Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Comuna Dragu a intrat într-un proces de modernizare. FOTO

Autorităţile locale au finalizat în acest mandat aproape 15 proiecte, iar alte patru se află în curs de implementare. Primăria a făcut însă toate demersurile pentru ca şi în noul mandat comuna să continue procesul de dezvoltare. Astfel, administraţia condusă de Angelica Lazăr a depus nu mai puţin de 11 proiecte la Compania Naţională de Investiţii, dintre care opt au fost selectate pentru finanţare!


Aşezată în sud-estul judeţului, la graniţa cu judeţul Cluj, comuna Dragu nu a putut să se dezvolte precum alte comune din apropierea oraşelor sau drumurilor naţionale sau europene.

Având şi un număr mic de locuitori, comuna a suferit şi în atragerea fondurilor pentru implementarea proiectelor de investiţie.

A existat şi o altă problemă, o reclamaţie pentru care s-a ajuns chiar şi până la Înalta Curte. Ca urmare, până în anul 2017 nu s-au putut accesa proiecte nici pe AFIR, dar nici pe GAL.

Administraţia locală a încercat, totuşi, să găsească soluţii pentru dezvoltarea comunei.

Chiar şi în momentele în care Dragu a pierdut finanţări din cauza punctajului mic sau din cauza litigiului, Primăria şi Consiliul Local a reuşit să găsească resurse pentru finanţarea unor proiecte utile pentru comunitate. Astfel, la final de mandat, primarul Angelica Lazăr poate “bifa” 14 proiecte finalizate, în timp ce alte patru se află în curs de implementare.

Căminele culturale din satele Ugruţiu şi Voivodeni, reabilitate cu bani de la bugetul local

Cum multe proiecte finanţate pe fonduri guvernamentale sau europene au fost împiedicate de punctajele slabe primite, comuna Dragu a încercat să se gospodărească exemplar şi cu banii proprii.

Astfel, doar în ultimul mandat, au fost implementate mai multe proiecte finanţate cu bani de la bugetul local.

Una dintre primele investiţii din mandatul doamnei primar Angelica Lazăr a fost reabilitarea căminului cultural din satul Ugruţiu (perioada 2016 – 2017).

Tot în plan cultural, administraţia locală a intervenit la reabilitarea căminului cultural din satul Voivodeni.

Tot prin fonduri de la bugetul local a fost împrejmuită şi baza sportivă din centrul comunal.

“Am dat toată tencuiala jos, am gletuit din nou, am coborât puţin tavanul, pentru că acesta era foarte înalt. Am făcut unul nou casetat, şapă de beton, gresie, scena a fost reabilitată în totalitate, la fel şi instalaţia electrică. Totodată, am montat aeroterme”, spune primarul Angelica Lazăr, despre un proiect finalizat tot în anul 2018.

Lucrări de reabilitare la Şcoala Gimnazială nr.1 Dragu şi grădiniţa Dragu

În iarna anului 2017, toată instalaţia şi centralele termice au îngheţat. Ca urmare, Primăria a fost obligată să schimbe de la A la Z toată instalaţia, dar şi centralele termice. Ca să nu existe probleme, cu bani din bugetul local s-au cumpărat centrale de o capacitate mult mai mare.

“Atunci, când a fost frigul acela groaznic, am fost oarecum în priză deoarece a trebuit să schimbăm instalaţia cu centrală cu tot, absolut tot. Acum totul funcţionează foarte bine, iar copiii beneficiează de condiţii bune”, spune “primăriţa”.

Alte lucrări de reabilitare au avut loc şi la sediul Primăriei, tot cu bani din bugetul local. Astfel, instalaţie electrică a fost schimbată în totalitate. Totodată, s-a zugrăvit, în birouri a fost montat parchet, s-au cumpărat perdele şi scaune.

A fost reabilitat acoperişul morii unde şi-a făcut făină şi celebra tanti Lenuţa din Chinteni

Tot din bugetul Primăriei, a fost reabilitat acoperişul de la moara din centrul comunal. Deşi clădirea se află în domeniul privat al comunei, autorităţile locale au reabilitat învelişul casei din cauza faptului că în interior se scurgea apă după fiecare ploaie.

