Connect with us

Politică

PNŢCD Sălaj a câştigat nouă mandate de consilieri locali


La alegerile locale din 27 septembrie, “ţărăniştii” au avut rezultate mai bune decât acum 4 ani, câştigând 9 mandate de consilieri locali, la Almaşu, Bocşa, Cizer, Crişeni, Cuzăplac, Gârbou, Hida, Letca şi Plopiş


În ultimii ani, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat a avut un declin, care s-a simţit şi în intenţia de vot. Şi în Sălaj, “ţărăniştii” au cam dispărut de pe harta politică, mai ales după ce mai mulţi lideri au migrat către alte formaţiuni, în special către PDL şi PNL.

De exemplu, la alegerile locale din anul 2016, PNŢCD nu a putut depune o listă de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Sălaj. Cu greu s-au găsit resurse umane pentru liste de consilieri în câteva comune. În aceste condiţii, urmaşii lui Coposu din Sălaj au obţinut un mandat de viceprimar la Cristolţ (Ioan Pop) şi doar şapte mandate de consilieri locali. Dintre aceştia, cel mai sonor nume a fost cel al lui Dorel Labofostul viceprimar al municipiului Zalău, care în mandatul 2016 – 2020 a fost consilier în Consiliul Local Zalău.

Resuscitarea partidului a venit de la… Bruxelles

În acest an, Chris Terheş a încercat să resusciteze partidul de numele căruia se leagă numele marelui om politic – Corneliu Coposu, cel care a fost un mare luptător pentru reinstaurarea democraţiei în România.

În acest an, europarlamentarul a pus bazele unei noi structuri, cu care s-a aruncat cu curaj în lupta alegerilor locale din 27 septembrie. În doar câteva luni, în mai multe comune s-au constituit organizaţii noi. Au fost readuşi în prim-plan “ţărănişti” adevăraţi, dar au fost recrutaţi şi membri noi, mulţi dintre ei fiind tineri cu dorinţă de afirmare.

Anca-Mihaela Cherecheş şi Dănuţ Boşca au avut prestaţii meritorii în lupta pentru funcţia de primar la Creaca şi  Cuzăplac

Pentru alegerile locale din acest an, PNŢCD a depus liste de candidaţi în nu mai puţin de 38 de comune, în oraşele Zalău, Jibou şi Cehu Silvaniei, dar şi la Consiliul Judeţean Sălaj.

Totodată, pentru funcţia de primar au intrat în luptă 13 candidaţi, între care şi două reprezentante ale sexului frumos, Amalia Romitan (Bălan) şi Anca-Mihaela Cherecheş (Creaca)! Candidata de la Creaca chiar a avut o figură frumoasă, primind aproape 100 de voturi, ceea ce înseamnă 8.41% dintre sufragii.

De departe, cea mai bună prestaţie a avut-o Dănuţ Boşca din satul Petrindu, cel care a adunat 114 voturi în comuna Cuzăplac, ceea ce înseamnă că PNŢCD-ul are reprezentant în Consiliul Local.  Un scor bunicel a reuşit şi Augustin Petrule la Hida. Fostul primar din mandatul 1996 – 2000 a primit 71 de voturi (6,48 %).

“Ţărănistul” din Sălaj cu cele mai multe voturi a fost profesorul Alexandru Mureşan, candidatul la municipiul Zalău. Acesta a primit 451 de voturi, din 20.368 de voturi valabil exprimate.

Nouă comune au şi “ţărănişti” în consiliile locale

Acum patru ani PNŢCD Sălaj a primit şapte mandate de consilieri locali. De data aceasta, “ţărăniştii” au reuşit să câştige nouă mandate, în comunele  Almaşu (85 de voturi), Bocşa (99 de voturi), Cizer (77 de voturi), Crişeni (110 de voturi), Cuzăplac (62 de voturi), Gârbou (102 de voturi), Hida (74 de voturi), Letca (80 de voturi) şi Plopiş (73 de voturi).

Cel mai bun procent a fost realizat la Gârbou, acolo unde  s-au primit 11.91% dintre sufragii (102 voturi).

Totodată, la Crişeni au fost primite cele mai multe voturi (110), procentul fiind mai mic din cauza faptului că numărul de alegători a fost mai mare.


Candidaţii PNŢCD pentru funcţia de primar

Amalia Romitan (Bălan), Anca-Mihaela Cherecheş (Creaca), Alexandru Mureşan (Zalău), Alexandru-Nicolae Chiş (Bănişor), Alin-Florin Mureşan (Bocşa), Gheorghe-Zaharia Pop (Chieşd),

Dănuţ Boşca (Cuzăplac), Augustin Petrule (Hida), Liviu Ripaş (Ip), Adrian Avram Oros (Pericei), Ionuţ-Viorel Cuibuş (Românaşi), Ilie Chendrean (Sânmihaiu Almaşului), Alexa Moş (Someş Odorhei)

UAT-uri în care PNŢCD a avut liste de consilieri:

Zalău, Jibou, Cehu Silvaniei, Agrij, Almaşu, Băbeni, Bălan, Bănişor, Bobota, Bocşa, Chieşd, Cizer, Crasna, Creaca, Crişeni, Cristolţ, Cuzăplac, Dobrin, Gâlgău, Gârbou, Halmăşd, Hereclean, Hida, Horoatu Crasnei, Ileanda, Ip, Letca, Mirşid, Năprdea, Pericie, Plopiş, Românaşi, Sîg, Sălăţig, Sînmihaiu Almaşului, Sărmăşag, Someş Odorhei, Surduc, Vârşolţ, Zalha şi Zimbor.


 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Politică