Connect with us

Actualitate

Un preot cu origini în Sălaj va fi noul Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla

Părintele Claudiu Lucian Pop va fi înscăunat în noua funcţie sâmbătă, 24 aprilie. Preasfinţia Sa îi succede Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu, trecut la cele veşnice în data de 12 ianuarie


La data de 12 aprilie, Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică s-a reunit la Blaj, iar Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureşan, în calitate de Arhiepiscop Major l-a transferat pe Preasfinţia Sa Claudiu Lucian Pop în funcţia de Episcop Eparhial al Eparhiei de Cluj – Gherla.

Părintele Claudiu Lucian Pop este în prezent Episcop titular de Mariamme şi Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, urmând să fie înscăunat în noul funcţie, sâmbătă, 24 aprilie.

Claudiu Lucian Pop va ocupa locul rămas vacant după ce la data de 12 ianuarie, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu a trecut la cele veşnice.

Noul Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla s-a născut la data de 22 iulie 1972, în localitatea Pişcolţ din judeţul Satu Mare, însă originile sale sunt în judeţul Sălaj, judeţ în care şi-a urmat şi studiile generale şi liceeale.

Mai exact, tatăl preotului este din satul Lupoaia, comuna Creaca, în timp ce mama sa, deşi este din Satu Mare, a fost profesoară la Jibou.

De altfel, Claudiu Lucian Pop a urmat Şcoala Generală în oraşul Jibou, după care a absolvit liceul din localitate, cu profilul chimie-biologie.

Şi-a continuat studiile în capitală, fiind admis în anul 1990 la Facultatea de Chimie din Bucureşti. Însă, a renunţat după doar un an de zile pentru a începe pregătirea teologică. Un an mai târziu, a obţinut o bursă de studii la Roma.

Între anii 1991 – 1999 a fost student al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma. A studiat Filozofia la Universitatea Pontificală Urbaniană, iar apoi Teologia la Universitatea Pontificală Gregoriana, obţinând Licenţa în Teologie Spirituală (1998) şi Doctoratul în anul 2006.

Este hirotonit preot la 23 iulie 1995, iar între anii 1997 – 1999 a fost responsabil al bisericii greco-catolice române din Roma, Santissimo Salvatore alle Coppelle.

Între anii 1999 – 2001 a fost vicerector la Misiunea Greco-Catolică Română din Paris, iar între 2001 și decembrie 2007, Rector al aceleiaşi instituţii.

În 12 decembrie 2007, a fost numit Rector al Colegiului Pontifical ”Pio Romeno” din Roma.

În luna iunie 2011, Claudiu Lucian Pop a fost ales episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, iar Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea și Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan l-au proclamat Episcop al Bisericii Catolice, titular de Mariamme, la 21 noiembrie 2011.

În anul 2016 a fost ales membru al Sinodului Permanent, fiind ales şi în funcţia de Secretar al Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Actualitate