“La moară există utilaje foarte vechi, datate undeva de prin anul 1700 şi ceva. Ne-am gândit ca pe viitor acest amplasament să devină o atracţie a comunei”, susţine primarul comunei.

Renumita moară din Dragu a fost închisă de ceva ani, însă legenda spune că aici a venit să îşi facă făină până şi tanti Lenuţa din Chinteni (localitate clujeană aflată la aproximativ 30 km de Dragu), “bunica” celebrului Mircea Bravo!

Sistem de supraveghere modern în comună

Pentru a creşte siguranţa cetăţeanului, Primăria a cumpărat un sistem modern de supraveghere, cu 11 camere video dintre care 9 sunt clasice şi două sunt pentru trafic. Cele din urmă  au şi infraroşu ca să poată detecta numărul maşinii şi pe timp de noapte.

“Din punctul meu de vedere, acest sistem e mult mai eficient decât o pază obştească cu două sau trei persoane, care dacă se află într-o parte a satului în cealaltă se poate întâmpla orice. Acum, dacă ştim ora şi locul aproximativ, putem urmări pe cameră tot ce s-a întâmplat”, a declarat Angelica Lazăr.

A fost finalizată capela de la Dragu

Cu bani de la bugetul local, în centrul comunal a fost construită o capelă mortuară. Lucrările s-au finalizat încă de acum câteva luni. Au existat însă unele probleme în ce priveşte reţeaua electrică. Până la urmă, proiectul a fost finalizat cu succes acum două săptămâni, iar investiţia a fost recepţionată. La capelă au existat deja şi primele ceremonii funerare.

În satul Adalin există o biserică veche pe care cetăţenii o folosesc pe post de capelă de ani de zile. E vorba de biserica veche din deal, cea de lemn, unde acum se oficiază slujbele de înmormântare.

Primăria s-a gândit la o capelă şi în satul Voivodeni, însă problema cea mare este terenul, deoarece autorităţile locale nu prea deţin proprietăţi publice în localitate, mai ales în apropierea cimitirului. În satul Ugruţiu, unde sunt puţini locuitori, nu a fost luată în calcul o astfel de investiţie, cel puţin deocamdată.

“Am insistat să construim capela pentru că la noi în comună există şi Centrul de bătrâni. Chiar sâmbătă, 5 septembrie, am avut un deces, iar familia îndoliată a venit doar după câteva zile. Dacă nu aveam capela, ce făceam cu mortul, unde îl ţineam? Este un lucru de necesitate în ziua de azi”.

Angelica Lazăr

Instalaţie electrică nouă la dispensarul uman din Dragu

Dispensarul uman din centrul comunal se află în proprietatea comunei Dragu.

“Noi nu am vândut dispensarul ca alte comune, noi l-am întăbulat şi acesta a devenit proprietatea comunei. Ca urmare, doamna doctor are contract de închiriere”, spune primarul.

La dispensar, instalaţia termică era foarte îmbătrânită, astfel că administraţia locală a decis reabilitarea ei, tot cu bani de la bugetul local.

“Investiţia a fost destul de costisitoare, deoarece clădirea e una mare. Am făcut, totuşi, un efort şi în anul 2017 toată instalaţia termică a fost schimbată”, a punctat Angelica Lazăr.

Au început să vină fondurile europene şi la Dragu

Administraţia condusă de Angelica Lazăr a reuşit până la urmă şi implementarea unor proiecte finanţate prin fonduri europene.

Astfel, Primăria a depus un proiect pe fonduri norvegiene pentru reabilitarea castelului Bethlen din Dragu, ridicat în prima jumătate a secolului al XVII-lea, dar care acum se află într-o stare deplorabilă.

 “S-a realizat un studiu de fezabilitate. S-au făcut demersurile şi am primit punctajul necesar. Din câte am înţeles în luna noiembrie vom primi şi răspunsul pentru finanţare”, spune primarul Angelica Lazăr.

Proiect european pentru combaterea sărăciei

Primăria comunei Dragu, alături de autorităţile din alte patru comune din Sălaj (Bobota, Şamşud, Năpradea şi Sânmihaiu Almaşului), a fost câştigat un proiect european pentru combaterea sărăciei.

Programul Operaţional Capital Uman (POCU) constă în ajutorarea familiilor defavorizate. Prin acest program, a putut fi angajat un asistent medical comunitar,  care e de mare folos în comunitate. Tot în cadrul proiectului, va fi angajat şi un asistent social.

Totodată, proiectul prevede reabilitarea unui spaţiu care să deservească problemelor familiilor defavorizate, cel mai probabil acesta fiind dispensarul uman. Aşadar, pe urma proiectului POCU, locuitorii comunei au beneficiat de mai multe facilităţi.

Internet gratuit în comuna Dragu

Tot prin fonduri europene, autorităţile locale au reuşit atragerea unei finanţare prin programul WiFi4EU, prin care locuitorii comunei se pot bucura de internet în mod gratuit. Investiţia în valoare de 15.000 de euro este una benefică pentru comunitate, mai ales în contextul actual, în care elevii au mare nevoie de internet.

Dacă în prima sesiune în Sălaj proiectul a fost câştigat de oraşele Zalău şi Şimleu Silvaniei, dar şi comunele Bănişor şi Şamşud, în a doua sesiune câştigătoare au fost alte cinci UAT-uri din judeţ (Cehu Silvaniei, Marca, Agrij, Valcău de Jos şi Meseşenii de Jos). În acest an, Comisia Europeană a deschis o nouă sesiune, iar printre câştigătoare se află şi comuna Dragu.

Drumul comunal Dragu – Adalin, modernizat prin bani de la Guvern

În mandatul “primăriţei” Angelica Dragu, în comună au  existat şi proiecte finanţate prin fonduri guvernamentale. Drumul Comunal DC53, ce face legătura dintre Dragu şi Adalin, a fost modernizat. A existat şi o mică problemă, cu o alunecare de teren, dar totul se va rezolva. Porţiunea afectată va fi remediată în aceste zile, iar în următoarea perioadă urmează recepţia lucrărilor.

“Modernizare străzi în localitatea Voivodeni”, este un alt proiect depus prin PNDL 1. “Acest proiect cuprinde toate străzile din localitatea Voivodeni şi un pod de mare tonaj peste Valea Voivodeni”, spune primarul comunei.

Patru proiecte aflate în implementare

Grădiniţă nouă la Voivodeni, din fonduri europene

Un alt proiect prin care Primăria vizează creşterea confortului în educaţie prin modernizarea, extinderea şi dotarea grădiniţei din satul Voivodeni. Aici există o grădiniţă veche, ce nu mai funcţionează, iar copiii au fost mutaţi în clădirea şcolii.

Pentru rezolvarea problemei, Primăria doreşte să demoleze clădirea veche, aflată într-o stare foarte avansată de degradare. În locul ei, va fi construită o grădiniţă nouă prin fonduri europene! “Avem deja proiectul tehnic avizat, dar şi finanţarea, undeva la 2 milioane de lei. Urmează licitaţia pentru stabilirea constructorului”, a menţionat Angelica Lazăr.

Se reabilitează Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Dragu

“Reabilitare, modernizare şi dotare Şcoala Gimnazială Nr. 1 Dragu – corpul B” este un proiect, prin care Primăria vrea o şcoală în care elevii din clasele 0 – IV să poată să îşi desfăşoare activitatea în cele mai bune condiţii. Există finanţare, iar lucrările au început deja şi în primăvara anului viitor acestea ar putea fi finalizate.

Vine un utilaj multifuncţional!

Tot prin fonduri europene, Primăria va primi un buldoexcavator cu toate accesoriile (lamă, cuplă, freză, tocător). Proiectul este finanţat de GAL, iar suma primită este de 50.000 de euro, diferenţa urmând a fi acoperită cu bani de la bugetul local.

Releu pentru internet şi telefonie

Primăria doreşte dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii, prin amplasare de relee pentru internet şi telefonie. În acest sens, s-au eliberat autorizaţii de construcţie pentru trei relee, după ce companiile Orange, Vodafone şi Telekom au venit cu solicitări de amplasare de relee. Administraţia locală s-a străduit să întăbuleze porţiunile unde vor urma să se construiască releele. Există acum extras de carte funciară pentru cei trei furnizori, dar până la urmă s-a semnat contractul doar cu Telekom, pentru care s-a şi emis autorizaţie de construcţie.

Proiecte importante primesc “undă verde” de la CNI

Dintre cele 11 proiecte depuse de Primăria Dragu la Compania Naţională de Investiţii, opt dintre ele au fost selectate şi îşi aşteaptă finanţarea, e vorba de proiecte de construire a unui cămin cultural la Dragu, modernizarea  şcolilor din Dragu şi Voivodeni, a căminului din Adalin, a iluminatului public în toată comună, a bazei sportive din centrul comunal, dar şi a infrastructurii rutiere

Pentru noua sesiune de la Compania Naţională de Investiţii, Primăria Dragu a depus nu mai puţin de 11 proiecte. Din fericire, opt dintre ele au fost selectate, ceea ce înseamnă că proiectele vor putea fi finanţate!  “La ordinul ministrului apare şi comuna Dragu în fiecare subprogram. Avem noroc şi sperăm că proiectele să intre la finanţare. Din câte ştiu eu se vor da bani prin CNI”, spune doamna primar.

Primul proiect şi cel mai important e construirea unui cămin cultural la Dragu, unde nu a existat niciodată. O perioadă acesta a funcţionat în aripa castelului, care acum se află în stare avansată de degradare şi nu mai poate fi folosit. Noul amplasament va fi undeva în apropierea Primăriei, va fi dotat şi va avea o capacitate de 400 de persoane. Un alt proiect pe CNI va fi modernizarea căminului cultural la Adalin. Actualul e foarte mic şi necesită reabilitare obligatorie.

Şi şcolile au intrat la finanţare, iar pe listă se află Şcoala Gimnazială Nr.1 Dragu, alături de şcolile din Lozna şi Valcău de Jos. “După ce această investiţie va fi gata putem spune că am reabilitat 100% toate instituţiile de învătământ”, a subliniat Angelica Lazăr. Şi Şcoala Primară de la Voivodeni va fi modernizată şi reabilitată printr-un proiect depus la CNI.

Un alt proiect care va fi finanţat e modernizarea iluminatului public în toată comuna.

Totodată, va primi “undă verde” proiectul “Modernizare străzi în comuna Dragu”. E vorba de 3.5 km de străzi neasfaltate, în localitatea Adalin, dar şi alte câteva capete de străzi sau drumuri degradate din comună. Tot la infrastructura rutieră, putem “bifa” reabilitarea străzii “Curmătura” din satul Voivodeni.

Şi baza sportivă din Dragu va fi modernizată. Vor fi amenajate două terenuri de sport: unul mare şi unul mic cu gazon. Complexul sportiv va avea instalaţie nocturnă,  tribune şi vestiare.

Aşadar, auspicii bune pentru dezvoltare pentru noul mandat, pe care primarul Angelica Lazăr speră să îl câştige pentru a-şi putea finaliza proiectele aflate în derulare sau care se află în implementare.

“Avem încă multe de implementat în comună. Una dintre cele mai mari dorinţe ale cetăţenilor din comună e alimentarea cu apă. Având în vedere că suntem o comună mică, nu putem să depunem proiecte pentru apă şi canalizare. Suntem parte din ADI “Valea Almaşului şi Gârboului” pentru gaz, pentru care am trimis deja documentaţia pentru realizarea aducţiunii.  Sperăm să fim sănătoşi să le putem duce mai departe că în următorul mandat are cine munci. Am muncit la documentaţie şi aş vrea să şi finalizez proiectele. Cel mai greu e implementarea unui proiect până la semnarea contractului de finanţare. Fără o echipă care  să te susţină nimic nu este posibil. Le mulţumesc tuturor pentru susţinere, în primul rând echipei cu care am lucrat. Pot să spun că au fost trup şi suflet alături de mine. Le mulţumesc cetăţenilor, deoarece fără sprijinul lor nu erau posibile niciuna dintre realizările pe care le-am avut până în prezent. Tuturor, le transmit sănătate, să aibă  încredere în mine şi să mergem mai departe!”.

Angelica Lazăr – primarul comunei Dragu

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj