Connect with us

Social

Poveste zguduitoare. O mamă – absolventă de facultate – a ajuns șoferiță de TAXI pentru a-și putea crește copilul grav bolnav

Drama unei familii din Zalău a început acum nouă ani, când bebeluşul lor de doar 11 luni a fost victima unui accident banal. De atunci, Denis are o viaţă zbuciumată şi tulburătoare. Mama sa a sacrificat totul pentru ca sufleţelul ei să fie mai bine

La aproape 50 de ani, Rodica este o femeie prezentabilă, o femeie caldă, cu fața senină și cu ochi blânzi. În momentul în care apelezi o mașină de TAXI și la volan găsești o femeie, cei mai mulți dintre clienți pot avea o nedumerire. Aşa şi cu Rody… Când i-am trecut pragul maşinii, era destinsă, sigură pe ceea ce face şi hotărâtă să mă ducă în siguranţă la destinaţia dorită.

În momentul în care îi spun care e scopul nostru, îşi schimbă radical mimica feţei, se blochează şi începe să plângă precum un copil. “De unde ştiţi povestea mea? De unde ştiaţi despre băiatul meu? Adevărul este că în ultimii ani a început să îmi cadă părul şi e din ce în ce mai alb…”, ne spune Rody, după ce am mai liniştit-o puţin.

Cu lacrimi în ochi, începe şi îmi spune povestea zguduitoare de viaţă a ei. A absolvit Facultatea de Psihopedagogie şi mulţi ani a lucrat la Corpul Gardienilor Publici Sălaj. Acum vreo 10 ani a intrat în maternitate, iar în 27 februarie 2012 a născut al doilea băiat, pe Denis Matei.

Un groaznic accident i-a schimbat însă radical viaţa

Naşterea a fost uşoară, iar copilul a primit nota 10 de la medici. Bebeluşul a avut o viaţă normală până la 11 luni. Un groaznic accident i-a schimbat însă radical viaţa.

“Denis a căzut din braţele unei verişoare a soţului şi s-a lovit la cap. Copilul a început să plângă, după care din năsuc a început să îi curgă sânge. A intrat în comă şi nu mai respira. În doar câteva momente, copilul era negru la faţă şi inconştient. Desculţă, am fugit în faţa blocului, chiar în apropierea Spitalului Judeţean. Am ajuns rapid la urgenţă şi am pus copilul în braţele doctorului Bogdan, care era de gardă. L-am implorat să îmi salveze copilul”, ne spune o mamă îndurerată.

Denis s-a zbătut între viaţă şi moarte

Timp de câteva ore, copilul s-a zbătut între viaţă şi moarte. Într-un final, Denis a putut fi resuscitat de aparate, iar doctorii i-au spus mamei că cineva de Sus l-a iubit mult… Câteva zile, a rămas sub observaţia doctorilor de la Pediatrie. Din păcate, copilul îşi pierdea din când în când cunoştinţa. Familia l-a dus la Cluj-Napoca, pentru mai multe investigaţii.

Din primele investigaţii, diagnosticul a fost epilepsie. Denis a urmat un tratament, dar fără rezultate. A urmat o perioadă de coşmar, în care familia sa l-a dus la mai mulţi doctori în Cluj-Napoca, dar şi la Bucureşti.

“Copilul meu a devenit un fel de cobai. A ajuns la vreo şapte-opt medici şi i-au fost administrate nu mai puţin de şapte medicamente. Niciunul însă nu a mers. La început, băiatul meu făcea câte 10 crize pe zi şi a ajuns la 50-60 de crize pe zi. La început cu ochii, apoi alte crize, pe care nu le-am văzut în viaţa mea!?”, precizează Rodica, mama lui Denis.

Viaţa pe drumurile dintre spitale

Pentru Denis, dar şi pentru Rody, a fost o perioadă extrem de dificilă. Drumurile lor au fost doar între spitale. Mama nu a mai putut să se angajeze nicăieri. Era nevoie însă de bani mulţi, deoarece tratamentele erau costisitoare.

