Connect with us

Şah

Cele mai bune deschideri în șah!

Șahul este un sport pe cât de frumos, pe atât de dificil… pentru cei care nu-l joacă însă. Pentru pasionați, este cel mai frumos joc din lume. Este însă un sport al minții. Putem să îl comparăm chiar și cu pokerul spre exemplu, pentru că și acolo aveți nevoie de strategii și de tactici ca să câștigați. Așadar, pe lângă pasiune, șahul necesită și multă muncă, dedicare și ambiție, nu-i treabă ușoară să devii campion în șah.

E adevărat că fiecare jucător are tehnica lui și nu degeaba se spune că primele mutări sunt definitorii. Prima este într-adevăr foarte importantă, însă iubitorii de șah știu deja care sunt cele mai comune deschideri în șah. Noi vrem să vi le prezentăm pe cele mai cunoscute.

Începem cu “Apărarea siciliană”. În această mutare, fiecare jucător mută un pion, mai exact piesele de pe e4 și c5. Dacă deschideți cu această mutare, veți avea cinci variante posibile de a continua partida. Este una dintre cele mai vechi deschideri și primul document care atestă numele acesta este un tratat de șah din secolul al XVI-lea, scris de un erudit spaniol – Luis Ramirez de Lucena. “Apărarea siciliană” este cea mai populară alegere pentru jucătorii care joacă mai agresiv.

Trecem mai departe: deschiderea Ruy López. Aceasta este una dintre cele mai vechi și clasice deschideri în șah. Sunt mutați doi pioni, în căsuțele e4 și e5, continuat cu f3 și c6 (“Calul”). Mai este cunoscută și sub termenul de “Deschiderea spaniolă”. Numele vine de la un preot spaniol, Ruy López de Segura, care, în 1561, a publicat “Cartea șahului” (“The Book of Chess”). Este jucată atât de jucători titrați, cât și de începători. Este foarte îndragită pentru că este extrem de versatilă și poți “manevra” piesele în mult mai multe feluri după mutările inițiale.

Mai există și “Apărarea franceză”, o mutare de început destul de strategică (specifică pentru culoarea neagră), unde se mută tot doi pioni, dar de data asta e4 și e6. După, urmează d4 și d5 alți doi pioni. Este considerată o mișcare semi-închisă și a fost numită așa după jucătorii francezi care au pomenit-o într-o corespondență din 1834. Este o deschidere destul de solidă însă, care a fost folosită atât de începători, cât și grandmasteri.

O altă mutare de început este “Gambitul Regelui”. Aici se pornește cu e4 și e5, urmat de f4; toate piesele fiind pioni. Este una dintre cele mai vechi deschideri și este relevantă pentru perioada romantismului. Atunci se juca pentru a ataca direct regele sau regina, jucătorii nu erau atât de interesați de planificarea în prealabil a mutărilor, de strategii sau tehnici.

“Apărarea slavă” este o altă deschidere în șah care începe cu d4 și d5, urmat de  c4 și c6, deci patru pioni. Este considerată o mutare foarte solidă, care ulterior se poate dezvolta în trei feluri. A fost numită așa datorită jucătorilor de origine slavă care au avut o influență semnificativă asupra șahului. De-a lungul timpului, a fost jucată de foarte mulți Grandmasteri.

“Gambitul Reginei” este una dintre cele mai faimoase deschideri în șah. Primele mutări sunt d4 și d5, urmat de c4. Pe lângă faptul că este una dintre cele mai jucate, această mutare este și printre cele mai vechi. Datează din anul 1490, când a apărut în manuscriptul Göttingen. Un serial foarte popular despre șah, numit după această deschidere, a avut un succes răsunător.

Acestea ar fi cele mai comune mutări de început pentru partida de șah. Bineînțeles, acestea nu sunt toate, ci pot fi foarte multe variațiuni de mișcări. În funcție de unde jucați și contra cui, puteți să vă alegeți strategia dinainte și să știți dacă doriți să începeți cu o deschidere mai agresivă sau vreți să vă protejați mai mult pionii. Frumusețea jocului poate fi simțită și dacă jucați online, spre exemplu. Puteți juca fie contra altor jucători în mediul virtual, fie contra unui computer. Până la urmă, Google a creat cel mai mare motor de șah din lume, așa că, dacă sunteți pasionat, merită să-i acordați o șansă. 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Şah