Connect with us

Administraţie

Primăria Valcău de Jos vrea să ofere cele mai bune condiţii elevilor din comună

Autorităţile locale au modernizat Şcoala Gimnazială Nr. 1 Valcău de Jos, iar în această lună au mai depus două proiecte importante ce presupun achiziţia de echipamente necesare desfăşurării orelor în condiţii de siguranţă, dar şi echipamente IT pentru buna desfăşurare a activităţii online


În comuna Valcău de Jos, Şcoala Gimnazială nr. 1 Valcău de Jos are personalitate juridică, iar în subordinea acesteia se află Şcoala Gimnazială Valcău de Sus, Şcoala Gimnazială Preoteasa şi Şcoala Primară Subcetate. În cadrul acestor structuri de învăţământ activează 13 învăţători şi 20 de profesori la nivel gimnazial.

La nivel de învăţământ preşcolar, în comună există câte o grădiniţă în Valcău de Jos, Valcău de Sus, Subcetate, Preoteasa şi Lazuri, unde activează un număr de 5 educatori.

În ceea ce priveşte numărul de elevi, comuna Valcău de Jos stă destul de bine, având 77 de preşcolari, 174 de elevi în şcolile primare şi 142 de elevi în şcolile gimnaziale pentru un total de 393 de elevi.

Pentru ca aceştia să beneficieze de cele mai bune condiţii, autorităţile locale sunt mereu în sprijinul instituţiilor de învăţământ, iar în toamana lui 2020, prin rectificare de buget a fost alocată suma de 240.000 de lei, din bugetul local, pentru reparaţii curente la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Valcău de Jos.

Suma a fost folosită pentru reparaţii la reţeaua electrică la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Valcău de Jos, precum şi pentru achiziţia de obiecte de inventar pentru toate şcolile şi grădiniţele din comună.

Şcoala Gimnazială Nr. 1 Valcău de Jos îşi schimbă învelitoarea

În final, să spunem că pentru modernizarea Şcolii Gimnaziale nr. 1 Valcău de Jos, Primăria comunei are în implementare un proiect privind schimbarea învelitorii, precum şi izolarea termică şi tencuieli exterioare, lucrări care vor începe în cel mai scurt timp, în funcţie de condiţiile meteorologice. Totodată, Primăria are în implementare un proiect privind construirea unei grădiniţe cu program prelungit în localitatea Valcău de Jos,  lucrările fiind finalizate în proporţie de 70 %.

Autorităţile locale aşteaptă finanţare pentru două proiecte

În luna ianuarie, autorităţile locale au depus două proiecte de finanţare şi aşteaptă un răspuns în această privinţă. Primul proiect vizează asigurarea accesului elevilor la procesul de învăţare în mediul online, finanţat prin Programul Operaţional Competitivitate 2014 – 2020.

Este un proiect în valoare de 200.000 de euro ce presupune achiziţionarea de tablete pentru copii, laptop şi tabletă pentru învăţători şi profesori, table interactive, webcam, şi videoproiector în fiecare sală de clasă. Un alt doilea proiect se referă la “Consolidarea capacităţii unităţii de învăţământ din comuna Valcău de Jos în vederea gestionări crizei COVID-19”.

Una dintre consecinţele şcolii online a fost îngrădirea accesului la educaţie pentru elevii vulnerabili, fără acces la internet şi/sau la dispozitive care să le permită participarea la cursurile online.

Proiectul Primăriei Valcău de Jos presupune asigurarea necesarului de 10.000 de măşti de protecţie pentru elevii şi persoanele implicate în activitatea educaţională din cadrul Şcolii Gimnaziale Valcău de Jos. Totodată, se doreşte asigurarea necesarului de 860 de litri de dezinfectant pentru asigurarea condiţiilor igienico-sanitare minime necesare.

Proiectul mai prevede dotarea unităţii de învăţământ preuniversitare de stat – Şcoala Gimnazială nr.1 Valcău de Jos cu 69 de dispozitive destinate testării, monitorizării, dezinfecţiei şi sterilizării aerului, necesare pentru a preveni răspândirea virusului SARS-Cov-2.

“Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 a Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Valcău de Jos şi unităţile aflate în subordine prin realizarea de investiţii necesare consolidării capacităţii de reacţie la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului SARS-CoV-2, precum şi a efectelor extrem de grave ale acestuia asupra populaţiei. Închiderea unităţilor şcolare, în contextul pandemiei a avut consecinţe negative, atât asupra progresului educaţional al copiilor, cât şi asupra sănătăţii emoţionale a acestora, mai mult, asupra siguranţei lor online”.

Ioan Roşan – primarul comunei Valcău de Jos

Loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in Administraţie