Connect with us

Ştiri din Sălaj

Primarul Dobrai Francisc a întocmit lista investiţiilor pe care dorește să le demareze în comuna Hereclean, în următorii 4 ani


Dacă va câştiga un nou mandat la Primărie, Dobrai Francisc, împreună cu echipa sa, vrea să aducă bunăstare pentru comunitate, prin alte investiţii utile. Cele mai mari ar urma să fie înfiinţarea unei reţele de canalizare în comună, dar şi introducerea reţelei de gaz-metan


Începând din anul 2008, comuna Hereclean este condusă de primarul Dobrai Francisc, care alături de echipa sa din Primărie a reuşit să dezvolte comunitatea locală.

Primăria a fost mereu preocupată să atragă fonduri, atât europene, cât şi guvernamentale, iar în 12 ani ai administraţiei Dobrai Francisc, comuna a înregistrat o transformare radicală. Şi ultimii 4 ani au fost prosperi pentru administraţia locală din Hereclean, iar în perioada 2016 – 2020, în comună s-au demarat o serie de proiecte importante. Unele s-au şi finalizat, în timp ce la alte proiecte se lucrează chiar şi azi.

Trei proiecte prin PNDL II au primit finanţare, iar două s-au şi finalizat în această perioadă. S-a asfaltat drumul comunal dintre Dioşod şi Bocşiţa, pe o distanţă de 3,2 km, pe care se circulă pe asfalt încă din 2017.
Tot prin PNDL II s-a renovat şi reabilitat şcoala din Dioşod, iar cu bani de la Guvernul României s-a început şi la construcţia unei grădiniţe noi în satul Guruslău.

Fondurile europene au însemnat o adevărată gură de oxigen în perspectiva dezvoltării, iar cu bani europeni se află în execuţie măreţul proiect de infrastructură, prin care în comună se asfaltează 13 km. Se toarnă asfalt în fiecare sat, iar şantierul este avansat, în condiţiile în care în trei sate s-a terminat deja de turnat covorul asfaltic, iar proiectul se va finaliza până la finalul anului. S-a reuşit asfaltarea chiar şi a drumurilor vicinale, iar în momentul de faţă, comuna are asfalt în proporţie de peste 90% pe drumuri şi străzi.

Primăria a mai lucrat intens în ultimii 4 ani la extinderea reţelei electrice şi de apă şi chiar s-a implicat în acest demers, deoarece comuna se extinde pe an ce trece şi se construiesc case noi. O altă investiţie ce s-a reuşit în ultimii 4 ani a fost modernizarea iluminatului public, toată comuna fiind pe LED-uri, dar şi montarea unui sistem de supraveghere video.

Sediu nou de Primărie, în următorul mandat

De câţiva ani, administraţia locală are în plan să construiască un sediu nou de primărie, dar investiţia nu s-a mai pornit.

Administraţia locală a întocmit un proiect şi speră ca această investiţie să se realizeze în următorii patru ani.

În cazul în care nu se va reuşi atragerea de fonduri, atunci o astfel de construcţie ar putea începe şi cu bani de la bugetul local. Cert este că echipa condusă de Dobrai Francisc vrea ca în mandatul viitor comuna Hereclean să beneficieze de un sediu modern, aşa cum au majoritatea primăriilor din judeţul Sălaj. Atragerea investitorilor în comună, un obiectiv important al primarului
Comuna Hereclean are avantajul că se află în apropierea municipiului Zalău şi poate reprezenta un mare interes pentru investitori, dar şi pentru persoanele fizice.

Atragerea investitorilor în comună reprezintă un obiectiv important al primarului Dobrai Francisc. Pentru ca tot mai multe firme să vină la Hereclean, Primăria are în plan să ofere diferite facilităţi.
Prin implementarea proiectelor măreţe dorite de administraţia locală, atractivitatea comunei va fi şi mai mare. Oricum, de ani buni încoace, tot mai mulţi tineri şi nu numai se stabilesc în comună. Când toată infrastructura rutieră va fi pusă la punct, iar reţelele de apă, canalizare şi gaze naturale vor fi finalizate, zona va fi şi mai căutată, atât de agenţii economici, cât şi de cetăţenii de rând.

Reţea de canalizare şi introducerea gazelor naturale, marile proiecte pe care Dobrai Francisc vrea să le implementeze în noul mandat

Comuna Hereclean este atrăgătoare, în special datorită distanţei scurte până la cel mai mare oraş al judeţului, municipiului Zalău. Însă, pentru ca oamenii să trăiască precum la oraş, au nevoie şi de alte facilităţi, pe lângă reţea de apă şi drumuri asfaltate. Este nevoie de o reţea de canalizare, dar şi de o reţea de gaze naturale.

Acestea sunt şi priorităţile administraţiei conduse de Dobrai Francisc. Astfel, dacă va câştiga un nou mandat în fruntea comunităţii, primarul vrea să vadă realizate aceste investiţii importante. De fapt, Primăria a şi făcut primele demersuri pentru implementarea proiectelor. Administraţia locală de la Hereclean are deja proiectele tehnice pregătite pentru cele două măreţe investiţii.

Deoarece comuna continuă să se extindă, Primăria are în vizor să extindă reţeaua de electricitate, cât şi reţeaua de apă pe orice uliţă unde se construieşte o casă nouă. În acest sens, administraţia locală îşi propune să extindă şi zona terenurilor intravilane.

Lista investiţiilor propuse de primarul Dobrai Francisc pentru mandatul 2020 – 2024:

♦Construirea reţelei de canalizare în comună
♦Introducerea gazelor naturale
♦Extinderea reţelelor de apă şi electricitate
♦Extinderea terenurilor intravilane
♦Asfaltarea drumurilor şi străzilor
♦Construirea unui sediu nou al Primăriei
♦Modernizarea terenurilor de fotbal
♦Atragerea de noi investitori în comună
♦Sprijinirea şcolilor şi bisericilor
♦Întreţinerea şi renovarea cabinetelor medicale
♦Pietruirea şi asfaltarea drumurilor agricole

Dezvoltarea infrastructurii rămâne o prioritate

Printr-un proiect finanţat din fonduri europene, în valoare de 1.7 milioane de euro, aproximativ 13 kilometri de drumuri şi uliţe din toate cele şase localităţi ale comunei vor fi modernizate. La finalul proiectului, prevăzut la încheierea anului 2020, peste 90% din infrastructura rutieră din comună va fi modernizată. Restul drumurilor
şi uliţelor vor fi o prioritate pentru administraţia locală în noul mandat.

În această primăvară, în comuna Hereclean a demarat un proiect de anvergură ce priveşte infrastructura din comună. Printr-un proiect european în valoare de 1.7 milioane de euro, peste 13 kilometri de străzi şi uliţe din comună vor fi modernizate. Prin acest proiect – la care şi Primăria a avut un aport de aproximativ 700.000 euro – asfaltul va ajunge cam în toate localităţile din comună. Mirosul de asfalt se va resimţi şi în sătucul Bocşiţa.

Lucrările sunt aproape finalizate în localităţile Dioşod, Guruslău şi Bocşiţa, iar constructorul lucrează de zor în Badon şi Hereclean, urmând ca lucrările să fie demarate şi la Panic. Primarul comunei speră că totul să se termine cu brio până la finalul acestui an.
“Odată cu acest proiect, străzile şi uliţele din comună vor fi asfaltate în proporţie de peste 90%”, este mesajul ferm al actualului primar al comunei, Dobrai Francisc.
Să mai spunem că proiectul european prevede modernizarea a aproximativ 3 kilometri de străzi şi uliţe în satele Badon şi Dioşod, 2 kilometri în centrul comunal, mai bine de câte un kilometru în satele Bocşiţa şi Guruslău şi un kilometru în satul Panic.

Odată cu extinderea comunei, va mai fi nevoie şi de asfaltarea altor drumuri, însă administraţia locală are în vedere şi în următorii 4 ani dezvoltarea infrastructurii. Ba, mai mult, la Hereclean se doreşte ca şi drumurile agricole să fie puse la punct şi să fie asfaltate.

”Continuăm împreună pentru comuna Hereclean. Pentru noi, pentru comunitate. Numai împreună putem continua munca începută” spune Dobrai Francisc, primarul comunei Hereclean.

Şcolile, bisericile şi sportul, în atenţia administraţiei locale

Ani la rând, Primăria a sprijinit cu sume consistente cultele religioase, în baza unor proiecte, iar Dobrai Francisc îşi propune să continue să ajute bisericile şi în mandatul următor. În atenţia sa se află şi sportul, iar primarul are în plan să modernizeze toate terenurile de fotbal. În continuare va fi susţinută echipa locală Unirea Hereclean, care a avut rezultate bune în Liga a V-a, campionat pe care l-a câştigat în urmă cu 3 ani.

În ce priveşte educaţia, pe acest segment se pune un mare accent. S-a reuşit modernizarea şcolii din Dioşod, iar în această perioadă se lucrează la gardul împrejmuitor al şcolii din Hereclean. La Guruslău s-au modernizat patru săli de clasă şi tot în acest sat se va construi o grădiniţă nouă. Deja Primăria a aprovizionat toate unităţile de învăţământ cu material lemnos pentru sezonul rece şi îşi propune să ajute şcolile ori de câte ori este nevoie. La capitolul realizări pe care vrea să le facă Dobrai Francisc, se numără întreţinerea şi renovarea cabinetelor medicale, dar şi a celorlalte clădiri publice.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj