Connect with us

Administraţie

REPORTAJ. Administraţia locală din Pericei – investiţii de marcă în infrastructură, educaţie şi sănătate. FOTO

Comuna Pericei se află într-un amplu proces de modernizare, sub buna administraţie condusă de primarul Boncidai Csaba. Asfaltarea a 18 km de drumuri, modernizarea dispensarului medical şi a grădiniţei,  cât şi reabilitarea şi extinderea şcolii din centrul comunal sunt investiţiile importante în comunitate, menite să aducă un grad de confort ridicat pentru cetăţeni şi în special pentru copiii şi elevii din comună


Ajuns la cârma Primăriei încă din primii ani de după Revoluţie, Boncidai Csaba a fost pus pe fapte mari încă de la început.

Împreună cu echipa din Primărie a lucrat la dezvoltarea comunei, iar azi se poate vedea cu ochiul liber că la Pericei condiţiile şi infrastructura sunt asemănătoare cu cele de la oraş. Pentru asta, primarul s-a zbătut să atragă fonduri europene, cât şi guvernamentale, dar s-a gestionat foarte bine şi bugetul local, din care s-au făcut investiţii utile.

În condiţiile date, cetăţenii au optat pentru continuitate, iar la alegerile din toamna anului trecut, Boncidai Csaba a câştigat al 8-lea mandat. Face echipă foarte bună cu viceprimarul Józsa Tibor, iar cei doi se zbat pentru a dezvolta în continuare comuna Pericei.

În derulare sunt proiecte importante, iar administraţia locală pune un mare accent pe infrastructura rutieră, pe sistemul educaţional, cât şi în domeniul medical.

În satul Sici se va finaliza reţeaua de apă

Cea mai importantă utilitate pentru oameni este apa. Cu această investiţie s-a început şi la Pericei, iar demersurile pentru alimentarea cu apă la Bădăcin şi Sici s-au făcut prin 2008. S-a primit finanţare pe baza unei hotărâri de Guvern, dar licitaţia s-a derulat într-o perioadă în care inflaţia era în floare.

Cum diferenţele de preţuri la materiale şi manoperă se schimbau de la o lună la alta, acest aspect a afectat şi proiectul de alimentare cu apă. Astfel, din cauza devalorizării, lucrarea nu s-a încheiat în totalitate şi au mai rămas aproximativ 2 km în satul Sici.

Administraţia locală nu a renunţat şi a trimis o solicitare la Ministerul Dezvoltării, astfel că reţeaua de apă se va termina şi la Sici, chiar în acest an.

“Cei de la Ministerul Dezvoltării au recunoscut că sunt lucrări care nu se pot termina la preţul la care s-au licitat. Am trimis o solicitare, iar dacă ne aprobă noua formulă de calcul, pot spune că vom termina lucrarea în acest an. Ne mai lipsesc 2 km în satul Sici pentru a se finaliza acest proiect”, spune primarul Boncidai Csaba.

Proiect pentru suplimentarea debitului de apă în cartierul de rromi

Pentru comunitatea locală fiecare cetăţean are aceleaşi drepturi, astfel că administraţia locală a decis să facă o investiţie extrem de necesară pentru comunitatea de rromi.

Cum cartierul de rromi se află poziţionat pe un deal, cetăţenii din zona respectivă se confruntau cu o problemă delicată şi anume lipsa debitului de apă.

În acest sens, Primăria a deput un proiect pe PNDL în care a fost cuprinsă extinderea reţelei, dar şi suplimentarea debitului pentru cartierul de rromi, prin montarea unei pompe de presiune în zona respectivă.

În zona locuită de rromi, Primăria a cadastrat terenul şi s-a făcut parcelare, astfel încât să fie identificată fiecare proprietate.

”Datoria noastră este să ducem în zonă toate utilităţile, iar rromii să aibă posibilitatea de a se racorda la reţea. Trebuie să aibă spiritul proprietăţii şi să ştie că au drepturi, dar şi obligaţii”.

Boncidai Csaba

Primăria caută soluţii pentru a extinde reţeaua de canalizare şi la Sici

Exceptând cătunul Periceiu Mic, localitatea Sici este cea mai mică din comună. Aici se va finaliza în acest an reţeaua de apă, dar acolo ar putea ajunge în viitorul apropiat şi reţeaua de canalizare.

O reţea de canalizare există în centrul comunal din 2014, iar în Bădăcin din 2015, dar există soluţii şi pentru satul Sici.

”Căutăm soluţii astfel încât reţeaua de canalizare să ajungă şi în satul Sici, care ar putea fi legat de reţeaua de canalizare de la Bădăcin. La mai puţin de 1,5 km este staţia de epurare, iar problema s-ar putea rezolva”, a precizat viceprimarul Józsa Tibor.

