Connect with us

Ştiri din Sălaj

Sânmihaiu Almaşului, comuna cu ample realizări în perioada 2016 – 2020


În ultimii 4 ani, administraţia locală a reuşit investiţii importante pentru comunitate. S-a pus accent pe creşterea confortului cetăţenilor, astfel că s-a lucrat la partea de infrastructură, la reabilitarea clădirilor publice, cât şi la siguranţa oamenilor


Din punct de vedere al aşezării, comuna Sânmihaiu Almaşului are multe avantaje, fiind pe drumul european ce leagă Zalăul de Cluj-Napoca. Drumul european reprezintă o facilitate importantă pentru cetăţeni, însă dezvoltarea comunei nu s-a rezumat doar la acest lucru.

Administraţia locală a lucrat mereu în folosul cetăţeanului, iar primarul Cornel Lung, împreună cu echipa sa a încercat atragerea cât mai multor fonduri. Roadele muncii s-au văzut cu adevărat, mai ales în perioada 2016 – 2020, când în comună s-a lucrat la multe obiective. O serie de relizări importante are primarul Cornel Lung, care fac referire la infrastructura rutieră, la reabilitarea clădirilor publice, la siguranţa cetăţenilor, toate la un loc având un scop: creşterea confortului de trai în comună.

 

Centru SMURD în comună, o realizare de nota 10!

Printre realizările din ultimii 4 ani se numără un Centrul SMURD în centrul comunal, care s-a dat în folosinţă la finalul anului 2018. Primăria a avut o contribuţie importantă la această investiţie, având în vedere că a pus la dispoziţie spaţiul vechiului dispensar, dar a mai alocat o sumă importantă de bani de la bugetul local. Subunitatea Sînmihaiu Almaşului este dotată cu echipaj Smurd, o echipă de intervenţie la incendii şi o echipă de descarcerare, fiind de o mare importanţă datorită poziţionării pe drumul european E 81, care este foarte circulat.

Accent pe învăţământ: S-a lucrat la modernizarea şcolilor

O prioritate pentru administraţia locală a fost şcolile, astfel că s-au adus îmbunătăţiri unităţilor de învăţământ. Printr-un proiect pe PNDL  s-a început modernizarea şcolii din Bercea, iar la şcoala din Sânta Mărie s-a lucrat cu bani de la bugetul local, dar şi de la minister. Astfel s-au pus la punct grupurile sanitare, cât şi partea de încălzire a clădirii. 

Şcoala din centrul comunal se prezintă în condiţii bune, la fel şi grădiniţa, acestea fiind puse la punct în mandatele trecute ale primarului Cornel Lung. O investiţie pentru iubitorii de sport s-a reuşit în apropierea şcolii, unde s-a construit un teren de minifotbal.

 

Capelă în centrul comunal, din fonduri proprii

O investiţie necesară a fost şi capela mortuară din Sânmihaiu Almaşului, care s-a realizat cu bani de la bugetul local, în imediata vecinătate a bisericii şi a cimitirului. Pentru această investiţie, Primăria a alocat aproximativ 150.000 de lei, iar investiţia s-a finalizat încă din anul 2018, fiind dată în folosinţă.

Siguranţa primează: LED-uri pe drumul european şi camere video

Pentru siguranţa cetăţenilor şi a celor care tranzitează comuna, Primăria a optat să modernizeze iluminatul public în special pe drumul european, astfel că s-au montat peste 120 de corpuri de iluminat moderne, pe LED-uri. S-a apelat şi la un sistem de supraveghere şi s-au montat 20 de camere video.

 

Primăria a achiziţionat utilaje cu bani europeni

Pentru o bună gospodărire şi pentru lucrările ce sunt de făcut pe domeniul public, Primăria Sânmihaiu Almaşului are tot ce trebuie. Astfel, administraţia locală a reuşit să achiziţioneze utilaje cu bani europeni. În 2018 a fost cumpărat un buldoexcavator, iar anul trecut s-a mai achiziţionat un tractor cu remorcă. Aceste utilaje sunt esenţiale atât la deszăpezire, cât şi la întreţinerea drumurilor.

Căminul cultural din Sânmihaiu Almaşului se va finaliza în această toamnă

 Printr-un proiect câştigat pe fonduri europene, în comună se lucrează la reabilitarea şi modernizarea căminului cultural din Sânmihaiu Almaşului. Lucrările au început la finalul anului trecut şi se vor finaliza în acest an. S-a lucrat la acoperişul clădirii, la interior, la băi, dar şi la încălzirea clădirii, iar în prezent se lucrează la tencuiala decorativă.

În proiect este prevăzută şi dotarea căminului cu scaune, mobilier şi sistem modern de sonorizare, iar întreaga lucrare se va finaliza în această toamnă.

Se lucrează intens la dezvoltarea infrastructurii

Cel mai mare proiect care se află în derulare este modernizarea infrastructurii rutiere în comună, prin care se asfaltează peste 14 km de drumuri şi uliţe.

Pe lângă drumurile comunale, Sânmihaiu Almaşului – Sânta Maria şi Sânta Maria – Bercea, care deja s-au asfaltat, covorul asfaltic este prevăzut pentru toate satele.

 

În Bercea şi Sânta Maria deja lucrările sunt spre finalizare, iar în prezent şanţierul s-a mutat în centrul comunal, unde de altfel se vor asfalta toate uliţele.

Proiectul are o valoare de 7 milioane de lei, în cadrul căruia mai sunt prevăzute accese la proprietăţi, podeţe şi şanţuri betonate.

Şi acest proiect a decurs foarte bine, iar lucrările se vor finaliza până la finalul anului.

Planurile primarului Cornel Lung pentru următorii patru ani: Apă, canalizare şi gaz metan!

Cornel Lung este unul dintre cei mai longevivi primari din Sălaj şi se află la al şaptelea mandat, fiind în funcţie din 1992. Vrea să continue dezvoltarea comunităţii sale şi deja are pregătite proiecte importante pentru mandatul 2020 – 2024. Cele mai mari investiţii pe care le doreşte Cornel Lung sunt o reţea de apă în toată comuna, reţea de canalizare, dar şi introducerea reţelei de gaz-metan. Deja Primăria a făcut demersuri importante.

În ce priveşte reţeaua de apă, comuna Sânmihaiu Almaşului este inclusă în măreţul proiect al Companiei de Apă – POIM, proiect care deja se derulează, iar pe unele sectoare au şi început lucrările. S-au făcut paşi importanţi şi pentru înfiinţarea aducţiunii de gaz metan, iar Primăria Sânmihaiu Almaşului a aderat într-o asociaţie intercomunitară, din care fac parte opt comune, astfel că împreună au demarat un proiect pentru alimentarea cu gaz metan. În ce priveşte reţeaua de canalizare, Primăria a pregătit un studiu de fazabilitate, care a fost depus la CNI.

Totodată s-a făcut şi o asociaţie de dezvoltare intercomunitară împreună cu comuna Zimbor şi se încearcă atragerea de fonduri europene pentru o astfel de investiţie. Printre proiectele propuse pentru noul mandat de primarul Cornel Lung se mai numără modernizarea drumurilor forestiere, cât şi înfiinţarea unei reţele de internet Wifi, la primărie, dar mai ales la şcoală. Pentru această investiţie se va încerca atragerea de fonduri europene.

Cornel Lung: “Voi face în aşa fel încât să dezvoltăm comunitatea noastră”

“Lucrăm la finalizarea proiectelor aflate în derulare şi avem speranţe că într-un viitor apropiat vom avea în comună apă, canalizare şi reţea de gaz metan.  Le doresc locuitorilor sănătate, putere de muncă, înţelegere pentru că acestea stau la baza bunului mers într-o comunitate. Cu echipa din Primărie voi face în aşa fel încât să dezvoltăm comunitatea noastră, însă orice lucru trebuie prioritizat. Vom continua să facem investiţii în funcţie de necesitate” .

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj