Connect with us

Ştiri din Sălaj

S-au luat măsurile de protecție pentru desfășurarea activității în siguranță în secțiile de vot. 196.145 de sălăjeni sunt așteptați duminică la vot


Măsurile de prevenție împotriva coronavirus din secțile de vot pentru defășurarea activității în condiții de siguranță au fost stabilite. Sălăjeni sunt așteptați să vină la vot cu încredere


Membrii Comisiei Tehnice Județene Sălaj, cu atribuții în coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale, s-au reunit astăzi, 24 septembrie, într-o ședință de lucru desfășurată la Instituția Prefectului Sălaj, pentru prezentarea raportului de activitate la zi și pentru stabilirea unor detalii organizatorice, specifice sfârșitului de campanie electorală.

Potrivit ultimelor date puse la dispoziție de Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul pentru Imigrări Sălaj, în județul nostru figurează 196.145 alegători înscrişi în listele electorale permanente.

De menționat faptul că, în județul Sălaj, sunt în total 313 secții de votare, dintre care 64 în mediul urban și 249 în mediul rural, care sunt pregătite pentru alegeri.

Pentru judeţul Sălaj au fost tipărite 864.329 buletine de vot, care vor fi pregătite în pachete distincte, pe categorii (primar, consiliu local, președinte consiliu județean şi consiliu judeţean), pentru fiecare circumscripţie electorală şi pentru fiecare secţie de votare.

Pe lângă respectarea punctelor cuprinse în calendarul electoral, s-a insistat pe necesitatea respectării normelor sanitare în contextul pandemiei, respectiv pe organizarea generală a activității în condiții de siguranță. Prin urmare, în cadrul ședinței s-a stabilit că fiecare membru al comisiei tehnice să răspundă de un anumit număr de secții de votare și să verifice personal, în perioada imediat următoare, modul în care sunt pregătite sediile secțiilor pentru ziua votului.

La nivelul județului Sălaj, s-au luat toate măsurile necesare pentru buna organizare a alegerilor locale:

♦ au fost asigurate urnele de vot, a urnele speciale şi cabinele de vot;

dotarea tehnico-materială a sediilor secţiilor de votare, precum şi dotarea grupurilor sanitare ale acestora cu materiale destinate igienei personale, precum săpun, prosoape de hârtie şi uscătoare de mâini;

♦ au fost asigurate tuş, tuşiere şi a alte materiale necesare votării;

♦ au fost asigurate ecusoanele membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare;

♦ s-au afișat în locuri vizibile regulile de protecție individuală, de distanțare fizică, de igienă și de acces în sediul secției de votare și în localul de vot;

a fost organizat câte un spațiu la intrarea în localul de vot dedicat pentru dezinfecția mâinilor alegătorilor, dotat cu flacoane cu dezinfectant pe bază de alcool și șervețele de hârtie;

au fost asigurate lavete necesare dezinfecției precum și a saci menajeri în sediul secției de votare și în localul de vot;

au fost amplasate flacoane cu dezinfectant pe bază de alcool, pentru mâini, marcate corespunzător;

a fost asigurată câte o sală separate, pentru izolarea persoanelor simptomatice.

Instituția Prefectului Sălaj va finaliza distribuirea materialelor de protecție sanitară către secțiile de votare din județ 67.020 de măști de unică folosință, 1.000 l de dezinfectant pentru mâini (aproximativ 3 l/SV) și peste 57.000 de mănuși. De acestea vor beneficia membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegații acreditați, operatorii de calculator, personalul de pază și alegătorii.

Prin DSP și reprezentanții UAT-urilor, Guvernul a distribuit câte 50 de măști pentru anumite categorii de personae (cele cu VMG, cu pensia socială minimă garantată, persoane încadrate în grad de handicap și alte personae defavorizate). Numărul persoanelor beneficiare la nivelul județului Sălaj este 27.386 persoane (1369300 măști).

Președintele BEC județean a organizat marți 22.09.2020 instruirea cu președinții BECL și  BESV, la care au participat și reprezentanții instituțiilor suport, implicate în alegeri: AEP, STS, ISU, IJJ, ISJ, DJS, informaticieni din UAT-uri și reprezentanții Instituției Prefectului. Instruirea s-a făcut în sistem videoconferință și considerăm că s-au adus toate clarificările necesare.

“Prefecții, printre alte atribuții, sunt obligați să vegheze la respectarea legii. Vom fi foarte atenți în această privința, vom urmări îndeaproape respectarea legii de către președinții și loctiitorii BECL, BESV, precum și reprezentanții instituțiilor implicate”, a declarat Marcel Virgil Țurcaș, prefectul județului Sălaj.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj