Connect with us

Politică

Comisia Europeană confirmă că nu are “încă dovezi știintifice complete despre efectele vaccinării”

Vorbind în fața plenului Parlamentului European pe data de 28 aprilie 2021, cu ocazia dezbaterii pe “certificatul verde digital”, comisarul european Didier Reynders a confirmat că până în prezent nu doar că “există încă incertitudini știintifice cu privire la COVID-19”, dar și că “nu se cunosc EFECTELE vaccinării sau recuperării de la virus”

Cu toate aceste incertitudini știintifice, comisarul Reynders a spus că nu se mai poate aștepta pentru a se răspunde la aceste întrebări, astfel că europarlamentarii trebuie să voteze rapid pentru implementarea “certificatului verde digital”.

“În timp ce punem în aplicare certificatul digital verde, trebuie să trăim cu faptul că există încă incertitudini știintifice cu privire la COVID-19. Nu avem încă dovezi știintifice complete despre efectele vaccinării sau recuperării de la virus. Dar nu putem aștepta să se răspundă la toate aceste întrebări pentru a începe să acționăm. Trebuie să acționăm acum, adoptând un text suficient de flexibil pentru a lua în considerare aceste evoluții odată ce vor fi disponibile mai multe cunoștinte științifice”, a afirmat în plenul Parlamentului European comisarul Reynders.


“Certificatul verde digital” – devenit după votul din Parlamentul European “Certificatul UE Covid-19” – este un certificat în format electronic sau pe hârtie care se va elibera automat și care va atesta că persoana s-a vaccinat anti-Covid, că s-a testat și nu e infectată sau că a avut Covid și s-a vindecat.
Rolul acestui certificat este de a “facilita libertatea de circulație”, susține Comisia Europeană, astfel că persoanele care nu vor avea acest certificat vor avea greutăți sau chiar le va fi imposibil să se deplaseze dintr-o țară în alta.

Cu toate că introducerea acestui certificat a fost criticată de către majoritatea europarlamentarilor în Comisia LIBE, unde au arătat că are serioase vicii privind protecția datelor cu caracter presonal, că nu e o facilitare, ci o condiționare a unui drept fundamental, marea majoritate a europarlamentarilor au votat la final pentru implementarea acestui certificat ce condiționează deplasarea.

Din 33 de europarlamentari români, doar 3 au votat împotriva implementarii acestui certificat: Cristian Terheș, Maria Grapini și Tudor Ciuhodaru.

“Este absurd să ni se ceară să votăm pe implementarea acestui certificat care îngrădește drepturile și libertățile cetățenilor europeni și care, așa cum spune însuși comisarul Reynders, este bazat pe «incertitudini științifice». Mai mult, a condiționa libertatea de circulație și mișcare a oamenilor pe baza injectării cu produse medicale ale căror efecte încă nu se cunosc complet este de-a dreptul iresponsabil.

Oamenii sunt liberi de la naștere, iar statul nu le poate îngrădi sau condiționa acest drept decât în cazuri limitate sau situații speciale. Când se vrea o îngrădire în masă a unor drepturi și libertăți într-un mod care afectează profund viețile cetățenilor, pe lângă faptul că trebuie să fie proporțională și necesară, o asemenea măsură trebuie să fie sigură 100% pentru cetățeni.

Or, în contextul în care însuși reprezentantul Comisiei Europene admite că nu se cunosc «complet» efectele secundare ale vaccinurilor anti-Covid, a condiționa exercitarea unor drepturi și libertăți fundamentale de primirea, printre altele, a unui astfel de produs medical nesigur este un abuz al statului asupra persoanei fără precedent în Europa după cel de-al doilea război mondial.

Pe lângă această incertitudine privind efectele secundare ale vaccinurilor, într-o opinie comună prezentată Comisiei LIBE de către EDPB și EDPS pe data de 13 aprilie 2021, se admite că «până la momentul pregătirii acestei opinii comune, pare să existe puține dovezi științifice care să susțină faptul că primirea unui vaccin COVID-19 (sau recuperarea de la COVID-19) conferă imunitate și cât durează aceasta».

Or, în contextul recunoașterii acestor incertitudini privind efectele vaccinurilor – care nici nu sunt garantate că oferă imunitate, dar nici nu li cunoaște complet încă efectele secundare –, cum poți opri un tânăr să călătorească pentru a-și vedea mama sau un părinte să-și vadă copilul? Cum poți condiționa un tată care lucrează departe de casă să accepte un vaccin doar ca să-și poate vedea familia și copiii? Cum poți împiedica pe cineva să își câștige traiul zilnic sau să își exercite un drept fundamental dacă nu se supune adminstrării unui asemenea vaccin?

În spatele a ceea ce pentru autorități reprezintă doar simple statistici se regăsesc oameni, cu drepturi, cu poveștile lor de viață, cu familii.
Fie că e ales sau numit vremelnic într-o funcție publică, nici un oficial public nu are dreptul să expună la riscuri de sănătate populația. Vaccinarea trebuie să fie decisă liber, și nu condiționat, de persoana care alege în acest sens. Acestea sunt și o parte din motivele pentru care am votat împotriva implementarii acestui certificat, care nu facilitează, ci îngrădește și condiționează abuziv exercitarea de drepturi și libertăți fundamentale”,
a declarat Cristian Terheș, europarlamentar PNȚCD.

Transcriptul luarilor de poziție din Parlamentul European pe tema certificatului, unde se găsesc atât afirmațiile comisarului Didier Reynders, cât și luările de poziție ale unor europarlamentari români ce au vorbit pe subiect, poate fi accesat la adresa: https://www.europarl.europa.eu/…/CRE-9-2021-04-28-ITM…

Intervenția europarlamentarului Cristian Terheș pe subiectul implementării acestui certificat poate fi urmărită AICI.

Biroul de presă
Europarlamentar PNȚCD
Cristian TERHEȘ

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Politică