Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Paşi importanţi pentru dezvoltarea comunei Zimbor. FOTO


Doar în ultimii ani, administraţia locală a reuşit să finalizeze 10 proiecte de investiţii, cu bani de la bugetul local, dar şi cu fonduri de la Guvern sau de la Uniunea Europeană. Pe lângă aceasta, echipa condusă de primarul Gabriel Mureşan se pregăteşte să finalizeze încă alte şase proiecte importante pentru creşterea confortului cetăţenilor. Prin cinci proiecte de investiţii, Primăria a atras în comună peste 3 milioane de euro. Autorităţile locale nu se opresc aici, astfel că Primăria anunţă pentru noul mandat alte şi alte investiţii, unele de mare anvergură: aducţiunea apei potabile, înfiinţarea reţelei de canalizare, dar şi aducţiunea gazului în comună!


Drumul European E81 întretaie comuna Zimbor. Nu mai puţin de patru dintre cele cinci localităţi aparţinătoare ale comunei (Zimbor, Chendremal, Sutor şi Sâncraiu Almaşului) sunt străbătute de “Europeanul” ce face legătura între municipiile Zalău şi Cluj-Napoca. Mai mult, Drumul Naţional 1G ce face legătura între Huedin – Jibou trece şi pe aici.

Aşadar, aşezare prielnică şi posibilităţi bune de dezvoltare a comunei. Din păcate, populaţia scăzută este un important factor negativ în dezvoltarea comunei. O comună ce numără doar vreo 550 de gospodării în care vieţuiesc mai puţin 1.000 de suflete este un aspect ce frânează serios progresul Zimborului. Asta, deoarece numărul de locuitori e un criteriu important în stabilirea punctajului pentru finanţarea proiectelor de investiţii. Cu toate acestea, administraţia locală condusă de Gabriel Mureşan a găsit soluţii pentru ca în comună să poate fi implementate mai multe proiecte utile cetăţenilor.

Bănuţii din bugetul local, gestionaţi cu grijă

Cum proiectele depuse nu au putut avea punctaje bune, administraţia locală o gestionat cu mare atenţie fiecare bănuţ, astfel că Primăria şi Consiliul Local au putut aloca sume considerabile pentru derularea unor lucrări utile în comună. Vorbim aici de asfaltarea străzii Valea Dolului în localitatea Dolu (800m), dar şi asfaltarea străzilor “Pe Deal” din satul Chendremal şi “La Comori şi pe din Sus” din satul Sutor (în lungime de aproximativ 1.8 kilometri).
Totodată, autorităţile locale au dotat cu mese şi scaune căminele culturale din localităţile Zimbor, Chendremal, Sutor şi Sâncraiu Almaşului. Tot cu bani de la bugetul local a fost reabilitat căminul cultural din satul Dolu.

Nu a fost uitat sportul şi activităţile recreative, astfel că Primăria a amenajat un spaţiu de joacă în centrul comunal, iar baza sportivă din Zimbor a fost modernizată. Un proiect mult aşteptat la Zimbor a fost înfiinţarea unui teren cu suprafaţă sintetică, care îşi găseşte utilitatea din plin, având în vedere că baza sportivă este solicitată şi de tineri din alte localităţi, chiar şi din judeţul Cluj!

Nu trebuie uitat nici faptul că administraţia locală a cofinanţat unele proiecte, precum modernizarea căminului cultural din Zimbor sau capela mortuală din Zimbor.

Investiţii de 25 de milioane de lei în toată comuna

De-a lungul anilor, administraţia locală a făcut eforturi, prin care comuna să prospere, iar locuitorii să beneficieze de condiţii bune de trai, cu atât mai mult cu când apropierea de judeţul Cluj dă un aer mai “occidental”. De 12 ani, în fruntea comunei se află Gabriel Mureşan, un liberal cu suflet, care s-a zbătut tot timpul pentru dezvoltarea comunităţii, atât din punct de vedere administrativ, cât şi social, cultural sau sportiv.

Aflat la final de mandat, acesta face un inventar al proiectelor finalizate, dar şi a proiectelor aflate în derulare, în total vreo 20 la număr. E vorba aici de investiţii de aproximativ 25 de milioane de lei, adică bani din bugetul local, dar şi de finanţare venită de la Guvern sau fonduri europene.

Bani de la Guvern pentru educaţie şi sănătate

În acest mandat, Gabriel Mureşan a câştigat şi câteva proiecte finanţate prin fonduri guvernamentale. Sigur, cel mai mare proiect – în valoare de 5 milioane de lei – a fost modernizarea drumurilor şi străzilor din localităţile Zimbor şi Sâncraiu Almaşului, despre care am discutat deja. Au existat însă şi alte proiecte pe PNDL, precum amenajarea exterioară şi dotarea Şcolii Gimnaziale din Zimbor, dar şi a Grădiniţei din Zimbor

Locul de joacă din centrul comunal este asaltat zi de zi de zeci de copii din comună. Pentru ca aceştia să beneficieze de mai multe opţiuni, administraţia locală va amenaja un astfel de spaţiu de joacă şi în satul Sâncraiu Almaşului. Tot pentru viitorul comunei, Primăria a amenajat un loc de joacă şi în curtea din incinta Grădiniţei din localitatea Zimbor.

Dispensar medical, în loc de bar!

Un alt proiect finanţat prin PNDL a fost construirea unui dispensar medical în centrul comunal. Lucrările se află în toi, astfel că până la finalul acestui an investiţia va putea fi recepţionată! E un proiect de suflet, care a adus satisfacţie în comună, cu atât mai mult cu cât dispensarul a luat locul unui… bar.
În acest moment, lucrările se află finalizate în proporţie de 70 la sută. Geamurile sunt deja puse, tencuiala este finalizată, iar izolaţia este finalizată atât în interior cât şi în exterior. Mai este de muncit la exterior, la zugrăveli interioare, instalaţii electrice şi sanitare.


“În zonă se afla un bar vechi, pe care l-am dărâmat, iar pe locul liber s-a construit un dispensar uman modern, cu parcări amenajate, adică o investiţie extrem de utilă, de care sunt mândru”, a menţionat primarul Gabriel Mureşan. Să mai spunem că o altă locaţie dezafectată – e vorba despre şcoala veche din localitatea Sâncraiu Almaşului – va fi demolată. În zonă, Primăria va amenaja un teren cu suprafaţă sintetică, dar şi un loc pentru joacă.

Căminul cultural din centrul comunal va fi ca o “bijuterie”

O altă investiţie finalizată de Primărie este reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea căminului cultural din centrul comunal. Investiţia s-a derulat prin Compania Naţională de Investiţii, dar un aport l-au avut şi Primăria. Aşezământul cultural de la Zimbor arată foarte bine. Lucrările sunt finalizate şi urmează ca autorităţile locale să facă recepţia. Primarul Gabriel Mureşan spune că în zonă va fi derulat încă un proiect, prin care curtea căminului să fie reabilitată. E vorba de gardul împrejmuitor, de o alee modernă, dar şi de o parcare. Când totul va fi gata, investiţia fiinds una primitoare pentru locuitorii comunei.

“În al treilea mandat al meu, avem zece proiecte finalizate. Am obţinut finanţare din fonduri europene pentru cinci proiecte dintre care trei sunt finalizate, iar celelalte două sunt aproape de finalizare. Cred că ele vor fi gata până la finalul acestui an. Mai avem încă şase proiecte în derulare care vor fi finalizate până la finalul acestui an” spune Gabriel Mureşan.

În următorul mandat, speranţe mari pentru reţelele de apă, canalizare şi gaz metan!

La finalul celui de-al treilea mandat, Gabriel Mureşan se consideră mulţumit de ceea ce a realizat în comună. Sigur, se dorea şi mai mult la Zimbor, în primul rând reţelele de apă şi canalizare. Însă, administraţia locală s-a bătut de aceeaşi problemă, pe care a subliniat-o şi primarul. “Ceea ce nu am putut să realizez sunt proiectele de aducţiune a apei şi a canalizării, deoarece mereu ne lovim de problema numărului de locuitori, comuna având sub 1000 de cetăţeni. De exemplu, proiectul de aducţiune a canalizării a fost depus de două ori prin PNDL, prima dată împreună cu Sâmnihaiu Almaşului, dar din cauza numărului mic de locuitori nu am primit finanţare. Proiectul al doilea l-am depus doar pentru comuna Zimbor prin PNDL şi CNI, unde sperăm să primim finanţare din fonduri guvernamentale cât de urgent. Nu sunt sigur că va fi aprobat, dar există promisiuni că vom primi finanţare”, spune Gabriel Mureşan.

În mandatul viitor, problemele se vor rezolva. Prin Asociaţia Someş – Tisa s-a reuşit atragerea de fonduri europene pentru aducţiunea reţelei de apă. Conform autorităţilor locale, lucrările vor începe în acest an sau cel târziu la începutul anului viitor, totul depinzând de cum vor decurge licitaţiile, iar finalizarea proiectului va fi în maxim 2 ani.
Şi în ce priveşte reţeaua de gaz, există speranţe mari. Primele demersuri s-au făcut deja, astfel că în cel mai scurt timp va fi scos la licitaţie studiul de fezabilitate. “Sper ca în mandatul următor problema asfaltului, canalizării, a apei şi a reţelei de gaz să fie rezolvată în proporţie de 100%!”, spune primarul comunei Zimbor.

Peste 3 milioane de euro atraşi din fonduri europene!

Atragerea fondurilor europene este izvorul pentru creşterea nivelului de trai într-o comunitate. Şi micuţa comună de pe Valea Almaşului a reuşit să beneficieze de astfel de fonduri, astfel că la Zimbor au fost implementate cinci proiecte de investiţii cu finanţare europeană nerambursabilă. Altfel spus, cam 15 milioane de lei (peste 3 milioane de euro) au venit de la Uniunea Europeană prin diferite programe de finanţare.

Cele mai mari proiecte au vizat infrastructura rutieră şi au fost finanţate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), un fond pentru finanţarea programelor naţionale de dezvoltare rurală.

Primul a fost proiectul de modernizare a drumurilor de exploataţie agricolă, în valoare de aproape 4.2 milioane de lei, prin care fermierii şi producătorii agricoli din comună s-au bucurat de drumuri asfaltate. A fost vorba despre nu mai puţin de 7.5 kilometri de drum de exploataţie agricolă, de care s-au bucurat locuitorii localităţilor Zimbor, Sutor şi Sâncraiu Almaşului.

Sătucul Dolu a ieşit din izolare şi are acum potenţial de dezvoltare

Un alt proiect important, în special pentru locuitorii sătucului Dolu, a fost modernizarea Drumului Comunal DC56 ce face legătura între Zimbor şi Dolu. Altfel spus, ieşirea din anonimat a localităţii Dolu, unde se putea ajunge foarte greu, iar în perioadele ploioase drumurile erau practic impracticabile. Printr-un proiect de peste 5 milioane de lei, în anul 2018, drumul cu o lungime de 3.75 km a fost asfaltat şi a deschis larg orizonturile locuitorilor din localitate.

Nu a fost prima minune pentru locuitorii sătucului Dolu, deoarece administraţia condusă de Gabriel Mureşan a implementat încă un proiect dedicat în special celor din Dolu, de data aceasta prin fonduri guvernamentale. E vorba de modernizarea tuturor străzilor şi uliţelor din localitate, dar şi modernizarea Drumului Comunal DC58, ce face legătura cu satul Sîncraiu Almaşului şi, totodată cu Drumul European! Investiţia se află spre finalizare, astfel că până la finalul anului locuitorii satului Dolu vor putea circula în cele mai bune condiţii, atât în sat, cât şi pe drumurile ce duc spre centrul comunal şi spre Drumul European! Liniştea, evitarea poluării, peisajele, dar şi infrastructura rutieră bună şi apropierea de judeţul Cluj au crescut atractivitatea în zonă.

Ca urmare, tot mai mulţi băştinaşi ce locuiau prin Cluj-Napoca sau alte oraşe se retrag acum spre casă!

“Drumul de 8,5 kilometri de la Dolu la Sâncraiu Almaşului e finalizat 90%, iar proiectul va fi terminat în maxim două-trei luni. Momentan, se lucrează la accesele la proprietăţi şi la şanţuri. Lucrările de asfaltare sunt deja finalizate” spune primarul Gabriel Mureşan.

Tot prin fonduri europene, drumurile din Zimbor şi Sâncraiu Almaşului au fost asfaltate

Revenind la fondurile europene şi la infrastructura rutieră, remarcăm în comuna Zimbor încă un proiect important ce prevede modernizarea Drumului Judeţean DJ58 şi a străzilor în localităţile Zimbor şi Sâncraiu Almaşului, pe o lungime de 6.5 kilometri, dar şi reabilitarea podurilor. Proiectul se ridică la 4.5 milioane de lei şi investiţia se pregăteşte de recepţie, primarul Gabriel Mureşan subliniind că lucrările vor fi finalizate până la 30 noiembrie.

E gata capela de la Zimbor

În fine, tot prin fonduri europene a fost construită o capelă mortuară în centrul comunal. Lucrarea s-a ridicat la aproximativ 232.000 lei. 50.000 de euro au venit prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) ”Samus Porolissum”, iar diferenţa a fost acoperită cu sume din bugetul local. Proiectul este aproape finalizat, astfel că în cel mai scurt timp locuitorii localităţii Zimbor pot beneficia de condiţii decente pentru ceremoniile funerale.

“Capela de la Zimbor este finalizată în proporţie de 99%, urmând ca în cel mai scurt timp să aibă loc şi recepţia”, spune primarul Gabriel Mureşan.

Primăria lucrează şi la aspectul şi înfrumuseţarea comunei

Pe lângă proiectele finalizate şi cele aflate în derulare, administraţia locală a făcut deja demersurile pentru alte proiecte de investiţii ce prevăd creşterea confortului şi nivelului de trai în cele cinci localităţi ale comunei. Pe lângă cele trei proiecte mari (apă, canalizare şi gaz metan), Primăria doreşte şi alte investiţii. Din bugetul local, se doreşte amenajarea parcului central din centrul comunal, dar şi modernizarea căminului cultural din satul Dolu şi construirea unui teren multifuncţional cu suprafaţă sintetică şi un spaţiu de joacă în satul Sâncraiu.

“În parcul din centrul comunei, unde avem amenajat şi spaţiul de joacă pentru copii, se vor amenaja două alei paralele, un platou în faţa scenei de spectacole, bănci şi stălpi de iluminat. Şi în parcul din faţa şcolii, unde a fost o clădire veche pe care am demolat-o, vor fi amenajate două foişoare, alei şi o fântână arteziană”, menţionează primarul Gabriel Mureşan.

Totodată, au început lucrările pentru amenajarea mai multor parcări în centrul comunal, acolo unde există momente de aglomeraţie. “Mai ales în zilele lucrătoare, angajaţii şi cei care vin la APIA, Primărie sau dispensar au probleme. De aceea, vom amenaja peste 70 de locuri de parcare”, mai spune primarul comunei.
Şapte proiecte noi aşteaptă finanţare de la Compania Naţională de Investiţii

Primăria a depus în acest an mai multe proiecte către Compania Naţională de Investiţii şi nu mai puţin de ŞAPTE dintre ele au primit “undă verde” din partea Guvernului! “Am primit asigurări de la Bucureşti că aceste proiecte vor primi finanţare”, susţine primarul comunei. Pe listă se află reţeaua de canalizare, reabilitarea sediului Primăriei, amenajarea bazei sportive din Zimbor, reabilitarea, modernizarea şi extinderea căminelor culturale din Sâncraiu Almaşului, Sutor şi Chendremal. Totodată, va fi modernizat sistemul de iluminat public. Astfel, actualele lămpi – montate de Primărie în primul mandat al lui Gabriel Mureşan – vor fi schimbate cu lămpi cu LED inteligente. Tot cu bani de la Guvern, dar pe situaţii de urgenţă, vor fi modernizate străzi în satele Sutor şi Chendremal, iar podul din Sutor va fi reabilitat.

“Oricum, la capitolul infrastructură rutieră stăm bine. Avem străzi, uliţe şi drumurile de legătură între sate. Peste 80% din drumurile comunei sunt asfaltate. Mai avem de lucru la satele Chendremal şi Sutor, dar înainte vrem să rezolvăm şi acolo problema apei şi canalizării”, a conchis primarul comunei Zimbor.

Acum, la final de mandat, doresc să le mulţumesc locuitorilor pentru buna colaborare. La fel şi echipei din Primărie, cu care am făcut treabă, astfel încât micuţa noastră comunitate să poată beneficia de condiţii de trai bune. Cetăţenilor le mulţumesc pentru răbdarea pe care o au, pentru că e un deranj când se lucrează la drumuri, apar anumite dificultăţi, dar până la urmă toate se rezolvă cu răbdare. În următorul mandat doresc să finalizez cele trei mari proiecte, aducţiunea de apă, canalizare, gaz şi drumurile care au rămas neasfaltate. Totodată, vom derula şi alte investiţiile din bugetul local prin care vom cosmetiza centrul comunal şi parcul din centru. Sper ca împreună vom face comuna noastră să prospere!” a mai spus Gabriel Mureşan, primarul comunei Zimbor

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj