Connect with us

Actualitate

REPORTAJ. Infrastructura rutieră, în plin proces de modernizare în comuna Hereclean. Peste 13 km de drumuri se asfaltează! FOTO

Aflată într-o continuă extindere, comuna Hereclean are nevoie de noi investiţii în infrastructură  şi în ultilităţi pentru a mări gradul de confort al cetăţenilor. Chiar în această perioadă se află în derulare un amplu proiect prin care se asfaltează străzi în toate satele. Sunt peste 13 km de ”uliţe” pe care se aşterne asfalt, iar deja în Bocşiţa, Dioşod şi Badon, lucrările s-au finalizat


Aflată la doar câţiva km de Municipiul Zalău, comuna Hereclean se află în preferinţele celor care vor să lase oraşul pentru a locui în mediul rural. Un avantaj îl au satele Panic, Hereclean sau Badon, care sunt lângă drumul european, dar condiţii bune se găsesc şi în celelate localităţi, Guruslău, Dioşod şi Bocşiţa.

Asta deoarece administraţia locală a inclus fiecare localitate în planul de dezvoltare al comunei, fie că a fost vorba de utilităţi sau de infrastructură rutieră.

Multe investiţii au avut loc în comuna Hereclean, sub administraţia condusă de primarul Dobrai Francisc, care în septembrie şi-a început al patrulea mandat.

A câştigat cu un scor categoric alegerile locale, ceea ce a însemnat şi o răsplată din partea cetăţenilor pentru tot ce a reuşit administraţia locală să facă în ultimii ani.

Primăria are un proiect pentru modernizarea căminului cultural din Bocşiţa

De-a lungul anilor, Primăria Hereclean a lucrat la modernizarea căminelor culturale din comună. Doar unul singur a rămas nemodernizat, este vorba de căminul cultural din Bocşiţa, însă şi pentru această clădire există întocmit un proiect de reabilitare şi modernizare. Se aşteaptă sursa de finanţare, astfel încât să demareze lucrările.

Cu bani de la bugetul local, administraţia locală a demarat procedura de achiziţie a unor aparate moderne de aer condiţionat, care vor fi montate la căminele culturale din Badon şi Hereclean, chiar în următoarele săptămâni.

S-a finalizat modernizarea şcolii din Dioşod. Urmează construcţia unei grădiniţe în Guruslău

Primăria Hereclean a investit şi investeşte în educaţie. Astfel, printr-un proiect prin PNDL II s-a reabilitat şi modernizat şcoala din Dioşod, acolo unde învaţă aproximativ 40 de copii.

Valoarea investiţiei a fost de 1,3 milioane de lei, iar lucrările s-au finalizat în acest an. Tot prin PNDL II s-a obţinut finanţare pentru construcţia unei grădiniţe noi în satul Guruslău. Vechea clădire a fost demolată şi terenul este acum pregătit pentru o nouă grădiniţă, una modernă care va fi dotată la standarde înalte.

”Tot aşteptăm să înceapă lucrările.Există o firmă care a câştigat licitaţia, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost deja dat. Aşteptăm să vină constructorul şi să înceapă treaba”, spune primarul.

Cu bani de la bugetul local s-a făcut o investiţie utilă şi la şcoala din Hereclean, unde s-a construit un gard cochet, care schimbă total aspectul zonei.

Sediu nou de primărie, un proiect care prinde contur

De câţiva ani, administraţia locală şi-a propus să construiască un sediu nou de Primărie, dat fiind faptul că în momentul de faţă, instituţia îşi desfăşoară activitatea la parterul unui bloc. Se doreşte un sediu modern şi încăpător, care să fie primitor. În acest sens a fost pregătit un proiect pentru construcţia unei clădiri noi.

Veştile primite de autorităţi sunt bune, iar prin Compania Naţională de Investiţii proiectul a fost declarat eligibil şi se află pe lista de sinteză.

“Avem nevoie de un alt sediu de primărie şi dacă lucrurile decurg bine, anul viitor ar putea începe construcţia. Am fost anunţaţi că proiectul este eligibil şi se află în programul Companiei Naţionale de Investiţii pentru construcţii de interes public”, spune primarul.

Se doreşte modernizarea punctului sanitar din Dioşod

Un alt proiect important are şanse să prindă conturi. Este vorba de modernizarea punctului sanitar din Dioşod, acolo unde sunt prevăzute lucrări mai complexe. Se are în vedere renovarea cabinetului, dar şi apartamentului din clădire, care poate fi folosit pe post de locuinţă de serviciu pentru medicul de familie.

Proiect la Compania Naţională de Investiţii pentru reabilitarea unui drum comunal

Primăria Hereclean este mereu pregătită cu proiecte pentru dezvoltare. Administraţia locală are un proiect pregătit pentru Compania Naţională de Investiţii, prin care se doreşte reabilitarea unei porţiuni de drum comunal, între Dioşod şi Bocşiţa, pe o distanţă de 4 km.

Porţiunea respectivă a mai fost asfaltată în 2008, dar între timp s-a deteriorat după ce s-a circulat cu maşini de mare tonaj. În atenţia Primăriei sunt şi drumurile agricole.

Chiar în această perioadă se lucrează la pietruirea tuturor intrărilor de pe drumurile de hotar în drumurile asfaltate, astfel încât utilajele şi căruţele să nu mai intre direct cu noroiul de pe roţi pe asfalt.

”Este neplăcut ca drumurile asfaltate să fie cu noroi, dar terenurile agricole trebuie lucrate. Datoria noastră este să creăm condiţii şi celor care lucrează terenul agricol”, precizează primarul.

Infrastructura rămâne o prioritate la Hereclean şi în planurile de viitor se află modernizarea străzilor care necesită reabilitarea.

Până atunci, Primăria lucrează la întăbularea tuturor uliţelor, dar şi la întăbularea drumurilor agricole, pentru a fi pregătită când se vor deschide noi sesiuni de proiecte pentru acest tip de investiţii.

Primăria sprijină parohiile în construirea de capele. Urmează să înceapă construcţia unei capele la Badon

Primăria Hereclean şi cultele religioase din comună colaborează foarte bine. Ani la rând, administraţia locală a susţinut activitatea bisericilor şi a alocat sume de bani pentru diferite lucrări şi activităţi.

Primăria a sprijinit parohiile în costruirea unor capele, iar astfel de investiţii s-au făcut în Panic, Dioşod şi Guruslău.

Chiar în aceste zile s-au făcut demersurile pentru construirea unei capele în satul Badon, pentru care administraţia locală va aloca o sumă de bani. 

”Ne-am propus să ajutăm cultele religioase la construirea de capele. Avem deja capele în Panic, Guruslău şi Dioşod şi vom ajuta acum şi parohia din Badon pentru realizarea acestui tip de investiţie. Undeva la 35 – 40% din lucrare este susţinută de Primărie. Deocamdată la Hereclean se lucrează la biserică, dar şi în centrul comunal vom sprijini construirea unei capele. Este o investiţie necesară în fiecare sat”, spune Dobrai Francisc.

Se aşterne asfalt în toate satele. Peste 13 km de drumuri se află în plin proces de modernizare!

”Comuna noastră se dezvoltă de la un an la altul şi tot mai avem mici uliţe de asfaltat. Şi străzile noi se vor asfalta. Datoria Primăriei este de a crea condiţii pentru fiecare locuitor”.

Dobrai Francisc

Asfaltul nu mai reprezintă un lux în mediul rural ci o necesitate. După acest aspect s-a ghidat şi Primăria Hereclean, care a derulat mai multe proiecte în ce priveşte modernizarea infrastructurii rutiere.

Ultimul proiect de infrastructură s-a finalizat în urmă cu doi ani, când s-a asfaltat drumul comunal DC 7, între Dioşod şi Bocşiţa, pe o distanţă de peste 3 km.

Cel mai mare proiect de infrastrctură se află în derulare. Este vorba de un proiect prin fonduri europene, prin care se asfaltează peste 13 km de străzi şi uliţe în toate satele.

Valoarea este de aproximativ 1,8 milioane de euro, din care 1 milion de euro îl reprezintă fondurile venite de la AFIR, iar restul de aproximativ 800.000 de euro este contribuţia Primăriei Hereclean.

Lucrările au început în primăvară şi au decurs foarte bine, fiind deja finalizată partea de asfaltare la Bocşiţa, Dioşod, Guruslău şi parţial şi în Badon. Se mai lucrează la podeţe şi la şanţuri betonate, iar proiectul va continua cu asfaltările în Hereclean şi Panic.

”Când timpul va permite se va lucra la asfaltare în celelalte sate. Proiectul a decurs bine şi se va finaliza până în luna mai a anului 2021”, spune primarul Dobrai Francisc.

După ce va fi finalizat acest proiect, comuna Hereclean va avea străzi şi uliţe asfaltate în proporţie de 90%.

Între timp au apărut şi alte uliţe, odată cu construirea unor case noi, dar şi acestea vor fi incluse în viitoarele proiecte pentru asfaltare.

Primăria susţine activitatea sportivă şi vrea să construiască un teren sintetic la Badon, în parteneriat cu FRF

Sportul este printre priorităţile administraţiei locale, care susţine echipa de fotbal din comună, Unirea Hereclean, ce activează în Liga a V-a.

