Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Lecţie de administraţie liberală la Gâlgău. FOTO

Deşi este o comună mare, atât ca şi suprafaţă, cât şi ca număr de localităţi, Gâlgăul a reuşit să se dezvolte pe toate planurile datorită unei viziuni sănătoase a administraţiei locale conduse de Cristian Ungur. În 8 ani, comuna Gâlgău a ajuns să aibă o infrastructură modernă, utilităţi, clădiri publice reabilitate, sistem modern de iluminat public şi alte facilităţi prin care să atragă oamenii spre mediul rural


Pentru ca o comunitate să se poată dezvolta are nevoie de mai multe aspecte. S-ar putea spune că aşezarea are un rol important, iar din acest punct de vedere, Gâlgăul a avut de câştigat. Comuna este avantajată de poziţie, fiind pe drumul european, la o distanţă rezonabilă de patru mari oraşe din Ardeal, Cluj-Napoca, Bistriţa-Năsăud, Baia Mare şi Zalău, însă cel mai mare câştig pentru comunitate sunt oameni care conduc Primăria! Din 2012, administraţia locală din Gâlgău este condusă de o echipă tânără, formată din primarul Cristian Ungur şi viceprimarul Călin Condor (foto dreapta). Sunt doi oameni muncitori, primarul fiind un mare apicultor, în timp ce ”vicele” un mare fermier. Ambii au venit în Primărie cu o altă viziune şi mentalitate şi s-au apucat de treabă.

Nu a fost uşor să dezvolte comunitatea, în condiţiile în care vorbim de o comună mare, formată din şapte localităţi şi două cătune. Prin implicarea lor au reuşit multe realizări, iar azi la Gâlgău putem vorbi despre o lecţie de administraţie liberală.

”Mi-am propus să devin primarul comunei pentru a dezvolta comuna din punct de vedere al infrastructurii de interes local, pentru a creşte nivelul de viaţă şi de trai, şi pentru a crea facilităţi, astfel încât tinerii să nu mai fie nevoiţi să plece la oraş şi să poată rămână la ţară, iar familiile care vor să se stabilească în mediul rural să aibă condiţii”, spune Cristian Ungur.

Reţea modernă de infrastructură rutieră. Peste 85% din drumuri sunt asfaltate!

Fiind o comună mare, automat a fost şi mult de muncit pentru a moderniza infrastructura rutieră, dar s-a reuşit, astfel încât azi putem vorbi de o comună care are drumuri şi străzi asfaltate în proporţie de peste 85%. De-a lungul anilor au fost în derulare mai multe proiecte pentru modernizarea drumurilor, din fonduri europene, guvernamentale şi chiar şi cu bani de la bugetul local. În 2015 s-a asfaltat drumul comunal DC 32, Glod – Chizeni, prin PNDL 1, iar cu bani de la bugetul local s-a modernizat o stradă din localitatea Gâlgău, ce a fost finalizată în 2017.

Marile proiecte de infrastructură s-au derulat prin PNDL II şi prin fonduri europene.  Astfel, cu bani de la guvernul României s-a lucrat la asfaltarea a 8 km în şase localităţi, excepţie făcând cele două cătune şi satul Chizeni. Proiectul este ca şi finalizat şi lucrările sunt executate în proporţie de 95%. Au mai rămas de făcut câteva şanţuri betonate şi acostamente, după care se va face recepţia lucrărilor.

Alţi 6 km de străzi şi uliţe s-au asfaltat  în cinci localităţi, proiectul fiind finanţat prin fonduri europene, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Celelalte străzi, dar şi drumurile vicinale, în atenţia Primăriei

A mai rămas de asfaltat un mic procent din străzile din comună, dar Primăria vrea ca şi acestea să fie puse la punct. În plus, administraţia locală îşi doreşte să asfalteze şi drumurile vicinale, iar în acest sens s-a pregătit un studiu de fezabilitate.

”Pentru a întocmi un alt proiect nu aveam suficienţi km şi am inclus şi drumuri vicinale. Aşteptăm să se deschidă noua sesiune pentru proiecte ca să îl depunem. Sunt convins că în 2 ani am putea finaliza şi aceste lucrări”.

