Connect with us

Ştiri din Sălaj

Şantierele a două drumuri judeţene finanţate cu fonduri europene menţin în grafic lucrările executate

La aproximativ 12 luni de la emiterea de către Consiliul Judeţean Sălaj a Ordinelor de începere a lucrărilor de reabilitare şi modernizare a drumurilor judeţene DJ 108A: lim. jud. Cluj – Bogdana (peste 11 km) şi DJ 191 C: Nuşfalău – Crasna – Zalău – Creaca (2 tronsoane a peste 36 de km: km0 Nuşfalău– lim.Zalău şi lim. Zalău – Creaca – DJ 108A ), exceptând suspendarea/reducerea ritmului de executare a lucrărilor pe perioada de iarnă, cele două şantiere amintite se încadrează în graficele estimate de realizare a acestora, aproximativ 30% în cazul celui dintâi şi aproximativ 20% pentru lucrările executate pe cel de-al doilea şantier, localizat pe primul tronson de intervenţie: km 0 Nuşfalău – Crasna –lim. Zalău.

Principalele categorii de lucrări executate la cele două drumuri judeţene se referă la realizarea terasamentelor (ex.săpături, umpluturi, taluzări, compactări şi nivelări ale terenului de fundare etc.), a sistemului rutier, respectiv a stratului de formă, a celui de fundaţie şi a celui de legătură, dar şi a drenurilor longitudinale (dren de fund de şanţ) şi transversale, a şanţurilor şi zidurilor de sprijin din beton şi gabioane, ori la înfiinţarea unor podeţe tubulare şi dalate, precum şi a unor drumuri laterale şi accese la proprietăţi.

Termenele de finalizare a contractelor de execuţie se situează pentru şantierul de reabilitare şi modernizare a DJ 108A: lim. jud. Cluj – Bogdana în luna iulie a anului viitor, în timp ce pentru cel de-al doilea, respectiv reabilitarea şi modernizarea DJ 191 C: Nuşfalău – Crasna – Zalău – Creaca în iulie 2022, ambele urmând să abordeze lucrări care să finalizeze tronsoanele în lucru (ex. lucrări specifice sistemului rutier – straturile de legătură şi uzură, acostamente, consolidare cu piloţi foraţi şi cu zid ancorat – pe traseul DJ 108 A -, continuarea realizării unor ziduri de spriin din beton, a şanţurilor betonate, trotuarelor, dar şi a celor referitoare la siguranţa rutieră – semnalizarea orizontală şi verticală şi a realizării parapeţilor etc.).

Lucrările de reabilitare şi modernizare a celor două segmente a drumurilor judeţene amintite, totalizând mai bine de 48 de km din reţeaua totală a drumurilor judeţene aflate în administrarea Consliului Judeţean Sălaj, sunt finanţate din fonduri europene, în cadrul a două proiecte promovate în acest sens de către autoritatea judeţeană spre finanţare nerambursabilă aferentă perioadei de programare financiară 2014-2020, respectiv Programul Operaţional Regional, valoarea acestora fiind de aproape 53 milioane lei pentru proiectul de reabilitare şi modernizare a DJ 108A: lim. jud. Cluj – Bogdana şi de peste 120 milioane lei pentru proiectul de reabilitare şi modernizare a DJ 191 C: Nuşfalău – Crasna – Zalău – Creaca.

Valoarea totală a investiţiilor Consiliului judeţean pentru drumurile judeţene cu finanţare europeană nerambursabilă contractată depăşeşte peste 590 milioane lei, respectiv peste 128 milioane euro pentru lucrări de reabilitare şi modernizare a acestora (perioada de finanţare 2007-2013 – peste 188 miloane lei, iar în actuala perioadă de finanţare 2014-2020 peste 400 milioane lei) la care se adaugă şi aproape 19,5 milioane lei finanţare naţională nerambursabilă (Programul Naţional de Dezvoltare Locală I), peste 41 de milioane lei fiind asiguraţi ca finanţare de la bugetul judeţului, doar în ultimii 2 ani, pentru mai bine de 170 km în principal pentru lucrări de executare a covoarelor bituminoase şi alte reparaţii.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj