Connect with us

Actualitate

REPORTAJ. Comuna Coşeiu continuă dezvoltarea şi sub administraţia condusă de primarul Dezső Debreczeni. FOTO

Schimbarea care s-a produs la cârma Primăriei, după 20 de ani sub conducerea lui Ioan Meseşan, nu va afecta dezvoltarea comunei. Ba din contră, noul primar are o viziune sănătoasă în ce priveşte ridicarea standardului de viaţă în comună şi are în plan multe proiecte în ce priveşte modernizarea infrastructurii şi implementare unor noi investiţii


Deşi nu se poate lăuda cu un număr mare de locuitori, nici cu o aşezare propice pentru a atrage investitori, comuna Coşeiu se poate mândri cu multe aspecte bine puse la punct şi cu investiţii importante.

În această comună, infrastructura este pusă la punct şi trebuie remarcat că toate străzile şi uliţele sunt asfaltate. Sunt puse la punct şcolile, căminele culturale, iar o utilitate extrem de importantă – reţeaua de apă – funcţionează de aproape 20 de ani.

Sunt investiţii care s-au derulat în comună sub conducerea primarului Ioan Meseşan, cel care timp de 20 de ani a fost la cârma Primăriei. Însă, la alegerile din septembrie 2020, majoritatea cetăţenilor au optat pentru o schimbare.

Astfel, după numărătoarea voturilor, Ioan Meseşan a fost doar pe locul 3, în spatele candidaţilor de la UDMR şi USR-PLUS.

Cel care a devenit primarul comunei Coşeiu este Dezső Debreczeni, cel care a mai lucrat în cadrul Primăriei şi a fost consilier local în mandatul precedent.

Ştie cu ce probleme se confruntă comunitatea şi ce priorităţi sunt pentru următoarea perioadă, astfel că noul primar şi-a început mandatul cu gânduri bune şi cu intenţii clare de a continua dezvoltarea celor trei localităţi: Coşeiu, Archid şi Chilioara.

Asfaltul a ajuns pe toate străzile şi uliţele de ani buni

Infrastructura rutieră este un capitol bine pus la punct, Coşeiu fiind comuna în care toate străzile şi uliţele  sunt asfaltate de ani buni.

Noua administraţie locală a mai făcut o solicitare la CNI pentru a asfalta ultimele capete de străzi.

Este vorba de aproximativ 1 km în Coşeiu şi de 1,5 km în Archid. Sunt practic zone în  care s-ar mai putea construi case sau porţiuni de drumuri ce duc spre terenurile agricole.

Dezső Debreczeni: “Stăm mai bine cu asfaltul pe drumurile comunale, decât pe drumul judeţean”

Dacă drumurile comunale şi străzile sunt puse la punct, marea nemulţumire a localnicilor este drumul judeţean ce face legătura între Archid – Coşeiu – Guruslău, care este într-o avansată stare de degradare. ”Stăm mai bine cu asfaltul pe drumurile comunale, decât pe drumul judeţean”, a precizat primarul.

Comuna Coşeiu a înaintat o solicitare la Consiliul Judeţean Sălaj şi a primit răspuns pozitiv, în sensul că drumul judeţean va fi reabilitat în această primăvară.

Sunt în lucru aproximativ 25 de km de drumuri comunale, care fac legătura cu toate localităţile învecinate

Demarat de către vechea administraţie locală, un proiect prin PNDL 2 este continuat şi de către noua conducere a Primăriei.

Este vorba de asfaltarea a aproximativ 25 de km drumuri comunale, care fac legătura cu toate localităţile învecinate.

Se asfaltează următoarele drumuri comunale: Coşeiu – Chilioara, Coşeiu – Archid, din Chilioara spre Mineu (comuna Sălăţig) din Coşeiu în Dioşod, spre Bocşiţa (comuna Hereclean), iar un alt drum se asfaltează din Coşeiu spre comuna Şamşud.

Valoarea proiectului este de peste 160 de miliarde lei vechi. Lucrările au început anul trecut şi deja în unele zone s-a turnat asfaltul.

Lucrările s-au suspendat pe timp de iarnă, dar – în această primăvară, constructorul va relua şantierul, astfel că până la final de an, toate drumurile cuprinse în proiect se vor asfalta. Odată cu finalizarea lucrărilor se vor deschide noi orizonturi, astfel că patru comune – Coşeiu, Şamşud, Sălăţig şi Hereclean vor fi mult mai bine conectate.

Anul trecut s-a finalizat de asfaltat şi Drumul Comunal DC 16, care leagă localitatea Chilioara de localitatea Lelei, din comuna Hodod (jud. Satu Mare). S-a asfaltat o porţiune de 3 km, prin PNDL 1, valoarea proiectului fiind de aproximativ 2 milioane lei.

Tot la capitolul infrastructură trebuie precizat că s-a mai câştigat un  proiect de 12 miliarde lei vechi, prin care se vor construi trei poduri în Coşeiu, Archid şi Chilioara.

Şcoala din Coşeiu, la standarde ridicate

La Coşeiu s-a pus accentul şi pe sistemul educaţional, iar unul dintre proiectele care s-a derulat recent a fost modernizarea şcolii din centrul comunal, care este la standarde ridicate.

Şcoala din Coşeiu s-a modernizat prin PNDL II, iar un proiect de reabilitare există şi pentru şcoala din Chilioara.

La Archid, unde se desfăşoară orele în limba maghiară, şcoala a fost pusă la punct în urmă cu 12 ani.

Alte investiţii făcute pentru tinerii din comună au fost construirea unui afther-school, dar şi a unui teren de sport multifuncţional.

Construcţia acestui teren s-a demarat chiar în vara trecută, de către vechiul primar, însă noua administraţie îşi propune să duc la bun sfârşit şi această investiţie.

Noua administraţie locală a oferit cadouri de sărbători tuturor copiilor din comună

Un gest frumos din partea Primăriei Coşeiu, a fost ca anul trecut, în preajma Sărbătorilor de Iarnă, să ofere cadouri tuturor copiilor din comună.

Pachete au primit toţi copiii, inclusiv cei mici, care încă nu sunt înscrişi la grădiniţă. Această idee a fost implementată de primarul Debreczeni Dezso care a optat ca toţii copiii să primească cadouri, după ce în anii trecuţi, doar cei de la şcoală şi grădiniţă se bucurau de daruri.

Trei capele în construcţie

Trei şantiere sunt în plină desfăşurare pentru construcţia unor capele în fiecare sat din comună. La Chilioara şi Coşeiu, capelele se construiesc cu bani de la bugetul local, iar pentru capela din Archid s-a obţinut finanţare europeană prin GAL Tovishat, în valoare de 60.000 de euro.

Capela din Chilioara este ca şi finalizată, urmând se se facă ultimele finisări, în timp ce capelele din Coşeiu şi Archid sunt deja ridicate la roşu. În Chilioara şi Archid, capelele se construiesc chiar în cimitir, unde administraţia locală a optat să asfalteze drumurile.

Noua conducere a Primăriei îşi propune să acorde sprijin tuturor cultelor religioase din comună, în funcţie de necesităţile pe care le au.

Cămine culturale moderne în Coşeiu şi Chilioara. Urmează şi în Archid

Ajuns la cârma Primăriei, Dezső Debreczeni a văzut care sunt priorităţile în comună şi a optat să se construiască un cămin cultural şi în satul Archid. Dacă în Coşeiu şi în Chilioara există două cămine moderne, dotate corespunzător, Archidul duce lipsa unui cămin cultural.

Această problemă se poate rezolva, iar administraţia locală a şi trimis o solicitare la CNI. Căminul cultural se poate construi pe un teren aflat în proprietatea Primăriei, în curtea şcolii.

”De 30 de ani au tot fost promisiuni, dar nu s-a făcut nimic. Şi bisericile au optat să facem un cămin în Archid, fiindcă efectiv nu ai unde să duci oamenii când în sat este câte un eveniment”, spune primarul.

Coşeiu, o comună mai curată

Dezső Debreczeni vrea curăţenie în comună. În acest sens,  asistaţii sociali au fost trimiţi la treabă şi aceştia lucrează la curăţarea şanţurilor, dar şi la defrişarea vegetaţiei.

Primarul a mai rezolvat un aspect important şi a solicitat celor de la Brantner să vină de două ori pe lună în comună pentru strângerea deşeurilor menajere.

Asta după ce în mandatul lui Ioan Meseşan, firma de salubritate a fost solicitată să vină doar o dată pe lună.

”Era necesar ca firma de salubritate să vină de două ori pe lună. Nu sunt costurile mai mari, fiindcă noi plătim la tonaj. Dacă avem pretenţii ca oamenii să menţină curăţenia, atunci trebuia să oferim această posibilitate de a colecta deşeurile o dată la două săptămâni”, spune primarul.

Un alt sediu de Primărie, în planurile de viitor

Primăria Coşeiu funcţionează într-o clădire mică, unde cu ani în urmă erau birourile CAP-ului. Clădirea are doar câteva birouri şi spaţiul este impropriu pentru o bună desfăşurare a activităţii.

Dacă vechea administraţie nu a luat în seamă acest aspect, primarul Dezső Debreczeni vrea să rezolve această problemă şi îşi doreşte ca şi în Coşeiu sediul de primărie să fie unul cochet şi modern. Nu optează pentru investiţii grandioase, dar va face tot posibilul să fie un sediu modern şi încăpător.

Există şi varianta unei construcţii noi pe un teren ce aparţine administraţiei locale, dar se ia în calcul şi cumpărarea unei clădiri din centrul satului Coşeiu, care să fie transformată în Primărie.

”Consider că este o necesitate, fiindcă Primăria este cartea de vizită a unei comune. Funcţionăm într-o clădire de la CAP, care este improprie. Am trimis o solicitare la CNI şi vom vedea ce vom reuşi. Ori facem o Primărie nouă, ori cumpărăm o clădire din sat”, spune primarul din Coşeiu.

Gazul şi canalizarea, investiţiile de marcă pe care le are în plan noua conducere a Primăriei

Cu infrastructura rutieră pusă la punct şi cu o reţea de apă de aproape 20 de ani, comuna Coşeiu mai are nevoie de două utilităţi importante: canalizarea şi gazul-metan.

Sunt investiţii greu de realizat, care necesită timp, însă noua conducere a Primăriei promite să facă toate demersurile pentru  a aduce şi aceste utilităţi în comună.

”Trebuie să ne orientăm şi să facem tot posibilul să găsim sursa de finanţare.  Poate va trebui să ne asociem cu o comună din zonă, dar vom face demersurile necesare. Eu văd şanse mai mari să avem o reţea de gaz-metan, mai ales dacă cei de la Hereclean vor avea această utilitate şi va fi mai uşor de adus şi la noi”, spune primarul.

Tot la capitolul proiecte de viitor se mai regăseşte iluminatul public, iar Primăria va opta pentru modernizarea lui în cazul în care vor apărea surse de finanţare.

”Am venit în Primărie cu intenţii clare de a dezvolta comuna. S-au făcut şi lucruri bune în ultimii ani, nu putem spune că nu, dar mai avem aspecte pe care putem să le îmbunătăţim. Eu voi fi primarul tuturor şi mă voi dedica acestei meserii”.

Dezső Debreczeni – primarul comunei Coşeiu

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Actualitate