Cristian Ungur – primarul comunei Gâlgău

Sistemul de alimentare cu apă şi canalizare a fost extins în mai multe sate

În urmă cu 8 ani, comuna Gâlgău avea un sistem de alimentare cu apă şi canalizare, doar în centrul comunal, însă sistemul de apă funcţiona cu deficienţe. Administraţia condusă de Cristian Ungur a făcut posibil ca aceste utilităţi să ajungă şi în celelalte localităţi, iar datorită racordării la sistemul public de la Cluj, în comună există acum o reţea de apă în Dobrocina, Fodora şi Bârsău Mare.

În prezent se lucrează la 700 m de reţea, între Bârsău Mare şi Glod, lucrări ce sunt spre finalizare, astfel că şi în satul Glod va fi finalizată extinderea reţelei de apă potabilă.

Reţeaua de apă există şi la Căpâlna, dar va ajunge şi în satul Chizeni. Urmează să fie eliberată autorizaţia de construcţie, astfel că în perioada următoare şi aici vor începe lucrările.

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, canalizarea menajeră a ajuns în alte trei localităţi, în Glod, Bârsău Mare şi Căpâlna, astfel că acum reţeaua traversează cele patru localităţi de pe drumul european. Se pregăteşte documentaţia pentru Dobrocina, Fodora şi Chizeni iar primarul este optimist că şi pentru aceste localităţi se va obţine finanţare.

”La modul cel mai sincer, nu am avut proiect la care să înregistrăm un eşec. Dacă îţi propui să faci, cu siguranţă realizezi”, spune Cristian Ungur.

Legat de partea de infrastructură, mai trebuie amintit că prin fonduri europene, în 2016 s-a finalizat un proiect prin care s-au făcut lucrări de amenajare a cursurilor de apă necadastrate în comună.

Cămine culturale moderne, făcute cu gust

În atenţia administraţiei locale au fost şi clădirile publice, care au căpătat un aspect frumos şi primitor, după ce au fost reabilitate. În 2016 s-a reabilitat căminul cultural din Glod,  iar în acest an, administraţia locală a terminat de modernizat căminele culturale din Dobrocina şi Căpâlna, toate fiind reabilitate cu fonduri europene.

Iluminat public modern, până şi în cătunul Gura Vlădesei

O investiţie de maximă importanţă pentru siguranţa cetăţeanului şi pentru cei care tranzitează comuna pe timp de noapte s-a finalizat în acest an. Este vorba de reabilitarea sistemul de iluminat public, care  s-a reuşit cu bani de la bugetul local. Lămpile vechi au fost înlocuite cu LED-uri şi s-au montat din stâlp în stâlp aproximativ 1000 de corpuri de iluminat. În opt localităţi s-au montat LED-uri, până şi în cătunul Gura Vlădesei.

Primăria ştie să se gospodărească. Are propria echipă de muncitori!

Pe lângă proiecte din fonduri europene şi guvernamentale, Primăria Gâlgău a demarat lucrări şi din bugetul local. Aceste lucrări sunt făcute de propria echipă de muncitori pe care o are Primăria. Sunt patru angajaţi, care se ocupă de diferite lucrări în comună, unele chiar şi de o amploare mai mare, cum a fost construcţia rezervorului de apă în regie proprie.

”Mi-am propus să fim cât mai responsabili cu banii de la bugetul local, să facem investiţii mici, cât şi mai mari. Am decis ca banii de la bugetul local să-i utilizăm pentru lucrări mai mici, diferite proiecte, care să le putem face chiar şi cu echipa de muncitori din Primărie. Cu ei am realizat toate căminele la sistemul de alimentare cu apă”, spune primarul.

Pe viitor, Primăria îşi propune să mai angajeze o persoană care să se ocupe pe partea de curăţenie în comună. Demn de apreciat este faptul că în comuna Gâlgău nu prea există asistaţi sociali, fiind în evidenţă doar două persoane cu ore în folosul comunităţii. Asta deşi în comună există şi o comunitate de rromi.

Printr-o hotărâre de Consiliul Local, Primăria a mai luat o decize înţeleaptă prin care amenzile se pot transformat în ore de muncă în folosul comunităţii, pentru cei care nu îşi permit să îşi achite amenzile.

”Noi refuzăm să dăm bani celor care stau degeaba.  Am trecut printr-o perioadă grea, fiindcă ei au fost învăţaţi să primească şi să nu muncească, dar am fost hotărâţi în acest demers al nostru şi i-am dezobişnuit de această practică a întinsului mâinii”.

Cristian Ungur

Şcoala şi grădiniţa din Glod s-au modernizat

Primăria Comunei Gâlgău pune un mare accent şi pe educaţie, iar prin PNDL a demarat un proiect pentru reabilitarea şcolii primare din Glod, clădire în care se află şi grădiniţa. Lucrările s-au finalizat în luna august şi va fi dată în funcţiune. Fiind o clădire mare, aici administraţia locală vrea să înfiinţeze un after-school, pentru copiii cu nevoi speciale.

”Şcolile unde nu mai există activitate şcolară am încercat pe cât posibil să le conservăm, chiar să le dăm o altă utilitate. O parte din clădirea şcolii de la Glod va fi utilizată pentru grădiniţă şi clasele I – IV, iar pentru cealaltă parte avem discuţii să deschidem o şcoală pentru copiii cu nevoi speciale”, spune primarul.

O şcoală cochetă mai este la Căpâlna şi se va moderniza şi clădirea şcolii din Fodora. În ce priveşte clădirile şcolilor unde nu există activitate, administraţia locală s-a gândit să dea o altă destinaţie acestor spaţii, chiar să fie posibilă închirierea lor pentru diferiţi agenţi economici.

”Ca să nu lăsăm spaţiile fără utilitate căutăm tot felul de variante, de a atrage cât mai mulţi investitori. Aceştia vor crea locuri de muncă şi îi vor motiva pe localnici să rămână aici şi să aibă toate condiţiile care trebuiesc unui cetăţean european”.

Cristian Ungur 

Lucrări mici, dar extrem de utile

În dreptul administraţiei locale pot fi amintite şi alte investiţii, mai mici, dar extrem de utile. S-au realizat punţi pietonale peste râul Someş, între localităţile Gura Vlădesei – Dobrocina, s-a reabilitat interiorul şi exteriorul liceului tehnologic, s-a reabilitat sediul primăriei, inclusiv arhiva, sala de şedinţe şi s-a construit un atelier pentru muncitori.

Teren sintetic în curtea liceului, sistem de supraveghere video în comună, achiziţionare şi dotare platformă supraterană pentru colectarea selectivă a deşeurilor în Gâlgău şi Fodora şi realizarea de material stradal de către echipa de muncitori ai Primăriei, sunt alte investiţii ce s-au făcut în ultimii ani la Gâlgău.

Zonă cu potenţial turistic

Atragerea investitorilor şi asigurarea unor facilităţi sunt obiectivele pe termen mediu şi lung ale administraţiei locale. Şi dezvoltarea turismului reprezintă un proiect de viitor, mai ales că la Gâlgău, Primăria a amenajat un centru de informare turistică. Râul Someş şi peisajele din zonă pot deveni adevărate atracţii turistice, dacă acestea vor fi promovate.

”Vreau cât mai multă lume să fie atrasă de condiţiile care le oferim aici, să fie o zonă căutată de investitori şi avem certitudinea că în viitorul apropiat va fi şi o zonă cu potenţial turistic, prin zone de agrement, prin punerea în valoare a obiectivelor. Avem şi centrul de informare turistică, punctul de întâlnire a tuturor ideilor bune”, spune Cristian Ungur.

Între investiţiile de viitor: Construirea unui cartier rezidenţial

Administraţia locală s-a implicat tot timpul pentru a atrage fonduri în comună şi deja este cu un pas în faţă pentru investiţiile de viitor, din sesiunea 2021 – 2027, în condiţiile în care pentru multe proiecte s-a pregătit deja documentaţia.

 ”Strategia noastră a fost să putem să finanţăm cât mai multe proiecte, iar într-o perioadă relativ scurtă să avem rezultate.Pe viitor ne propunem să finalizăm proiectele de infrastructură de maximă importanţă şi utilitate, dar în acelaşi timp, să ne apucăm de infrastructura socială. Vrem să-i dăm o importanţă fiecărei zone”, spune Cristian Ungur.

În viitor, intenţia administraţiei locale este de a amenaja un cartier rezidenţial, mai ales după ce comuna va avea toate utilităţile, iar oamenii vor avea o motivare în plus să se stabilească în comuna Gâlgău.

