Connect with us

HANDBAL

S-a stins o legendă! Adio Mia Cenan, nu te vom uita! GALERIE FOTO

Un SUPER-REPORTAJ despre una dintre cele mai îndrăgite handbaliste ale Sălajului, care a pus umărul la la promovarea echipei de handbal a Zalăului în Divizia B, dar şi în Divizia A! Mai apoi, a promovat în Liga Naţională mai multe handbaliste de la CSS Zalău, pentru ca apoi să aibă un destin tragic: Mia Cenan s-a stins la doar 53 de ani, din cauza unei boli necruţătoare

 

Sportul pe semicerc este unul dintre cele mai iubite sporturi de pe meleagurile sălăjene, dacă nu chiar cel mai îndrăgit. Practic, bazele handbalului feminin în Sălaj s-au pus în anul 1978, când o mână de oameni au înfiinţat echipa de handbal numită Didactica Zalău, ce a evoluat în Divizia Şcolară. După un an, echipa a promovat în Divizia B, evoluând astfel pentru prima dată într-o competiţie oficială la nivel de senioare. În anul 1980, Didactica se transformă în Textila Zalău, Întreprinderea de Textile fiind dispusă să investească în echipa de handbal. După patru ani (anul 1984), Textila a reuşit să promoveze pe prima scenă a handbalului românesc. Doi ani mai târziu, echipa avea să retrogradeze în Divizia B, dar un an mai târziu a promovat din nou, în primul eşalon, după un sezon perfect. De atunci, echipa de handbal din Zalău se menţine în Liga Naţională de handbal feminin. 

 

O viaţă dedicată handbalului 

 

O fată modestă, dar cu multă voinţă a fost şi Maria Cenan (Şanta – nume de fată). Originară din satul Câmpia Sălajului – comuna Bocşa (n.: 20 septembrie 1960) – a început să înveţe abecedarul handbalul în localitatea de baştină, avându-l ca îndrumător pe regretatul profesor Şamşudan. Nici nu apucase să împlinească vârsta de 14 ani, că sălăjeanca deja aprofunda tainele handbalului în Zalău. După spusele profesorului Teodor Cheţa, Mia s-a integrat rapid la echipă, iar performanţa era doar la un pas.

Practic, handbalul din Zalău a început alături de Maria Cenan, având în vedere că ea evolua ca extremă stângă în tricoul primei echipe, care a promovat în Divizia B, iar mai apoi în Divizia A. Acea echipă de aur a Sălajului, formată din Lenuţa Fărcaş, Lăcrimioara Fiastru, Elena Tadici, Ana Grigor, Ana Şuhai-Bălănean, Mia Cenan, Adriana Căpîlnaşiu, iar mai apoi Carmen Goarnă, Artemizia Săgmar, Ana Bujor-Mocuţ sau Dana Morari, a reuşit să ofere sălăjenilor cele mai mari bucurii, reuşind să ajungă pe prima scenă a handbalului românesc. 


Sufletul petrecerii la aniversarea a 30 de ani de la terminarea liceului 

 

Un pas important spre performanţă a fost făcut de către Mia în momentul în care a fost admisă la Liceul Nr. 4 din Zalău, la clasa sportivă. O clasă plină de talente, cu elevi care au făcut istorie în sportul din Sălaj. Unul dintre ei a fost Liviu Unguruşan – atlet de performanţă la Armătura Zalău, care după câţiva ani avea să pună bazele culturismului în Sălaj. Un alt coleg al Miei, care a reuşit să aibă o carieră sportivă de invidiat, a fost Puiu Ştreang, internaţionalul României, cel care a reuşit să ajungă chiar şi la Campionatul European! Din aceeaşi clasă au făcut parte şi Silviu Sebeni şi Sandu Tamba (fotbalişti la Armătura), Dorel Crişan (pugilist la Armătura), Ghiran Mastan (atlet), Cornel Å¢ârle (handbalist), Macedon Å¢ermure (handbalist), Nagy Istvan (orientare turistică) şi Marcel Ionescu (fotbalist). Cea mai bună prietenă a Miei, dar şi confidenta ei a fost Ana Şuhai-Bălănean, fostă handbalistă, care a emigrat de ani buni în Franţa.

Chiar şi după terminarea liceului, majoritatea au rămas prieteni şi au păstrat legătura, indiferent în care colţ al lumii se aflau. În anul 2009, clasa cu profil sportiv ce a absolvit în 1979 a sărbătorit împlinirea a 30 de ani de la terminarea liceului, iar Mia Cenan a fost sufletul petrecerii, la Hanul Drumeţilor. Din păcate, fosta handbalistă de la Textila va lipsi cu desăvârşire la sărbătorirea celor 40 de ani, însă colegii nu o vor uita şi va rămâne mereu vie în inimile lor.   

