Connect with us

Actualitate

REPORTAJ. Proiectele de investiţii avansează în comuna Pericei. FOTO

Administraţia locală are în lucru patru mari proiecte, la care se lucrează intens. S-a lucrat la modernizarea şcolii, care acum se află într-un plin proces de dotare, iar şantierele sunt avansate şi la celelalte investiţii. Este vorba de reabilitarea şi modernizarea grădiniţei, a dispensarului uman, iar la proiectul de modernizare a infrastructurii rutiere sunt în lucru peste 18 km de drumuri şi uliţe, ce urmează să fie asfaltate


Fără doar şi poate, la Pericei este un exemplu de administraţie locală eficientă. Cu primarul Boncidai Csaba, comuna s-a dezvoltat pe toate planurile, chiar şi pe timp de pandemie, când şantierul este deschis la mai multe obiective importante, ce constau în modernizarea şcolii, grădiniţie, dispensarului uman şi la modernizarea infrastructurii rutiere, prin care în comună se vor asfalta peste 18 km.

Într-o vizită la Pericei am luat la pas cele patru şantiere, împreună cu primarul Boncidai Csaba, cel care nu este adeptul lucrului făcut de mântuială, ci vrea lucrări de calitate. Din acest motiv, primarul merge todeauna la obiectivele la care se lucrează.

Transformare radicală a grădiniţei din Pericei

O clădirie veche, de peste 120 de ani, în care funcţiona grădiniţa din Pericei se va transforma într-o clădire modernă şi dotată la standarde ridicate. Se lucrează intens la modernizarea sa, cât şi la recompartimentarea clădirii, printr-un proiect câştigat prin PNDL 2.

O investiţie pentru viitorul comunităţii, pe care administraţia locală pune un mare accent, mai ales că la grădiniţa din Pericei sunt înscrişi peste 180 de copii.

”În cadrul acestor lucrări, am dat jos tencuiala în întregime, vom schimba întreaga pardoseală şi vom punem o termoizolare.  Recompartimentăm clădirea în aşa fel încât să obţinem autorizaţie de funcţionare de la ISU. Este foarte important ca o instituţie să fie pusă în funcţiune cu privirea permanentă asupra condiţiilor de siguranţă”, ne-a informat primarul.

La grădiniţa de la Pericei se va face inclusiv o recompartimentare a grupurilor sanitare, care să fie adaptate la necesităţile copiilor pe diferenţe de vârstă.

Din toamnă, la Pericei va funcţiona şi o creşă!

Cât timp grădiniţa este în reabilitare, copiii îşi desfăşoară programul în clădirea afther-school. După ce vor reveni în grădiniţa nouă, clădirea de la afther- school va avea o altă destinaţie şi va fi transformată într-o creşă.

”Trebuie să creăm acele condiţii locuitorilor, să fie într-o simbioză şi să poată alege cariera, dar şi familie. Vrem să încurajăm tinerele familii să accepte copii, dar să aibă posibilitate şi la carieră. Avem deja o experienţă, deoarece am acceptat copii la grădiniţă cu lapte şi scutece. Prin acestă reformă şi finanţare a creşelor, am dori să beneficiem şi să dezvoltăm comuna şi din acest punct de vedere”, ne-a informat Boncidai Csaba.

La Pericei, una dintre cele mai moderne şcoli din judeţ!

Un proiect de amploare s-a derulat în ultima perioadă la şcoala din Pericei, care s-a reabilitat, modernizat şi extins, devenind una dintre cele mai moderne şcoli din judeţ.

Şcoala a fost dotată cu mobilier nou. Urmează să sosească şi materialele didactice

Chiar zilele trecute, la şcoala din Pericei au sosit o parte din dotările cuprinse în proiect. Este vorba de un mobilier nou pentru toată şcoala.

Cel vechi, care încă se mai prezenta în condiţii decente a fost donat altor şcoli ce nu au avut posibilitatea să absoarbă fonduri pentru modernizarea sistemul de învăţământ.

Urmează să mai sosească şi materialele didactice, ce constau în table inteligente, videoproiectoare şi materiale necesare pentru fiecare laborator în parte.

”Trebuie să ne adaptăm la condiţiile moderne. Nu îmi mai imaginez un învăţământ cu cretă şi tablă neagră. Vrem să ne folosim de noua tehnologie IT şi fiecare sală o vom data inclusiv cu videoproiector”,a precizat primarul.

Şcoala va beneficia şi de alte dotări importante, ce constau în instrumente muzicale şi echipamente IT. Fiecare profesor va primi câte un laptop, după ce în urmă cu puţin timp, fiecare copil a primit câte o tabletă cu acces nelimitat la informaţii.

Administraţia locală nu a renunţat nici la ideea de a specializa şcoala în domeniul artei şi sportului, mai ales că legea educaţiei permite acest lucru. 

Trebuie să ne manifestăm în aşa fel încât societatea să simtă că educaţia este prioritară”, a punctat Boncidai Csaba.

Serviciu de învăţare permanentă la şcoală, un plan de viitor

Dacă tot a modernizat, reabilitat şi dotat şcoala, administraţia locală mai vrea un lucru extrem de benefic pentru comunitate. Să înfiinţeze un serviciu de învăţare permanentă la şcoală.

”Cadrul legal ne permite şi ne cam obligă să avem serviciu de învăţare permanentă. Lucrăm la premizele să creăm acest serviciu comunitar de învăţare permanentă. Suntem în discuţii cu firmele care îşi desfăşoară activitatea la nivel de comună. Să vedem în ce domenii ar avea nevoie de forţă de muncă. Am vrea să anticipăm şi să permitem o instruire. Cetăţenii  trebuie să aibă posibilitatea la învăţarea şi educarea permanentă”, ne-a declarat Boncidai Csaba.

Asistent medical, la şcoala din Pericei

Ţinând cont de situaţia creată de COVID-19, la fiecare şcoală se efectuează un triaj epidemiologic pentru elevi. La Pericei, acest serviciu este făcut de un personal medical calificat, astfel că la şcoală a fost angajat un asistent medical.

Primarul Boncidai Csaba este încântat de înfiinţarea acestui serviciu, prin care o persoană de specialitate poate depista mai multe probleme în rândul copiilor.

”Prin evaluarea şi urmărirea copiilor se observă orice dezvoltare nearmonioasă din punct de vedere a sănătăţii copiilor.Sunt situaţii când noi atragem atenţia părinţilor referitor la o problemă a copiilor, fiindcă un om de specialitate observă”, spune primarul.

Şcoala din Pericei este printre primele şcoli din mediul rural care are un asistent medical, iar pe viitor, administraţia locală îşi doreşte ca la şcoală să fie şi un doctor.

Bazin de înot şi patinoar artificial, în planul de investiţii pentru viitor

După ce construit o sală de sport, a modernizat şi dotat şcoala, administraţia locală îşi doreşte să ofere în viitor şi alte facilităţi copiilor. În planul de investiţii se numără construiea unui bazin de înot, dar şi a unui patinoar artificial, obiective care ar urma să se construiască tot lângă şcoală.

”Aceste unităţi trebuie să fie concentrate, nu dispersate.Aşa vedem învăţământul în viitor, copii să aibă toate facilităţile, încât să nu  părăsească incinta şcolii”, precizează primarul.

Deja o comisie lucrează la achiziţia unui teren pentru cele două investiţii.

”Înotul este un sport complex, care ajută la dezvoltarea fizică şi psihică a copilului. La fel este şi patinajul şi de ce să nu permite copiilor să practice aceste sporturi. Aşa apar olimpicii şi sportivii de performanţă. Cu cât începi un sport la o vârstă mai fragedă, vei reuşi să te manifeşti mai repede şi mai bine”, spune primarul.

Au avansat lucrările şi la dispensarul medical

Tot prin PNDL 2, la Pericei se reabilitează şi modernizează dispensarul medical. Şi la acest proiect, şantierul este avansat şi până anul viitor lucrările se vor termina.

La parter vor funcţiona două cabinete medicale pentru medici de familie, care vor fi dotate cu aparatură medicală de bază, iar la etaj vor fi amenajate cabinete medicale de specialitate.

”Vom oferi acest spaţiu medicilor de specialitate care să vină ocazional la Pericei pentru a face consultaţii, astfel încât să nu punem oamenii în situaţia de a se deplasa la Zalău, Cluj sau Oradea”, a precizat Boncidai Csaba.

Administraţia locală lucrează în această perioadă şi la achiziţa unui ascensor, care să fie montat la dispensar, astfel încât accesul la etaj a persoanelor cu dizabilităţi să fie mai uşor de făcut.

În atenţia Primăriei sunt şi persoanele vârstnice cu probleme medicale, pentru care a fost înfiinţat un serviciu de îngrijire la domiciliu. Aceste serviciu este asigurat de către Primărie, în colaborare cu o fundaţie creştină, printr-o asistentă medicală şi o infirmieră.

Chiar în această perioadă, administraţia locală este în faza de achiziţie a unor echipamente moderne pentru îngrijirea persoanelor la domiciliu ce constau în cărucioare cu rotile, cârje, saltele medicale şi alte obiecte necesare.

La Pericei, o infrastructură pusă la punct. Se lucrează la asfaltarea a peste 18 km de drumuri!

