Connect with us

Social

Doliu la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău

La vârsta de 71 de ani, muzeograful Ioan Musca s-a stins din viață în urma unei grele și lungi suferințe. Originar din comuna Rus, a absolvit Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Câțiva ani a fost profesor și director la Școala Gimnazială Jac (comuna Creaca), dar nu mai puțin de 27 de ani a fost muzeograf la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău

In memoriam.

Ioan Musca (1950-2021)

Anul trecut am fost onorați să dedicăm volumul muzeului, Acta Musei Porolissensis, fostului nostru coleg, Ioan Musca, la împlinirea vârstei de 70 ani, în semn de respect și prețuire.

Din păcate, ieri am aflat vestea tristă că domnul Ionuț, cum îi spuneam noi, colegii mai tineri, a plecat dintre noi, la Domnul, după o grea și lungă suferință, care s-a agravat în ultimul an. În aceste momente de tristețe, cuvintele sunt prea sărace în a exprima ceea ce a însemnat domnul Ionuț pentru fiecare dintre noi.

În primul rând, pentru domnul Ionuț satul său natal, Rus, locul unde a văzut lumina zilei, la 17 iulie 1950, însemna foarte mult. Aici își avea obârșia familia sa, de sute de ani, după cum personal a cercetat și valorificat bogata istorie, obiceiuri și tradiții ale pitorescului sat de pe Valea Someșului.

Copil fiind, a fost nevoit să plece, pentru o perioadă, împreună cu părinții săi, la Sinaia, în căutarea unui loc de muncă, în urma colectivizării forțate a agriculturii, dar s-a reîntors în satul natal, acolo unde mai trăiau, încă, bunicii săi.

A urmat, apoi, cursurile Facultății de Istorie-Filozofiesecția istorie, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în perioada 1969 – 1973. A absolvit studiile superioare având ca temă a tezei de licență viața și activitatea fruntașului național-român Amos Frâncu, coordonată de reputatul profesor universitar Liviu Maior.

După terminarea facultății a urmat câțiva ani cariera didactică, având și funcția de director educativ și apoi diriginte, la Școala Generală cu clasele I-VIII din satul Jac, comuna Creaca.

Din anul 1980, până la pensionare (2007), vreme de 27 de ani, destinul său s-a împletit în mod armonios cu cel al Muzeului Județean de Istorie și Artă-Zalău, unde a îndeplinit funcția de muzeograf. Până în anul 1985 a avut specializarea etnografie, efectuând o cercetare amplă asupra procedeelor tradiționale de pescuit pe Valea Someșului, iar din 1985 istoria modernă. A valorificat documentele existente în arhivele din Sibiu privitoare la activitatea despărțămintelor sălăjene ale Astrei.

De asemenea, a celorlalte asociații culturale și a marelui înaintaș pașoptist, Simion Bărnuțiu. A organizat expoziția permanentă a secției de istorie modernă din cadrul muzeului și expoziției permanente de la Centrul Cultural „Simion Bărnuțiu” din Bocșa. De asemenea, a colaborat la realizarea expozițiilor permanente de la Centrul Cultural „Șincai-Coposu” din Bobota și de la Muzeul din comuna Buciumi.

Tot aici la muzeu, a avut șansa de a lucra alături de foștii colegi de facultate, Alexandru V. Matei și Elena Edroiu, care i-a devenit soție, la terminarea facultății, și au fost binecuvântați cu trei copii: Mihai, Ioana și Lia.

Din păcate, în anul 2007, pe când se afla în plină forță creatoare, a fost nevoit să se pensioneze, pe caz de boală, fiind încercat de o grea suferință trupească. Acum, când domnul Ionuț a plecat la cele veșnice, discret, așa cum i-a plăcut să fie și în trecătoarea viață pământeană, ne rugăm bunului Dumnezeu să-i odihnească în pace sufletul, iar familiei îndoliate să-i dea putere și mângâiere!

Fie-i memoria binecuvântată!

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Social