Connect with us

Politică

EXCLUSIV. UDMR se aliază cu PSD la Primăria Zalău!


La finalul mai multor runde de negocieri, social-democraţii şi maghiarii au ajuns la un consens în ce priveşte stabilirea unei majorităţi în Consiliul Local Municipal. Aceasta, după ce UDMR bătuse recent palma şi cu PNL pentru o majoritate în Consiliul Judeţean Sălaj


 

La Consiliul Local Zalău, alegerile locale din septembrie au adus un echilibru perfect între partidele de dreapta şi cele de stânga. În municipiu, PSD Sălaj a primit peste 7.000 de voturi, câştigând astfel 9 mandate de consilieri. De cealaltă parte, PNL a câştigat 5 mandate de consilieri, iar Alianţa USR PLUS 4 mandate.

Prin cele 3 mandate de consilier câştigate, UDMR este formaţiunea politică ce înclină balanţa. Ca urmare, echipa de negociere de la UDMR a avut mai multe runde de discuţii cu partidele ajunse în Consiliul Local.

Seres Dénes: “Este normal şi corect să facem o majoritate în Consiliul Municipal, pentru a fi în folosul cetăţenilor”

Deşi la Consiliul Judeţean Sălaj UDMR a făcut un parteneriat un PNL, la Consiliul Local Zalău, “verzii” vor face alianţă cu.. PSD!

Seres Dénes – preşedintele filialei judeţene UDMR  – a precizat că decizia luată este una normală şi corectă şi a venit în folosul cetăţenilor.

„Noi am pornit de la principiul că, în condiţii normale, şeful unităţii trebuie să aibă majoritatea pentru a-şi putea realiza programul. Noi am considerat că dacă PSD a câştigat funcţia de primar în Zalău, este normal şi corect ca să facem o majoritate în Consiliul Municipal, pentru a fi în folosul cetăţenilor. În aceste condiţii se pot realiza programele pe care primarul municipiului încearcă să le facă, cu ajutorul Consiliului Local, pentru că acesta este factor decizional”, a declarat Seres Dénes pentru Ştirile din Sălaj.

Liderul UDMR a mai spus că înţelegerea nu a fost încă parafată, dar totul va fi oficializat în zilele următoare.

Ionel Ciunt: “Vom face din nou o echipă bună cu UDMR”

Alianţa făcută între cele două partide a fost salutată şi de primarul Ionel Ciunt. Primarul municipiului spune că avea nevoie de o astfel de majoritate în Consiliul Local pentru a-şi putea derula fără probleme activitatea în folosul comunităţii, o activitate începută încă de acum patru ani.

„Am purtat mai multe discuţii cu reprezentanţii UDMR-ului de a face majoritate la Consiliul Local al municipiului  Zalău. Principiul pe care dânşii îl enunţă, de a contribui prin consilieri locali la a face majoritate în jurul primarului, mi se pare un principiu corect, sănătos şi în favoarea cetăţenilor. Vom face din nou o echipă bună cu UDMR”, a subliniat primarul Ionel Ciunt, cel care deţine şi funcţia de preşedinte al PSD Sălaj.

Liderul social-democraţilor a ţinut să precizeze că zvonurile în ce priveşte o solicitare a partenerilor pentru funcţia de administrator public au fost doar dezinformări. Cel mai probabil, această funcţie va fi deţinută, în continuare, de Călin Forţ. “Nu s-a discutat nimic despre funcţia de administrator public. S-a vorbit, însă, despre altele”, admite Ionel Ciunt.

Vă reamintim că, cel puţin la nivel de judeţ şi, mai ales de municipiu, PSD şi UDMR au colaborat foarte bine şi în anii trecuţi.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Ştirile din Sălaj care va apărea miercuri, 28 octombrie, împreună cu Sportul Sălăjean.  

 


Rezultatele finale de la alegerile locale pentru Consiliul Local Municipal

Consiliul Local – 21 consilieri

PSD: 7.101 voturi (35,02 %) – 9 consilieri

PNL: 4.005 voturi (19,75 % ) – 5 consilieri

Alianța USR PLUS: 3.747 voturi (18,48 % ) – 4 consilieri

UDMR: 2.403 voturi (11,85 % ) – 3 consilieri

PMP: 532 voturi (2,62 % )

ALDE: 510 voturi (2,51 % )

PNȚCD:  509 voturi (2,51 % )

Pro România: 433 voturi (2,13 % )

Bogdan Ilieș (candidat independent): 386 voturi (1,90 % )

PER: 350 voturi (1,72 % )

RE: Start România: 150 voturi (0,73 % )

AMT – EMSZ: 147 voturi  (0,72 % )

TOTAL: 20.273 voturi


 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Politică