Connect with us

Actualitate

Comuna Cizer a pierdut un cetăţean de onoare. S-a stins din viaţă fostul profesor şi scriitor, Nicolae Breje

Cizereanul a fost profesor de istorie – geografie timp de peste 60 de ani. S-a dedicat şi lecturii, publicând nu mai puţin de şase cărţi. Din păcate, însă, în ultimii ani a dus o luptă grea cu o boală cruntă, iar sâmbătă a trecut la cele sfiinte. În urma sa a rămas durere şi suspine pentru toţi cei care l-au cunoscut


Comuna Cizer, un loc de poveste, cu oameni de seamă este mai săracă odată cu trecerea în nefiinţă a celui care a fost Nicolae Breje. Născut la data de 16 februarie 1936, Nicolae Breje a fost profesor de istorie – geografie, dar şi scriitor, fiind totodată un cetăţean de onoare al comunei Cizer. 

Din păcate, după o luptă grea cu o boală cruntă, scriitorul s-a stins din viaţă sâmbătă, la vârsta de 85 de ani.

În cariera profesională a fost dascăl timp de peste 60 de ani, profesând la şcoli din mediul rural precum Huta, Cizer, Tusa, Mal, Bănişor sau din mediul urban la Şcoala Generală nr. 8, actuala Şcoala Gimnazială “Octavian Goga” din municipiul Satu Mare, oraş în care profesorul s-a stabilit după plecarea de pe meleagurile natale din 1974. La şcoala din Satu Mare a primit şi distincţia de “profesor evidenţiat”.

Chiar dacă a plecat de mulţi ani de pe meleagurile natale din Cizer, Nicolae Breje îşi vizita satul în fiecare an, de câte ori avea posibilitatea.

De altfel, odată cu trecerea anilor, profesorul remarca şi schimbările din satul natal, după cum scria în prefaţa cărţii “Memoria anilor”.

“Constat că există multe transformări în toate sferele vieţii (…). Unele dintre aceste transformări anulează multe dintre realităţile existente în trecut: nu mai există hăbi (şezători), clăci de tot felul, danţul din sat, corindatul de Crăciun este aproape uitat. Nu se mai pune bază pe creşterea animalelor, nu mai vieţuişete nimeni în colibele de pe râturi, ele fiind demolate după 1962. Folclorul local dispare şi cu el odată şi creatorii lui”, spunea Nicolae Breje în prefaţa cărţii sale lansate în anul 2015.

“Memoria anilor” a fost ultima sa carte scrisă dintr-un total de şase. A debutat cu “La fântâna dorului” (2006). Au urmat “A fost odată… ca nicodată! (2007), “Cizer – sat cu vârstă venerabilă” (2009), “Vandrocii” (2011) şi “Spovedanii în amurg” (2013).

“Nu ţin neaparat să mi se citească neînsemnatele mele cărţi pe care le-am scris pe cheltuiala proprie, dar poate peste ani şi ani, cine se va interesa de Cizer şi oamenii săi, va găsi în ele date necesare pentru o istorie nescrisă încă. Am semnat cartea cu numele Nicolae Breje Cizereanul – aşa cum mi-a sugerat bunul meu prieten şi mentor Augustin Mocanu din Slobozia”, mai spunea cizereanul, în prefaţa cărţii “Memoria anilor”.

Din păcate, în ultimii ani, scriitorul s-a luptat cu o boală cruntă, iar sâmbătă a trecut la cele sfiinte lăsând în urma sa durere şi suspine pentru toţi cei care l-au cunoscut.

“După o lungă şi grea suferinţă s-a stins din viaţă un erudit dascăl şi mare patriot. Nioclae Breje (Cula lui Vandroc), născut în 1936, CETĂŢEAN DE ONOARE al comunei Cizer. Îl plâng clopotele bisericii şi toţi cei care l-au cunoscut şi iubit. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnescă”, este mesajul Primăriei şi Consiliului Local Cizer.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Actualitate