Primăria este preocupată să asigure condiţii mai bune pentru practicarea sportului şi îşi doreşte să construiască un teren sintetic de dimensiuni mari, la Badon, unde joacă Unirea Hereclean meciurile de acasă.

Acest tip de investiţie ar putea prinde contur, printr-un parteneriat cu FRF.

”Am avut o discuţie cu reprezentanţi ai Federaţiei Română de Fotbal. Ne dorim să modernizăm terenul de la Badon şi am înţeles că ar fi posibil prin Compania Naţională de Investiţii, care promovează acest tip de investiţii prin FRF”.

Dobrai Francisc

Investiţii pentru siguranţa cetăţeanului: Led-uri în toată comuna şi camere video. Numărul lor va fi suplimentat în 2021

Herecleanul la fost printre primele comune care a modernizat iluminatul public. S-a renunţat la lămpile vechi şi s-a trecut pe LED-uri, fiind montate peste 500 de corpuri moderne de iluminat. 

Administraţia locală a mai făcut o investiţie pentru siguranţa cetăţeanului şi a achiziţionat 50 de camere de supravegheat, care s-au montat în toate satele.

Văzând eficienţa acestor investiţii, Primăria şi-a propus să suplimenteze numărul de LED-uri şi de camere video începând de anul următor.

Cantină socială în Hereclean, un proiect de viitor

Prin fonduri europene, prin GAL, administraţia locală s-a gândit la o investiţie care ar prinde bine în special persoanelor vârstnice. Este vorba de construirea unei cantine sociale, în Hereclean. Deja s-au făcut primele demersuri şi se caută o locaţie pentru această investiţie.

În comună se lucrează la extinderea reţelei de apă

În condiţiile în care au apărut case noi, automat este nevoie şi de extinderea reţelei de apă, pentru ca această utilitate să poată ajunge la orice locuitor.

Primăria Hereclean a demarat lucrări de acet gen şi chiar în momentul de faţă se lucrează în patru locuri la extinderea reţelei de apă. În satul Panic se lucrează pe trei străzi, iar în Dioşod pe o stradă.

Costul extinderii reţelei de apă este suportat de la bugetul local şi se ridică la aproximativ 180.000 de lei. Şi în satul Panic, unde locuieşte o comunitate de rromi, adminitraţia locală va face demersurile pentru a extinde reţeaua de apă. 

O altă lucrare mai mică, dar extrem de importantă este modernizarea punctelor de colectare a deşeurilor.

În fiecare sat există un astfel de punct, care vor fi mărite şi aduse la standardele impuse, astfel încât să se poată face colectarea selectivă a deşeurilor.

Gazul-metan, o investiţie aşteptată cu sufletul la gură în comună

Ca să beneficieze de condiţiile de la oraş, locuitorii comunei Hereclean mai trebuie să aibă două utilităţi: canalizarea şi gazul-metan.

În ceea ce priveşte canalizarea, satele Panic, Hereclean şi Badon sunt incluse în Master Planul Companiei de Apă pentru realizarea unei reţele de canalizare, în timp ce pentru satele Guruslău şi Dioşod s-a pregătit un alt proiect.

De câţiva ani, Primăria a pregătit şi un proiect pentru reţeaua de gaz-metan, o investiţie care este aşteptată cu sufletul la gură în toată comuna. Această investiţie se poate realiza prin Ministerul Fondurilor Europene, care finanţează prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare proiecte pentru dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale.

Şi Primăria Hereclean este gata să depună proiectul la Bucureşti,  chiar săptămâna viitoare.

“Am lucrat la proiectul pentru reţeaua de gaz metan de câţiva ani. Ne-am tot pregătit, dar între timp legislaţia s-a schimbat şi a trebuit să modificăm documentaţia. Din păcate aceasta este birocraţia, dar sperăm ca într-un viitor apropiat să avem şi această utilitate în comună”, spune primarul.

Dobrai Francisc: “Vom face tot ce depinde de noi să continuăm dezvoltarea comunei Hereclean”

“Ţin să le mulţumesc cetăţenilor care au avut încredere în mine şi mi-au acordat votul de încredere. Asta înseamnă că în comuna Hereclean s-au făcut multe lucruri bune. Suntem conştienţi că mai avem de făcut şi alte investiţii prin care gradul de confort al cetăţenilor să fie mai bun. Îi asigur pe locuitori de tot sprijinul meu. Vom lucra în continuare în folosul cetăţeanului şi vom face tot ce depinde de noi să continuăm dezvoltarea comunei Hereclean. Uşa primarului va fi deschisă oricând”.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Actualitate