Connect with us

FOTBAL

Situația antrenorilor care au trecut pe la Chelsea în era Roman Abramovich

Roman Abramovich a cumpărat-o pe Chelsea Londra în anul 2003, cu 140 de milioane de euro sterline. Rusul a visat să o transforme în cea mai puternică echipă din Europa, a investit masiv în jucători și nu a ținut cont de sentimentalisme pentru a-și atinge obiectivul. În 18 ani, au fost schimbați doisprezece antrenori, unii dintre ei având câte două mandate.

Frank Lampard, unul dintre simbolurile clubului londonez, a fost numit în 2019, după o „stagiatură” în antrenorat de un sezon la Derby County. Campionatul 2020-2021 a debutat bine, însă echipa a început să de rateuri și, spre finalul turului, a ieșit din zona locurilor care permit participarea în Liga Campionilor. Poziția lui Lampard este fragilă și nu se știe dacă fostul mijlocaș va prinde primăvara pe banca „albaștrilor”.

Predecesorul lui Lampard a fost Maurizio Sarri. După numai un sezon petrecut pe Stamford Bridge, în care nu a obținut rezultatele cerute, italianul a fost trimis înapoi în țara sa, la Juventus, după ce a cucerit Europa League. A câștigat titlul în Italia, apoi a fost dat afară și nu are angajament în momentul scrierii acestor rânduri. Apropo de Juve, pariorii care caută pronosticuri fotbal mâinear trebui să știe că supremația „Bătrânei Doamne” în Serie A pare se fi încheiat, deci să fie precauți dacă mizează pe meciurile ei.

„The Special One”, demis înainte de Crăciun

În perioada 2016-2018, pe banca tehnică a lui Chelsea s-a aflat un alt italian, Antonio Conte. El a câștigat titlul, având o serie de 13 victorii consecutive, între septembrie 2016 și ianuarie 2017. De asemenea, a cucerit FA Cup în 2018, dar clasarea pe locul 5 în acel sezon i-a fost fatală. A fost demis, iar în prezent este antrenorul lui Juventus Torino.

Guus Hiddink a fost antrenor interimar, din decembrie 2015 până în mai 2016 (al doilea mandat de interimar, după cel din februarie – mai 2009). A plecat pentru a se ocupa de naționala U21 a Chinei. Olandezul îl înlocuise pe legendarul Jose Mourinho, demis chiar înainte de Crăciun. Portughezul i-a antrenat de două ori pe londonezi. Prima perioadă (2004 – 2007), în care a câștigat șase trofee, s-a terminat după un conflict cu Abramovich. A doua perioadă a început în 2013 și s-a sfârșit în 2015. În prezent, „The Special One” o antrenează pe Tottenham.

Rafael Benitez a fost interimar în perioada noiembrie 2012 – mai 2013. A fost un interimat de succes, din moment ce „albaștrii” au câștigat Europa League în 2013. În prezent, Spaniolul este la cârma lui Newcastle.

Roberto di Matteo a cucerit Liga Campionilor

Roberto di Matteo a fost unul dintre jucătorii emblematici ai lui Chelsea. El a fost promovat de la statutul de „secund” la cel de interimar după ce Abramovich l-a dat afară pe Andre Villas Boas, în 2012. Di Matteo a câștigat FA Cup și Liga Campionilor, dar a fost demis la patru luni după cucerirea trofeului european pentru rezultate slabe în noul sezon. În prezent, o antrenează pe Aston Villa.

Andre Villas Boas a rezistat mai puțin de un an, din iunie 2011 în martie 2012. Era văzut drept „următorul Mourinho”, dar a câștigat numai 19 victorii în 40 de meciuri. Plecat în Rusia, la Zenit, a câștigat cupa și campionatul. Acum este antrenorul lui Olympique Marseille.

Carlo Ancelotti a câștigat Premier League și FA Cup între iunie 2009 și mai 2011. În al doilea sezon nu a mai reușit performanța de a termina pe primul loc și a fost dat afară. Din 2019 până în prezent se află pe banca tehnică a lui Everton.

Ranieri, primul antrenor din „era Abramovich”

Luiz Felipe Scolari nu a câștigat nimic ca antrenor al lui Chelsea, pentru că a venit în iulie 2008 și a fost dat afară în februarie 2009. Câștigător al Cupei Mondiale cu Brazilia, Scolari o antrenează în prezent pe Guangzhou Evergrande.

Avram Grant a lucrat cu Roman Abramovich cam cât Scolari (septembrie 2007 – mai 2008). A fost demis pentru că a terminat pe locul secund atât în Premier League, cât și în Liga Campionilor. Este fără contract din 2018, după despărțirea de NorthEast United.

Claudio Ranieri a fost primul antrenor din „era Abramovich”. Sub comanda lui, Chelsea a terminat pe locul 4 în Premier League sezonul 2003-2004. În prezent, o antrenează pe Sampdoria.

Pe viitor, poate într-un articol pe aceeași temă se va vorbi și despre un mandat de lungă durată al lui Dan Petrescu.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in FOTBAL