Connect with us

Actualitate

Sălajul este mult sub media naţională în privinţa numărului de medici la 1000 de locuitori


Virgil Ţurcaş – prefectul judeţului Sălaj, Ligia Marincaş – directorul executiv al DSP Sălaj, şi Csakvari Alexandru – vicepreşedinte Colegiul Medicilor Sălaj au prezentat publicului “armata” cu care judeţul nostru luptă împotriva coronavirusului


Despre situatia epidemiologica

Situatia epidemiologica este intr-o continua schimbare. Din pacate, in ultima vreme avem o crestere a numarului de cazuri, si implicit a incidente cumulate nu doar in tara noastra, ci in intreaga Europa.

La nivelul judetului Salaj incepem sa avem o medie zilnica de peste 100 de cazuri pozitive.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Salaj se intruneste in sedinte extraordinare, pentru analiza detaliata a situatiei epidemiologice de la nivelul judetului si de la nivelul fiecarei localitati, pentru a dispune de urgenta  masuri pentru diminuarea impactului riscului infectarii locuitorilor judetului Salaj.

Avem obligatia, printr-un efort interinstitutional, sa oprim cresterea numarului de cazuri, si sa controlam/ stabilizam incidenta cumulata in jurul valorii de 3/1000.

Actionam pe toate fronturile:

  • zona de preventive, unde au un rol primarii, sefii de institutii, biserici, manageri de firme, mass media, fiecare cetatean in parte; vor fi intensificate actiunile de control a respectarii normelor; masurile nu sunt deloc populare, dare trebuie luate cu orice risc. Viata oamenilor este mai importanta decat orice interese politice sau de alta natura. Populismul practicat de unii lideri politici/ lideri de opinie, este extrem de nociv societatii romanesti in ansamblu. Nu ne luptam doar cu virusul ci si cu atitudini populiste si politicianiste.
  • zona de prespital (medicii de familie si SAJ/ UPU/ SMURD)

In aceasta echipa avem un partener caruia i s-au definit noi responsabilitati (Ordinul 1819/27.10.2020).

Medicii de familie, care sa preia pacientii pozitivi asimptomatici sau cu forme usoare pana la formele medii de boala;

Rolul medicilor de familie este foarte important in evaluarea si tratarea acestei categorii de pacienti confirmati.

  • zona de spital (avem o strategie de crestere a capacitatii de spitalizare pentru pacientii confirmati, cu forme care necesita spitalizare).

Decongestionarea UPU speram sa o facem cu sprijinul medicilor de familie si prin centrele de recoltare nou create la nivelul judetului.

Vrem- nu vrem, luptam cu pandemia cu cei aproximativ 415 medici (d.c. 118 medici de familie). Aproape 30% dintre medicii din Salaj, sunt medici de familie; cu cele aproximativ 1100 de asistente si peste 300 de infirmiere. Judetul Salaj este mult sub media nationala in privinta numarului de medici/1000 de locuitori.

Aceasta este armata medicala cu care luptam impotriva coronavirusului.

În mod tradițional, la acest sfârșit de săptămână, vor avea loc slujbele de pomenirea ale celor adormiti, sărbătoarea fiind cunoscută sub denumirea de “Luminație”. Având în vedere contextul epidemiologic din acest an, pentru a fi evitată aglomerația în cimitire, mai ales în cele urbane, slujbele vor fi oficiate în decursul a două zile,  sâmbătă, 31 octombrie, respective duminică, 1 noiembrie. Amintim că purtarea măștii de protecție este obligatorie pentru toți cei care participă la slujbele de pomenire a morților, inclusiv pentru personalul bisericesc, iar numărul de maxim de persoane la un singur mormânt, în același timp, este limitat la 6, care nu aparțin aceleiași familii.

Fac un apel la liniste catre salajeni. Sunt destui care doresc sa induca panica si neincredere. Sunt convins ca vom reusi sa trecem cu bine peste aceasta pandemie.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Actualitate