Connect with us

Social

FOTO – Grădina Botanică “Vasile Fati” Jibou, un adevărat spectacol multicolor

Mai este luna în care sezonul florilor de primăvară se află la apogeu! Peste 40.000 de lalele din peste 120 de specii colorează acum peisajul mirific al Grădinii Botanice, care îi aşteaptă cu braţele deschise pe turişti şi pe iubitorii de natură. Conducerea vine însă şi cu noutăţi: specii noi de peşti, dar şi un terariu cu amfibieni şi reptile!

De departe, cel mai vizitat punct turistic din judeţul Sălaj este Grădina Botanică “Vasile Fati” Jibou. Doar în anul 2019, pragul superbei grădini din orăşelul de pe Someş a fost trecut de peste 70.000 de turişti din ţară, dar şi din străinătate.

Din păcate, Pandemia de coronavirus a afectat bunul mers, iar numărul de turişti a scăzut la jumătate faţă de anul precedent!? Conducerea Centrului de Cercetări Biologice Grădina Botanică “Vasile Fati” Jibou a făcut însă sacrificii pentru care activitatea să se deruleze normal.

“O perioadă de timp, grădina a fost închisă. Ca urmare, în anul 2020, am avut doar 38.000 de turişti. Sper ca în acest an să recuperăm pierderile, eu sper şi cred într-un an foarte bun. Semnalele sunt bune: cu ocazia Sărbătorilor Pascale, în doar câteva zile am avut peste 5.000 de turişti!”, a punctat Cosmin Sicora – directorul Grădinii Botanice pentru Ştirile din Sălaj.

Cosmin Sicora aşteaptă ca afluenţa de turişti să fie şi mai mare în perioada imediat următoare, când sezonul lalelelor se apropie de apogeu! Acesta a subliniat faptul că în următoarele două săptămâni este maximum de înflorire la florile de primăvară – la lalele, narcise şi zambile, iar peisajele sunt de vis!

Spectacol multicolor mirific – Peste 40.000 de lalele în floare din 120 de specii!

În acest moment, la Grădina Botanică de la Jibou sunt în floare cam 40.000 de bulbi de lalele din toate colecţiile. Alături de celelalte flori de primăvară, aproximativ 120 de soiuri diferite din toate grupele de lalele (specii mai mari şi mai mici) alcătuiesc un spectacol multicolor mirific.

Primele lalele au început să înflorească în urmă cu o lună, dar nu toate înfloresc deodată. Cosmin Sicora ne spune că acum ne aflăm la maximum, iar această perioadă de vârf va mai dura încă vreo 2 – 3 săptămâni, în funcţie de vreme.

“Spectacolul de culori se poate vedea cel mai bine acum. Este o perioadă foarte bună de vizitat, pentru că va urma un declin, deşi cele mai târzii specii o să înflorească şi după această perioadă”, a mai subliniat directorul Grădinii Botanice.

De vizitat este şi grădina japoneză, care acum este o zonă foarte spectaculoasă, deoarece cireşii japonezi sunt înfloriţi.

Mai apoi, cam într-o săptămână-două, vor înflori plantele de munte din alpinariu, din zona de stânci.

Acvariul se populează cu specii noi de peşti. Urmează şi un terariu cu amfibieni şi reptile!

În afară de aceste colecţii de flori, un alt pol de atracţie clasică este acvariul, care zilele acestea se populează cu specii noi de peşti de apă sărată, de mare, coral, memo, cât şi de apă dulce.

Ca noutate, în mai puţin de o lună, la grădina botanică vom vedea şi un terariu cu amfibieni şi reptile. Va fi ceva spectaculos, promite conducerea grădinii!

Acum, iubitorii de animale se pot recrea în mijlocul naturii admirând specii de animale precum mistreţi, cerb carpatin, căprior, lopătar, dar şi păsări de diferite specii… păun, raţe mandarin, fazani mai deosebiţi şi coloraţi sau lebede.

Păuni
Raţe mandarin
Lebede

O oază de linişte în mijlocul naturii

Aşadar, iubitorii de frumos, oamenii care doresc să petreacă alături de cei dragi câteva ore în mijlocul naturii sunt aşteptaţi să treacă pragul Grădinii Botanică “Vasile Fati”.

“Îi aşteptăm pe oameni să vină să ne viziteze şi să se bucure de frumuseţea florilor şi de natură. Vă aşteptăm cu drag!”, a încheiat Cosmin Sicora.

Grădina Botanică este deschisă zilnic, în intervalul de timp 08.00 – 19.00, iar preţul unui bilet este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Copiii sub 7 ani au intrarea gratuită.

Câte ceva despre istoricul Grădinii Botanice

Centrul de Cercetări Biologice Grădina Botanică de la Jibou a fost înființat în anul 1968, din inițiativa profesorului Vasile Fati. E un pol turistic atractiv ce ocupă spațiul parcului de agrement al castelului medieval, care a fost reședința familiei Wesselényi.

Grădina Botanică „Vasile Fati” e organizată pe sectoare, fiecare sector grupează plantele dintr-un anumit punct de vedere, un complex de sere colecţionare, de microproducţie şi cercetare, un sector ornamental, un complex de acvarii, un parc Zoo, dar şi o frumoasă şi modernă grădină japoneză. 


Sursa foto: Gabriel VERDE

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Social