Connect with us

Administraţie

VIDEO. Prefectul Virgil Ţurcaş: “Sălajul, pe penultimul loc în țară în privința numărului de cazuri de coronavirus”


Autorităţile judeţene spun că Sălajul are un număr de cazuri de COVD-19 mult mai mic decât alte judeţe. Cu toate acestea, Comitetul Județean pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj pregăteşte un nou set de măsuri și restricții, mai ales în cele cinci UAT-uri în care rata cumulativă a îmbolnăvirilor a trecut de 1,5 cazuri la mia de locuitori, este vorba de municipiul Zalău şi comunele Crişeni, Hereclean, Bănişor şi Sânmihaiu Almaşului


Azi, la amiază, la sediul Prefecturii, a avut loc o conferinţă de presă, în care s-a discutat despre două subiecte arzătoare: situaţia epidemiologică la nivelul judeţului Sălaj şi rezultatele alegerilor locale din 27 septembrie.

La eveniment au fost prezenţi prefectul Virgil Ţurcaş, Marius Stupar – inspectorul-șef al IPJ Sălaj şi Ligia Marincaş – directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj. Capul de afiş au fost problemele epidemiologice de la nivelul județului.

În ciuda faptului că în ultimele zile în judeţ au fost înregistrate mai multe recorduri de cazuri de coronavirus, Sălajul rămâne unul dintre judeţele cu cele mai puţine cazuri de COVID-19 din ţară.   Prefectul Virgil Ţurcaş spune că această situaţie a fost rezultatul comportarea onoabilă a sălăjenilor în această perioadă de epidemie, în care cei mai mulţi dintre oameni au fost responsabili față de ei înșiși, dar mai ales faţă de alții.

Cu toate acestea, instituţiile abilitate vor continua să lupte pentru diminuarea impactului riscului infectării locuitorilor județului Sălaj. Ca urmare, Comitetul Județean pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj va lua o serie de măsuri și restricții, mai ales în zonele în care rata cumulativă a îmbolnăvirilor a trecut de 1,5 cazuri la la mia de locuitori. În Sălaj există astfel de UAT-uri, în care trebuiesc să fie luate măsuri speciale. Este vorba de municipiul Zalău şi comunele Crişeni, Hereclean, Sânmihaiu Almaşului şi Bănişor.

Conform hotărârii CNSU nr. 47 din 05.10.2020, Comitetele Județene pentru Situații de Urgență au obligația de a se întruni în termen de 48 de ore, în ședințe extraordinare, pentru analiza detaliată a situației epidemiologice de la nivelul județului și de la nivelul fiecărei localități și să dispună de urgență măsuri pentru diminuarea impactului riscului infectării locuitorilor județului Salaj.

Comitetul Județean pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj va lua în dezbatere, în următoarele ore, o serie de măsuri și restricții, ca urmare a creşterii substanţiale a numărului de infectări cu COVID-19 . Până acum, sălăjenii s-au comportat onorabil în privință măsurilor. Cei mai mulți dintre ei au fost foarte responsabili față de ei înșiși, dar mai ales fata de alții.

Altfel, rămânem și astăzi tot pe penultimul loc dintre județele din țară în privință incidentei/numărului de cazuri. Doar 3 județe au sub 1.000 de cazuri, printre care și noi, 9 județe intre 1.000 și 2.000 de cazuri, dar și 7 județe peste 5.000 de cazuri. Am discutat în Grupul Suport CJSU intensificarea masurilor de control în transportul în comun, piețe și târguri și a altor spații aglomerate. Evenimentele de familie, cum sunt nunțile, botezurile, petrecerile etc. se pot desfășura în limita a 50 de persoane, cu respectarea distanțării fizice.

Avem obligația, printr-un efort interinstituțional, să oprim creșterea numărului de cazuri. Pe aceasta cale, trebuie să-i responsabilizam cu orice preț pe primari, pe șefii de instituții publice, pe managerii firmelor cu personal angajat, patronii/șefii de hoteluri, restaurante și cafenele, furnizorii de servicii publice și private, directorii de scoli, cu privire la necesarele masuri de prevenție.

Trebuie să remarc eficienta măsurilor luate la nivelul marilor corporații, și mă refer la Tenaris și Michelin, care au arătat că pot manageria și astfel de probleme medicale. Au arătat responsabilitate și îmi exprim aprecierea pentru ceea ce au făcut acolo. De asemenea, părinții au obligația să-și responsabilizeze copiii sau chiar să le interzică participarea la evenimente cu risc de transmitere, însă, de multe ori, chiar ei insistă pentru organizarea unor astfel de evenimente private. Măsurile au eficiență zero sau tind spre zero dacă nu există o cooperare între autorități, șefi de instituții publice sau private, cei care controlează respectarea măsurilor (poliție, jandarmi) și cetățeni. Dacă cetățenii nu sunt responsabilizați și respectă măsurile doar de frica amenzilor și atunci, efectele sunt zero. Autoritățile nu pot fară cetățeni. La nivel teritorial, primarii sunt cei care coordonează aplicarea măsurilor de prevenire, pentru că ei conduc Comitetele Locale/Orășenești pentru Situații de Urgenta și au la dispoziție resursele umane și materiale pe care nu trebuie decât să le puna în mișcare.

Avem 8 UAT-uri în care nu am avut niciun caz confirmat de la începutul epidemiei (Cizer, Carastelec, Cristolț, Dragu, Fildu de Jos, Halmășd, Rus și Zimbor). Avem la aceasta oră 25 de UAT-uri fară cazuri active și unde nu trebuie luate măsuri suplimentare.

Sălăjenii din UAT-urile unde avem un număr mare de îmbolnăviri cu Covid-19, trebuie să se aștepte la noi restricții precum și la măsuri de verificare a respectării regulilor. Măsurile luate trebuie adaptate în funcție de evoluția cazurilor. Presiunea este foarte mare pe sistemul medical și dacă nu luam măsuri din timp, nu va putea face față. Specialiștii din domeniul medical au venit la CJSU cu propuneri de restricții, după ce rata cumulativă a îmbolnăvirilor, la mia de locuitori, la 14 zile, a depășit în unele UAT-uri din județ 1,5 cazuri. Măsurile nu vor fi populare, dimpotrivă, dar ele trebuie luate cu orice risc. Viața oamenilor este mai importantă decât orice interes politic sau de altă natură”,  a fost discursul prefectului Virgil Ţurcaş.

Mai jos, puteţi vedea conferinţa de presă în totalitate.

 

loading...
Loading...
1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Administraţie