Cel mai mare şantier la care se lucrează în comuna Pericei face referire la modernizarea infrastructurii rutiere. Printr-un proiect pe PNDL 2 se asfaltează peste 18 km de uliţe şi drumuri în toată comuna. Se pun la punct inclusiv drumuri între localităţi, astfel că pe o distanţă de 2 km se asfaltează un drum între Sici şi Bădăcin, dar se asfaltează şi un drum de legătură între Percei şi Crasna, pe o distanţă de aproximativ 4 km.

Drum Construct a câştigat licitaţia şi la proiect se lucrează intens, drumurile fiind pregătite pentru asfaltare, proces ce se va demara odată ce vremea se va îmbunătăţi.

”S-a terminat cu pietruirea şi urmează primul strat de asfalt, când vremea va permite. Cred că acest proiect se va finaliza până la final de an”, spune primarul.

În ce priveşte canalizarea, de această utilitate beneficiează satul Pericei şi satul Bădăcin. În Sici, canalizarea rămâne un vis din cauza poziţionării şi a faptului că localitatea are puţini locuitori. Dar, în Sici, Primăria lucrează la o investiţie în ce priveşte alimentarea cu apă. ” Mai avem de realizat aproximativ 1800 m de conductă şi 8 hidranţi, după care şi satul Sici va fi alimentat cu apă”, spune Boncidai Csaba.

Referitor la reţeau de gaz-metan, Primăria face demersurile pentru a putea duce această utilitate şi în celelate sate.

Listă stufoasă de investiţii pentru anii următori

Administraţia locală din Pericei a lucrat la planul de dezvoltare a comunei pentru următorii ani şi are depuse o serie de proiecte, atât la CNI, cât şi la fondurile europene.

Se aşteaptă finanţare la proiectul ce constă în protejarea satului Pericei de viituri, prin conducerea apelor meteorice în subteran. ”Avem un canal colector, care în vremuri ploioase ne crează dificultăţi, iar zona industrială şi zona şcolii foarte des se inundă. Vom construi o conductă subterană şi două mici baraje ca să putem stoca apa, iar apoi să o utilizăm pentru irigaţii”, spune primarul.

Proiecte care mai aşteaptă finanţare fac referire la construirea unui pd peste râul Crasna, construire de trotuare în toată comuna şi reabilitarea sediului de primărie.

Se lucrează la un proiect pentru amenajarea terenului de sport din Bădăcin, iar la Pericei, în parcarea capelei se va face un teren de sport.

Deja s-a dat în lucru reabilitarea clădirii care va găzdui muzeul ţesăturilor şi a pălincii, unde va fi o casă ţărănească, care va păstra zestrea şi tradiţiile din zonă.

Primarul Boncidai Csaba a devenit formator în cadrul ACOR

Asociaţia Comunelor din România, prin fonduri norvegiene a organizat cursuri în cadrul proiectului ”îmbunătăţirea accesului şi a calităţii serviciilor pentru cetăţeni – o administraţie publică transparentă şi responsabilă”, la care a participat şi Boncidai Csaba.

Primarul din Pericei care a devenit formator şi la rândul său va susţine în luna aprilie un curs la Sibiu cu funcţionari publici şi aleşi locali din judeţul Covasna.

”În urma evaluării ACOR, s-a ajuns la concluzia că în administraţiile publice locale şi centrale, funcţionarii publici ştiu puţin despre etică.Foarte multe probleme avem în rândul funcţionarilor publici şi aleşilor locali, în domeniul conflictelor de interes.   Avem probleme şi în domeniul transparenţei. Lucrăm din banul public şi  cetăţeanul are dreptul să ştie cum este cheltuit banul public, să cunoască activitatea funcţionarilor publici, deminitarilor şi a aleşilor locali. Să avem transparenţa actelor decizionale şi oamenii să nu fie puşi în faţa faptului împlinit”,  spune primarul Boncidai Csaba.

La sesiuna de formare au participat 12 cursanţi din cadrul ACOR, 6 din partea Asociaţiei Municipiilor şi un reprezentant din Republica Moldova.

”La nivel naţional, fiecare Primărie trebuie să delege un funcţionar public şi un ales local, care să fie instruit şi să putem face acea reformă ca să implementăm etica, transparenţa decizională şi să ne ferim de conflicte de interese. Dorim să transformăm administraţia publică locală şi să o aducem mai aproape de cetăţean,  să asigurăm o transparenţă ca să nu fie acele tensiuni.Într-o societate modernă, calea de mijloc se poate găsi prin comunicare.Este o procedură bună ca să putem asigura aplicare legii uniforme. Legea la nivel naţional trebuie aplicată uniform, nu diferenţial”, ne-a informat Boncidai Csaba.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Actualitate