”Există solicitări din partea unor familii tinere pentru a avea la Gâlgău un cartier rezidenţial. Noi vom fi deschişi şi vrem să oferim suprafeţe de teren, în anumite zone”, spune primarul.

La Gâlgău se construieşte o capelă mortuară

O investiţie aflată în derulare este construcţia unei capele mortuare în centrul comunal. Deja se lucrează la partea de zidire a clădirii, care ar putea fi gata până anul viitor. Şi această lucrare este executată de către echipa de muncitori din cadrul Primăriei, făcându-se astfel o economie importantă la partea de manoperă.

Cristian Ungur: “Am venit în administraţie cu cele mai bune intenţii”

”Le mulţumesc cetăţenilor pentru încrederea acordată în cele două mandate. Nu i-am dezamăgit şi sunt convins de ceea ce spun. Să aibă în continuare încredere în mine, pentru că am venit în administraţie cu cele mai bune intenţii. Am o dăruire şi un devotament deosebit în a pune în slujba cetăţeanului toată priceperea şi experienţa pe care o am. Sunt convins că la finalul celui de-al treilea mandat, comuna va arăta cu totul şi cu totul deosebit. Deja pentru proiectele noi, o bună parte a studiilor de fezabilitate au fost întocmite, iar altele sunt în curs de întocmire”.


Ce lucrări propune administraţia locală în fiecare sat, pentru următorul mandat:

Gâlgău:

♦ Reabilitare străzi şi drumuri vicinale

♦ Construire cămin cultural

♦ Finalizarea lucrărilor la capelă şi împrejmuire cimitir

♦ Amenajarea zonei centrale a localităţii

♦ Reabilitare DJ 109F (din centrul Gâlgăului până la limita cu Poiana Blenchii: şanţuri betonate, acces proprietăţi şi alei pietonale)

♦ Reabilitare grădiniţă şi sediu primărie veche

♦ Construire vestiare şi tribună la baza sportivă

♦ Loc de jocă pentru copii

♦ Întreţinere drumuri hotar


Glod:

♦ Reabilitare străzi şi drumuri vicinale

♦ Reabilitare drum comunal Glod – Chizeni şi Glod – Frânceni, cu şanţuri betonate şi acces la proprietăţi

♦ Capelă mortuară şi împrejmuire cimitir

♦ Dotări cu mobilier la căminul cultural

♦ Extindere reţea de alimentare cu apă şi canalizare pentru gospodăriile care nu au fost prinse în proiectul iniţial

♦ Loc de joacă pentru copii

♦ Întreţinere drumuri hotar


Bârsău Mare:

♦ Reabilitare şcoală

♦ Reabilitare străzi şi drumuri vicinale

♦ Capelă mortuară şi împrejmuire cimitir

♦ Întreţinere drumuri hotar

♦ Loc de joacă pentru copii


Fodora:

♦ Reabilitare străzi şi drumuri vicinale

♦ Reţea de canalizare

♦ Reţea de  gaze naturale

♦ Construire capelă şi împrejmuire cimitir

♦ Reabilitare şcoală şi sală de festivităţi

♦ Loc de joacă pentru copii

♦ Întreţinere drumuri de hotar


Căpâlna:

♦ Reabilitare străzi şi drumuri vicinale

♦ Construire capelă mortuară şi împrejmuire cimitir

♦ Întreţinere drumuri de hotar

♦ Loc de joacă pentru copii


Dobrocina:

♦ Asfaltarea strada Podului-Gura Vlădesei

♦ Reabilitare şcoală

♦ Construire capelă mortuară şi împrejmuire cimitir

♦ Canalizare

♦ Alimentare cu gaze naturale

♦ Loc de joacă pentru copii

♦ Întreţinere drumuri de hotar


Chizeni:

♦ Asfaltare strada bisericii

♦ Alimentare cu apă

♦ Reabilitare şcoală

♦ Întreţinere drumuri de hotar

♦ Alimentare cu gaze noturale


Pentru localităţiile Dobrocina, Fodora şi Chizeni, amenajare şanturi de beton, acces la proprietăţi şi unde este cazul alei pietonale pe drumurile judeţene 109E Chizeni, Fodora, Dobrocina şi 109F Fodora, Bârsău Mare (lucrări de asfaltare).


 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj