Connect with us

ALTE SPORTURI

LECȚIE de VIAȚĂ. Drumul de la Centrul de Plasament la Centrul Naţional de Excelenţă

Un tânăr din Cehu Silvaniei, pas important în cariera de rugbist! Attila Mureşan este dovada că dacă îţi propui ceva, poţi să reuşeşti, indiferent de piedicile pe care ai crede că ţi le pune viaţa. Fostul elev al lui Sergiu Moldovan şi-a urmat visul de a deveni rugbist şi a ajuns la Centrul Naţional de Excelenţă din Baia Mare unde se va pregăti sub îndrumarea unor antrenori de la loturile naţionale de juniori

Jocul de rugby s-a născut dintr-o revoltă. Revolta unui mic şcolar care participând la un joc de fotbal, în curtea colegiului din oraşul RUGBY, nu putea atinge mingea. Şi dintr-o dată, el şi-a ridicat privirea din pământ şi a luat o decizie… scrierile vremii menţionau că: „printr-o fină dizgraţie faţă de regulile jocului de fotbal, tânărul William Webb Ellis, a ridicat balonul în braţe şi a alergat cu el până în poarta adversă”.

Revoltă personală, revoltă faţă de reguli. De ce avem nevoie de rugby?

Rugby-ul este mai mult decât un joc, mai mult decât un sport, este o modalitate de a trăi, francezii l-au numit întotdeauna „şcoala vieţii”.  În această „şcoală” (metodă alternativă de educaţie!) cei timizi pot deveni îndrăzneţi, iar cei expansivi se pot linişti. Cei neştiutori, pot învăţa ce-şi doresc de la cei ce sunt educaţi, iar cei „prea” educaţi învaţă despre viaţă, de la colegii lor experimentaţi.

Jocul de rugby a ajuns în Sălaj în urmă cu 7 ani când proiectul “Muguri de campioni” al FRR s-a implementat în 15 şcoli sălăjene. Pe parcurs valorile şi oamenii dedicaţi lui s-au cernut ca în prezent să-i putem număra pe degetele de la o mână.

Primul an de proiect şi un prin mare succes obţinut de Şcoala Gimnazială Andrei Mureşanu din Cehu-Silvaniei (prof. Segiu Moldovan) care a devenit campioană naţională la rugby tag. Au urmat multe competiţii şi festivaluri judeţene de rugby tag la care un mare merit l-a avut în organizarea lor un alt “sălăjean” prof. univ. Gheorghe Sabău.

Dezvoltarea şi mai ales promovarea lui în şcolile sălăjene a avut drept scop educarea copiiilor prin valorile acestui minunat sport: disciplină, respect, integritate, pasiune, solidaritate, dar şi provovarea copiilor talentaţi în cluburile de rugby din ţară.

Gheaţa s-a spart în toamna anului 2020 când sportivul Attila Mureşan a fost selecţionat la Centrul Naţional de Excelenţă CSS2 Baia Mare sub îndrumarea antrenorilor Răzvan Popovici, Mircea Taloş şi Andrei Valenas, primii doi fiind deopotrivă si antrenori ai loturilor naţionale de juniori.

“Este un excelent exemplu de muncă şi pasiune pentru acest sport, un mare pas în viitoarea lui carieră şi un deschizător de drumuri în acelaşi timp. Meritul lui este cu atât mai mare cu cât el provine din Centrul de plasament din Cehu-Silvaniei, mulţumiri aducem şi acestei instituţii pentru sprijin şi implicare şi evident profesorului de sport, Sergiu Moldovan. Să-i urăm succes şcolar şi o carieră frumoasă în acest sport!”.

Gheorghe Sabău

Loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in ALTE SPORTURI