanţare la CNI, iar în cazul în care nu va primi fonduri va încerca şi la PNDR. Ar fi vorba doar de aproximativ 3 km.

Apă şi canalizare la fiecare poartă!

Pe lângă drumuri asfaltate, locuitorii comunei Dobrin beneficiază şi de alte utilităţi extrem de necesare: reţea de apă, cât şi de canalizare, care au ajuns la poarta fiecărei case.

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală s-a demarat un proiect pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare în satele Naimon şi Deleni, dar şi pe străzile laterale din celelalte localităţi, care au rămas din proiectele anterioare.

Proiectul s-a finalizat în toamna anului trecut, iar acum lucrarea urmează  să fie predată Companiei de Apă.

”Putem spune că în comună nu există casă unde nu ajunge apa şi canalizarea”, spune cu mândrie primarul.

Se reabilitează şi căminul cultural din Sîncraiu Silvaniei

Fondurile europene au reprezentat o sursă importantă de dezvoltare pentru comuna Dobrin. Cu bani de la Uniunea Europeană, pe măsura 7.6, administraţia locală a reabilitat, modernizat şi dotat căminele culturale din Doba şi Verveghiu, iar acum urmează să se apuce de modernizarea căminului cultural din Sîncraiu Silvaniei.

”La primele licitaţii nu s-a prezentat nicio firmă, din cauza sumelor mici incluse şi a schimbării preţurilor. Am făcut noi o suplimentare cu bani de la bugetul local, iar acum aşteptăm avizarea de la Satu Mare”, precizează viceprimarul Toth Alexandru.

Capela din Dobrin se va finaliza în toamnă

Un alt şantier deschis în comuna Dobrin este la capela din centrul comunal, care se construieşte chiar la intrarea în cimitir. Aici lucrările au început în toamna anului trecut şi deja şantierul este avansat.

Capela a fost ridicată în roşu şi acoperită, urmând ca până în toamnă, lucrările să fie finalizate. Investiţia se realizează prin fonduri europene şi are o valoarea de aproximativ 70.000 de euro.

În urmă cu doi ani, administraţia locală a construit o capelă şi la Doba, care s-a realizat cu bani de la bugetul local.

Deschidere spre oraşul Jibou!

Primăria Dobrin vrea să ofere cetăţenilor o altă alternativă spre oraşul Jibou şi îşi propune să modernizeze un drum comunal spre satul Cuceu. Şi pentru acest drum se va depune o solicitare la CNI. 

”Noi avem aproximativ 700 m, iar restul de 3 km aparţine de oraşul Jibou. Ar fi un drum foarte util, care deocamdată este doar pietruit”, spune Toth Alexandru. 

S-a făcut recepţia lucrărilor la şcoala din Dobrin. Urmează şcoala din Doba

Preocupată să asigure cele mai bune condiţii pentru elevii din comună, Primăria Dobrin a optat să reabiliteze şi să modernizeze şcolile din Dobrin şi Doba.

A accesat fonduri guvernamentale, astfel că prin PNDL, cele două unităţi de învăţământ au intrat în reabilitare totală.

Au fost ample lucări la cele două unităţi de învăţămânat, iar roadele muncii s-au văzut săptămâna trecută, când şcoala din Dobrin s-a finalizat şi a avut loc recepţia lucrărilor.

Practic, la unitatea de învăţământ din centrul comunal a fost o reabilitare totală, iar şantierul s-a finalizat într-un an de zile.

În cadrul proiectului care a avut o valoare de aproximativ 850.000 de lei au fost incluse şi dotări pentru şcoală, începând de la mobilier şi până la echipamente IT.

Astfel de lucrări s-au derulat şi la şcoala din Doba, tot prin PNDL. Şi la această unitate de învăţământ şantierul este avansat, iar în această vară, lucrările se vor finaliza, urmând ca în noul an şcolar, elevii din comună să aibă cele mai bune condiţii.

Chiar dacă la Sîncraiu nu se mai ţin cursuri, şi această şcoală este în atenţia Primăriei, iar cu bani de la bugetul local se va reabilita clădirea, în special acoperişul care s-a degradat.

”S-a schimbat acoperişul, toate instalaţiile, s-a lucrat la tencuiala decorativă, la izolaţia clădirii şi la băi. Practic, este o şcoală nouă şi s-a schimbat inclusiv încăzirea centrală”, spune vicele Toth Alexandru.

Primăria Dobrin a depus  solicitări de finanţare la CNI pentru 7 obiective!

Administraţia locală are şi alte planuri pentru a dezvolta comuna şi ar mai fi multe investiţii de făcut în comuna Dobrin.

Lista investiţiilor pentru viitor este una stufoasă, iar la Compania Naţională de Investiţii, Primăria Dobrin a depus nu mai puţin de şapte solicitări.

Se doreşte construirea de capele în Sîncraiu şi Doba, cât şi reabilitarea şi modernizarea căminelor culturale din Naimon şi Deleni.

Primăria vrea să asfalteze drumurile rămase nemodernizate din cătune, astfel că a depus o solicitare pentru asfaltarea a aproximativ 3 km.

La CNI s-a trimis solicitare de finanţare pentru modernizarea sediului primăriei, cât şi pentru construcţia unei baze sportive în localitatea Verveghiu, care are şanse mari să primească finanţare.

”Din ce am observat, CNI pune accentul pe investiţii în infrastructura sportivă, iar şansele sunt mari să primim finanţare pentru bază sportivă în Verveghiu. Deja ne-au fost solicitate tot felul de modificări la proiect”, spune vicele.

Şansele sunt mari ca şi cele două cămine să intre la finanţare pentru a fi reabilitate. 

”Astfel de investiţii primesc undă verde. Am avut o întâlnire cu directoarea de la CNI şi ne-a oferit mai multe detalii despre acest tip de investiţii”, precizează Toth Alexandru.

Reţeaua de gaz metan, prioritatea zero pentru comuna Dobrin

Având drumuri asfaltate, reţea de apă şi canalizare, la Dobrin se poate trăi ca la oraş, dacă în zonă va ajunge şi reţeaua de gaz metan.

Pentru această utilitate se zbate administraţia locală să o atragă în comună şi deja s-au făcut demersuri importante pentru înfiinţarea reţelei inteligente de gaz-metan.

”Documentaţia este spre finalizare şi mai avem de obţinut câteva avize. Ar fi foarte importantă reţeaua de gaz pentru noi, ca şi pentru orice comună. Ghidul actual permite asocierea fără o asociaţie de dezvoltare intercomunitară cum am avut noi. Suntem şi noi în discuţii cu trei comune, Hodod, Bogdand şi Coşeiu. Fiecare primărie îşi va face proiectul, iar la final se va unifica.Nu ştim cum vor evolua lucrurile, dar noi sperăm”, a declarat viceprimarul.

Cetăţenii aşteaptă cu mare interes reţeaua de gaz metan, însă administraţia locală are mult de muncit pentru o astfel de investiţie.

”Sperăm ca până la finalul acestui mandat să avem semnat un contract şi să vedem primele lucrări. Paşii sunt mici, dar nu ne dăm bătuţi. Avem chef de lucru, ştim toate demersurile şi mergem până în pânzele albe pentru a aduce această utilitate în comună.Este bine că avem apă şi canalizare, drumuri asfaltate, dar trebuie şi gaz. Dacă vom reuşi şi acest lucru, atunci în comună va fi ca la oraş”, ne-a declarat primarul Bogdan Ferenc.

Administraţia locală în slujba cetăţeanului

Pe lângă utilităţi şi alte investiţii utile în comună, Primăria vrea să ofere şi servicii de calitate cetăţenilor. La Dobrin putem vorbi de o administraţie locală care lucrează doar în slujba cetăţeanului, cu personal calificat, care are experienţă.

”Vrem să fim prompţi în servirea populaţiei. Formăm o echipă bună la Primărie  şi avem personal cu vechime în domeniu. Majoritatea persoanelor care lucrează în primărie au 10 – 15 ani de administraţie. Punem bazele pe digitalizare. Cred că oamenii au apreciat şi apreciază ce se face în comună. Noi vom fi în continuare preocupaţi de creşterea standardului de viaţă şi de dezvoltarea comunei noastre”.

Bogdan Ferenc Istvan – primarul comunei Dobrin

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Actualitate