Connect with us

ALTE SPORTURI

Sălăjenii de aur!

Şah: Festivalul internaţional de la Szarvas

 Doi şahişti din Şimleu Silvaniei au reuşită să se impună în Ungaria, la un turneu internaţional la care a fost prezent şi preşedintele Federaţiei din ţara vecină!

 

 La sfârşitul săptămânii trecute, în Ungaria, la Szarvas – oraş înfrăţit cu Şimleu Silvaniei, s-a desfăşurat Festivalul Internaţional de Şah pentru tineret, cu prilejul organizării multiplelor activităţi din cadrul “Zilelor Prunilor” (Szilva Napok). La acest inedit concurs a participat şi un grup de elevi sălăjeni, condus de instructorul sportiv Ivan Vasile, din Şimleu Silvaniei. Şi cu acest prilej, tinerii şahişti sălăjeni au demonstrat că iubesc şi practică cu plăcere “sportul minţii”. Au participat peste 30 de elevi, jucându-se pe grupe de vârstă apropiată, şapte runde în sistem elveţian.

 

 Domnul Ivan Vasile spunea: “M-am bucurat pentru faptul că pe masa oficială a concursului s-a aflat Tricolorul României. S-au dat adevărate bătălii sportive pe cele 64 de pătrăţele ale tablei de şah. Unele partide au fost, pe cât de atractive, pe atât de interesante, în ceea ce priveşte combativitatea dintre partenerii de întrecere, reliefată prin prisma răsturnărilor de situaţii şi a finalurilor surpriză. În acest context, elevul Laurenţiu Ardelean – Liceul Sportiv “Avram Iancu” din Zalău, acumulând şi cel mai mare număr de puncte, a fost declarat un autentic talent al şahului, primind Cupa Festivalului din partea organizatorilor”.

 

Iată cele mai bune rezultate ale şahiştilor sălăjeni:

 

 Categoria 8-10 ani:

 locul I – Laurenţiu Ardelean (Liceul Sportiv “Avram Iancu” Zalău);

 

 

Categoria 10-12 ani:

 locul I – Paul Buzea (Şcoala Gimnazială “Silvania” Şimleu Silvaniei);

 

  locul II – Răzvan Ardelean (Liceul Sportiv “Avram Iancu” Zalău);

 

 

Categoria 12-14 ani:

 locul II – Iuliana Herea Puşcaş (Şcoala Gimnazială “Horea” Şimleu Silvaniei);

 

 

Categoria 14-16 ani:

locul II (Szigyarto Szilvia – Şcoala Gimnazială “Bathory Istvan” Şimleu Silvaniei).

Organizatorii au înmânat tinerilor şahişti diplome şi medalii, iar instructorul sportiv Ivan Vasile – conducătorul delegaţiei sălăjene, a primit o Diplomă de Onoare. Remarcăm, de asemenea, implicarea S.C. “DRUM-CONSTRUCT” Şimleu Silvaniei, pentru sponsorizarea sălăjenilor.

 

Prof. Marin ŞTEFAN, publicist, Şimleu Silvaniei

 


 

 

 

 

Laurenţiu Ardelean – micul geniu
 

Unul dintre cei doi câştigători sălăjeni la concursul din Ungaria este Laurenţiu Ardelean (foto sus, alături de fratele său – Răzvan, clasat pe locul II la categoria 10 – 12 ani). La doar 10 ani, “Lari” (după cum îl alintă mama sa – Lia) este deja un mic geniu, lucru remarcat chiar şi de preşedintele Federaţiei Ungare de Şah, prezent la Szarvas. El a câştigat concursul la categoria 8 – 10 ani, după ce s-a impus în şase din şapte meciuri. Aceasta, în condiţiile în care practică şahul doar de un an, sub îndrumarea profesorului Ivan. Puţină lume ştie că micul şahist este şi… poet, anul acesta fiind deja publicată o carte de poezii scrise de Laurenţiu Ardelean!

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ALTE SPORTURI