Se doreşte extinderea reţelei de gaz şi în celelate sate din comună

Din 2012, în Pericei există o reţea de gaz metan. Această utilitate a devenit tot mai necesară pentru cetăţeni, iar administraţia locală doreşte să o ducă şi în celelate sate, la Bădăcin şi la Sici. În acest sens, se discută despre o asociere cu comuna Vârşolţ.

”Momentan, nu atingem pragul cerut în ghidul de finanţare şi va trebuie să ne asociem cu comuna Vârşolt. Sunt puţine localităţi care au reuşit să introducă gazul metan, prin parteneriat public-privat, iar Pericei se află printre acestea. Ne dorim să avem această utilitate şi în celelate sate”, spune primarul.

În centrul comunal s-a construit o capelă. Primăria face demersuri pentru construcţia unei capele şi la Bădăcin

A devenit o necesitate şi în mediul rural să se construiască capele, iar la Pericei o astfel de investiţie s-a realizat şi a fost dată deja în folosinţă. Construcţia s-a realizat cu bani de la bugetul local şi a fost construită în imediata vecinătate a cimitirelor din Pericei.

A fost găsită o locaţie bună, iar Primăria a achiziţionat terenul respectiv de la Biserica Reformată. Lucrările au început în 2019 şi s-au finalizat anul trecut. Capela are toate dotările necesare pentru ceremoniile funerare, dar şi o parcare generoasă.

În zonă se va amenaja şi un teren de tenis, pentru ca tinerii din comună să aibă posibilitatea de a face mişcare.

În ce priveşte accesul spre capelă, Primăria a asfaltat  cele două alei ce duc spre capelă, cât şi drumurile de acces către cele cele trei cimitire din centrul comunal, e vorba de cimitirele reformat, ortodox şi baptist.

Administraţia locală vrea să construiască o capelă şi în  Bădăcin, iar primul pas a fost făcut prin achiziţionarea unui teren în vecinătatea cimitirului. Şi pentru satul Sici există soluţii, astfel că într-o ”aripă” a clădirii şcolii unde nu se mai ţin cursuri, Primăria intenţionează să amenajeze o capelă.

”În secolul 21 este imperios necesar ca fiecare localitate să aibă o capelă. La Pericei, Primăria a construit o capelă comunitară, care să deservească toate cultele”.

Józsa Tibor – viceprimar

La Pericei va funcţiona unul dintre cele mai moderne dispensare medicale

O investiţie pentru oameni este reabilitarea, modernizarea şi dotarea dispensarului medical din centrul comunal. Finanţarea este asigurată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, iar lucrările au început în toamnă şi au termen de execuţie până în 2022.

”Dispensarul funcţiona într-o clădire construită în 1970 şi era necesară o reabilitare şi modernizare”, spune viceprimarul.

Dispensarul medical va avea două cabinete de familie şi patru cabinete de specialitate, fiind cuprinse în proiect şi dotările necesare pentru desfăşurarea activităţii  cadrelor medicale.

Primăria îşi doreşte să atragă medici de specialitate la dispensar, care să vină periodic la Pericei pentru a face consultaţii. Reabilitarea şi modernizarea şcolii din Pericei se apropie de finalizare

Primăria Pericei investeşte masiv în educaţie, iar un proiect de amploare s-a derulat în această perioadă la şcoala generală din centrul comunal, care a intrat într-un proces de reabilitare, modernizare, dar şi de extindere a clădirii.

În timp ce multe comune se confruntă cu un număr scăzut de elevi, la Pericei este exact invers, Primăria fiind nevoită să extindă şcoala, datorită numărului ridicat de elevi!

”Pentru noi a fost o provocare. Vom avea o şcoală modernă, la cele mai înalte standarde, unde elevii vor avea cele mai bune condiţii”, a precizat viceprimarul.

Şcoala din Perciei va fi profilată pe domeniul artei şi a muzicii, astfel că urmează să primească dotările necesare pentru buna desfăşurare a activităţii.

S-a amenajat şi dotat clădirea after-school

În curtea grădiniţiei funcţionează din anul 2012 un after-school, dar odată cu extinderea şcolii din Pericei, copiii îşi desfăşoară acum activitatea la şcoală.

Cu toate acestea, Primăria a amenajat şi dotat clădirea after-school, mai ales că în această clădire îşi desfăşoară activitatea grupele de grădiniţă, până când clădirea se va termina de reabilitat.

Pe viitor, autorităţile vor să-i dea clădirii o altă destinaţie: e vorba despre o creşă.

”Clădirea este prevăzută cu toate dotările. Avem la dispoziţie şase clase, unde activităţile se pot desfăşura în condiţii optime. Ne-am gândit ca în această clădire să înfiinţăm o creşă, fiindcă este necesară în comună, astfel încât părinţii să aibă posibilitatea să îşi lase copiii într-un loc sigur”, a precizat viceprimarul Józsa Tibor.

Trecere de pietoni semaforizată, în apropierea şcolii

Lucrările de la şcoală se află spre final şi se vor termina până în primăvară. Administraţia locală îşi doreşte ca elevii să fie în siguranţă în drumul spre şcoală şi spre case, astfel că s-a luat legătura cu CNAIR pentru a se realiza o trecere de pietoni semaforizată pe drumul naţional.

În centrul comunal se amenajează trotuare

După finalizarea investiţiilor din subteran, Primăria a început o investiţie pentru siguranţa cetăţenilor. Este vorba de construirea unor trotuare în Pericei pe o distanţă de aproximativ 700 de metri.

S-au finalizat deja două tronsoane, dar se doreşte ca toată localitatea să fie acoperită cu trotuare, iar în acest sens administraţia locală a depus un proiect la Compania Naţională de Investiţii.

”Am optat să facem aceste investiţii, doar după terminarea lucrărilor din subteran. Siguranţa pietonilor se poate realiza doar prin astfel de investiţii”, a precizat vicele.

Tot pentru siguranţa cetăţenilor, administraţia locală a modernizat în anii trecuţi şi iluminatul public. S-a renunţat la lămpile vechi şi s-a trecut pe LED-uri, fiind montate peste 850 de corpuri  de iluminat în toate satele!

Reabilitarea şi modernizarea şcolii din Pericei se apropie de finalizare

Primăria Pericei investeşte masiv în educaţie, iar un proiect de amploare s-a derulat în această perioadă la şcoala generală din centrul comunal, care a intrat într-un proces de reabilitare, modernizare, dar şi de extindere a clădirii.

În timp ce multe comune se confruntă cu un număr scăzut de elevi, la Pericei este exact invers, Primăria fiind nevoită să extindă şcoala, datorită numărului ridicat de elevi! ”Pentru noi a fost o provocare. Vom avea o şcoală modernă, la cele mai înalte standarde, unde elevii vor avea cele mai bune condiţii”, a precizat viceprimarul.

Şcoala din Perciei va fi profilată pe domeniul artei şi a muzicii, astfel că urmează să primească dotările necesare pentru buna desfăşurare a activităţii.

Se lucrează la reabilitarea şi modernizarea grădiniţei din Pericei

Copiii sunt viitorul comunităţii, iar în acest sens, Primăria acordă o atenţie sporită investiţiilor în educaţie. În comună se află un alt proiect în derulare în ce priveşte modernizarea grădiniţei din Pericei, care se derulează tot prin PNDL 2. Lucrările sunt în toi şi prevăd reabilitarea întregii clădiri, care are peste 100 de ani!

”Este o clădire impozantă, care merită reabilitată şi adusă la standardele de acum. S-a început cu acoperişul, se înlocuieşte tencuiala, pardoseaua şi sistemul de încălzire”, ne-a informat viceprimarul Józsa Tibor.

O investiţie cât se poate de utilă, în condiţiile în care la grădiniţa din Pericei sunt înscrişi peste 180 de copii!

Infrastructura rutieră continuă să se modernizeze. Se vor asfalta încă 18 km de drumuri şi uliţe

În urmă cu aproximativ 10 ani, în comuna Pericei s-a lucrat intens la modernizarea infrastructurii rutiere şi s-au asfaltat aproximativ 18 km de drum. Infrastructura rutieră continuă să se modernizeze, iar în comună au început lucrările pentru un alt proiect important prin PNDL 2, ce prevede asfaltarea a încă 18  km de drumuri şi uliţe.

Lucrările au început în toamnă, iar o firmă din comună a câştigat licitaţia, termenul de execuţie fiind de 18 luni.

În cadrul lucrărilor de modernizare a infrastructurii se va asfalta un drum de legătură între Sici şi Bădăcin, pe o distanţă de 2 km, dar şi un drum de legătură cu comuna Crasna, distanţa fiind de aproximativ 4 km.

În proiect au fost cuprinse şi acele sectoare de drumuri şi uliţe care nu au intrat în proiectul anterior. Totodată, sunt cuprinse lucrări de modernizare şi a drumurilor agricole, care se află în vecinătatea drumurilor comunale.

”Orice suprafaţă agricolă redobândeşte valoare dacă este lângă un drum asfaltat. Altfel, oamenii abandonează terenul. Lucrările la acest proiect decurg foarte bine şi suntem mulţumiţi. Firma care a câştigat licitaţia este din comună şi chiar pune suflet la aceste lucrări”.

Józsa Tibor – viceprimar

Boncidai Csaba: ”Trăim cu speranţa că în 2021 vom scăpa de pandemie şi va fi un an mai bun”

”Anul 2020 a fost un an care ne-a adus multe provocări. În ciuda pandemiei, am avut realizări. Sper să avem aceeaşi rată de realizări şi în anul 2021 şi mi-aş dori ca din punct de vedere financiar să nu fim mai slabi. Trăim cu speranţa că vom scăpa de pandemie şi va fi un an mai bun”.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Administraţie