“De atunci, viaţa şi priorităţile mele s-au schimbat. Când nu sunt cu copilul, sunt pe TAXI. Aici, pot să îmi fac programul după cum vreau. Ca să reuşim financiar, făceam de multe ori şi câte 12 – 14 ore, ba chiar şi 16 ore pe zi. Nu îmi pare rău. Fac orice pentru ca Denis să fie bine. Când era în momentele critice, aş fi fost de acord şi să cerşesc la colţul străzii, doar ca sufleţelul meu să fie bine”, mărturiseşte femeia cu durere în suflet.

Deşi e mai mult la volan, Rodica urmează acum un curs de formare de bază în psihologie de doi ani, după care speră să facă şi masterul. Totul pentru a-şi putea ajuta copilul. Să spunem că tatăl lui Denis este acum asistent personal al copilului cu handicap.

Tratamente şi terapii costisitoare

Acum vreo patru ani, Denis a ajuns pe mâinile unui medic specialist de la Spitalul de Neurologie Pediatrică din Cluj-Napoca, care a reuşit să îl mai stabilizeze. De atunci, Denis a făcut doar două-trei crize epileptice. Are însă mai multe handicapuri.

“Are un retard mental destul de mare. Nu vorbeşte exact. În general ne ştie, dar de multe ori ne strigă cu nume de la desene animate. Ca să meargă, are nevoie de ajutor: trebuie să îl ținem dă mână, mai ales pe teren accidentat. Poate mânca, se poate juca cu jucăriile şi pe telefon, dar nu poate merge singur şi îi tremură mâinile. Nu are stabilitate şi nu are echilibru”, mărturiseşte mama lui Denis.

În căutarea unui tratament miraculos, familia copilului a discutat şi cu doctori din Statele Unite ale Americii şi Franţa, care au cercetat toate analizele şi actele copilului. Un medic din Franţa, originar din România, le-a spus părinţilor că Denis trebuie să urmeze cât de multe şedinţe de terapie. Acum, băiatul de 9 ani face terapie la Centrul NoRo din Zalău, dar şi cu un psiholog din municipiu.

Marginalizat la instituţiile de învăţământ

Medicii spun ca Denis trebuie să fie integrat cât de mult se poate în societate. Pe lângă terapiile prescrise, copilul trebuie să interacţioneze cu oamenii, copilul trebuie înscris în instituţii de învăţământ cu program normal. O perioadă, el a fost la grădiniţă, dar se pare că a fost cam marginalizat, deşi copiii l-au iubit şi ajutat. Mai apoi, mama lui Denis a bătut la porţile mai multor şcoli din municipiu, dar niciuna nu a dorit să îl înscrie. Acum, copilul urmează cursurile de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă SPERANŢA Zalău.

Haideţi să îl ajutăm pe Denis!

Terapia şi tratamentul medicamentele vin din România, dar şi din Ungaria şi Austriacostă foarte mult. Familia face sacrificii mari pentru ca lui Denis și fratele său mai mare – care în acest an se pregăteşte de BAC – să nu le lipsească nimic. Când i-am spus despre o campanie umanitară pe care dorim să o demarăm, Rodica a subliniat că nu vrea mila nimănui.

Totuşi, situaţia a familiei ar putea deveni mult mai uşoară, dacă şi noi ne-am implica, atât cât putem. Întotdeauna, când au existat cazuri sociale complicate, oamenii cu suflet mare s-au mobilizat exemplar. Haideţi să ajutăm familia, haideţi să îl ajutăm pe Denis să poată avea şi el o copilărie mai fericită şi o viaţă mai normală.

Cei care doriţi să donaţi sume de bani, o puteţi face în contul bancar de mai jos.

Totul pentru DENIS!

Banca BCR Zalău

IBAN: RO68 RNCB 0696 1218 6078 0001

Titular cont: Ştir Vlad Andrei

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Ştirile din Sălaj, care va apărea miercuri, 2 iunie.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Social