Connect with us

Social

Răstignirea din sătucul Piroşa face mare vâlvă în rândul comunităţii


Imaginile cu o răstignire aflată la pământ în sătucul din comuna Băbeni a revoltat lumea, a adus reacţii, dar şi păreri pro şi contra


În satul Piroşa de pe Valea Someşului îşi fac veacul vreo 100 de suflete. De-a lungul anilor, micuţa comunitate a fost una unită, iar biserica ortodoxă i-a apropiat şi mai mult. În numele Domnului, credincioşii din sătucul din comuna Băbeni au făcut şi sacrificii, fiecare după putinţă.

În ultimele zile, Piroşa s-a confruntat cu o situaţie delicată, mai ales după ce în spaţiul public au ajuns unele fotografii cu răstignirea de lângă biserică aflată la pământ. Colegii de la Ştirile din Sălaj au încercat să găsească motivele pentru care acest simbol al creştinătăţii a fost doborât.

La prima vedere, ceea ce s-a întâmplat la Piroşa a fost o simplă acţiune a enoriaşilor, pentru care şi-a dat acceptul atât preotul Virgil Bretea, dar şi Consiliul Parohial.

Există, însă şi reversul medaliei. “Răstignirea a fost sfințită acum câțiva ani de trei preoți. Nu putem face ce vrem cu lucruri sfinte”, spune Florin Coste, un sătean a cărui tată a construit răstignirea. Mai mult, unii oameni  s-au simţit defăimaţi…

Răstignirea a fost luată jos, ca să poată fi finalizat un altar de vară 

Totul a început de la altarul de vară din curtea bisericii. Cum cel existent era vechi, s-a luat decizia construirii unui alt altar. Pentru aceasta, fiecare persoană ar fi trebuit să dea câte 200 de lei, într-un interval de 3 luni. Între timp, lucrarea a fost finalizată. A existat, însă, o problemă: acoperişul altarului dădea peste răstignirea din apropiere. Cum starea troiţei era una şubredă, enoriaşii au luat-o în intenţia de a o reloca puţin mai spre drum şi pentru a o reabilita.

“Crucea era înclinată înspre vale şi nu ne permitea să punem acoperişul la altarul de vară. Noi nu am luat crucea jos ca să o aruncăm, nu să ne batem joc, ci doar să o repoziţionăm. Aceasta, cu atât mai mult cu cât crucea era prinsă într-un postament care era putrezit. Sub nicio formă, crucea nu a fost batjocorită, nici aruncată, nicicum. Acum, e circ aici. Tot satul reacţionează, după ce pozele au ajuns pe Facebook”, a spus Felicia Inceu, unul dintre enoriaşii care s-au ocupat de construirea altarului de vară.

Virgil Bretea, cel care a slujit ani buni şi în municipiul Zalău, este acum preot în localităţile Piroşa, Poieniţa şi Şoimuşeni. Părintele şi Consiliul Parohial şi-au dat acceptul pentru modificările din curtea bisericii. Preotul a fost întristat de faptul că cineva a publicat pozele cu răstignirea la pământ, sugerând că totul ar fi fost făcut cu intenţie.

„Noi nu am luat troiţa jos ca să nu o punem înapoi, noi am luat-o pentru că am făcut un altar de vară şi acoperişul a dat exact în cruce. Pe lângă aceasta, tot am vrut să o dăm jos pentru că a fost înclinată vreo 50 cm şi am vrut să o luăm jos ca să o îndreptăm şi să o punem înapoi. S-a făcut un altar de vară nou, pe locul în care a fost altarul vechi ce era deteriorat. Noul altar s-a construit în patru ape şi a venit cu straşina în cruce. Împreună cu Consiliul Parohial şi cu oamenii care ne-au ajutat pentru că crucea a fost grea şi am fost mai multe persoane care am luat-o, am luat această decizie. Nu ştiu cine a postat pozele, noi nu am vrut să facem rău, dar în sat sunt diferite persoane… N-am ştiut cine a făcut crucea, coratorii  sunt noi şi nici ei nu au ştiut cine a făcut crucea ca să cerem aprobare. Dar crucea este în incinta bisericii şi noi am luat-o doar să o îndreptăm. Crucea era putredă, am curăţat şi noi nu o să o mai punem în beton, o punem pe postament”, ne-a declarat preotul Virgil Bretea.

Ne-am simţit defăimaţi”

Există însă şi persoane care au o altă versiune. Familia Coste este una dintre ele. Altfel spus, una dintre familiile care nu au contribuit cu bani la altarul de vară. De fapt, au fost cinci familii care nu au dat respectiva taxă, fie că nu au vrut sau nu au putut.

“Părinţii mei stau foarte prost cu banii. Tata are un picior amputat, după un accident de muncă. Nu au avut bani să dea pentru altar.  Drept <răsplată>, părintele a citit la slujba de duminică numele celor care au dat bani, dar şi numele celor care nu au dat bani.  Ne-am simţit defăimaţi”, spune fiica familiei Coste. Aceeaşi familie spune că supărarea a venit şi pentru faptul că răstignirea a fost pusă la pământ fără ca ei să fi fost informaţi.

Duminică seara, Florin Coste a postat pe Facebook fotografii cu răstignirea pusă la pământ. Era răstignirea pe care tatăl său a construită cu sacrificii acum câţiva ani în urmă.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Social