 

 Trup şi suflet  alături de handbal 

 

Chiar şi după ce a pus punct carierei sportive, prin anul 1990, Mia nu a putut sta departe de sportul de pe semicerc, fiind cooptată la Clubul Sportiv Şcolar, unde a pus mingea în mână la sute şi sute de fete, având în vedere că a activat o bună perioadă de timp (1991 – 1996, iar mai apoi în perioada 1999 – 2004). Din mâna Miei Cenan au promovat pe prima scenă a handbalului românesc jucătoare precum Adriana Holhoş, Alina Czeczi, Lia Sântămărean, Raluca Puşcaş, Ioana Iacob, Florina Å¢urcaş sau Mihaela Cheţa-Mureşan.  

 

Mia  Cenan – antrenor – dar şi mamă pentru portarul Mihaela Cheţa 

Tocmai dintr-un sătuc din comuna Lozna a venit o fată firavă, care dorea să devină handbalistă. Rămasă fără tată de mică, Mihaela Cheţa a fost legitimată la grupele de junioare de la CSS Zalău. Cazată la un internat de liceu de la poalele Meseşului, puştoaica de pe Someş a început să desluşească tainele sportului de pe semicerc sub îndrumarea Miei Cenan. Fosta jucătoare de la Textila avea un rol ca antrenor, dar a urmat şi cel de… mamă, când internatul se închidea la final de săptămână şi Cheţa era adusă în mijlocul familiei Cenan, astfel că, câteva zile pe săptămână, “portăriţa” lucuia acasă la Mia Cenan!?

Ani au trecut, iar fata de la ţară a devenit un portar de valoare în Liga Naţională, cu convocări la loturile naţionale, şi chiar la cel de senioare! O accidentare mai urâtă i-a stopat puţin ascesiunea, dar handbalista din Lozna va străluci din nou între buturile echipei HC Zalău… Ceva s-a rupt în sufletul ei săptămâna trecută, când antrenorul-mamă a plecat dintre noi, lăsând atâte supărare în sufetele tuturor.

Între două meciuri importante din Liga Naţională, portarul de la HC Zalău a stat la  căpătâiul mentorului ei la priveghiul dinaintea înmormântări, depănând  amintiri, clipele grele, dar şi cele frumoase din perioada de colaborare. Era doar un monolog, deoarece Mia Cenan plecase puţin, nu în Italia, undeva departe, unde sperăm că îşi găsească liniştea sufletească…  La înmormântare, lacrimile şi tristeţea de pe faţa handbalistei nu puteau fi trecute cu vederea, dar Mihaela a fost învăţată de antrenoarea de la CSS Zalău că fiecare moment poate fi un meci, în care ea trebuie să treacă cu bine, deoarece vine altul… 

 

Adriana Holhoş: “Îi datorez în mare parte ceea ce sunt azi”

 

Una dintre fetele „de aur” ale antrenoarei Mia Cenan a fost Adriana Holhoş. Originară din Zalău, puştoaica s-a impus rapid, astfel că ea juca tot timpul la categoriile mai mari. De fapt, Holhoş a şi ajuns în prima ligă la o vârstă fragedă, astfel că ea a evoluat sub tricoul echipei Silcotub Zalău, la 16 ani! De câte ori a avut ocazia, Adriana Holhoş a vorbit foarte frumos la adresa primului antrenor, Mia Cenan! Legitimată la CSM Bucureşti, fosta golgeteră a Zalăului a rămas uluită de plecarea bruscă dintre noi a fostei antrenoare. Cu greu şi-a găsit cuvintele şi handbalista în vârstă de 26 de ani, dar şi când au venit, au venit direct dintr-un suflet amar. “E o zi tristă şi de doliu pentru mine, dar cu siguranţă şi pentru handbalul românesc. Sunt profund îndurerată că doamna Cenan, o fiinţa aşa minunată şi aproape de sufletul meu, care mie mi-a marcat viaţa, nu mai e aici cu noi. Pentru mine, doamna Cenan a fost ca o a doua mamă la momentul când mă formam în viaţă. Dânsa mi-a fost prima antrenoare de handbal, dânsa a fost cea care m-a iniţiat în tainele handbalului şi a insistat să performez şi să îndrăgesc acest minunat sport. A ştiut să se apropie de noi, să facă să o iubim şi să o respectăm. Şi DA, o iubeam şi o ascultam ca pe o mamă, îi ceream sfaturi şi ne dădea sfaturi ca o mamă, ne proteja şi ne ajuta ca o mamă. Dânsei îi datorez în mare parte ceea ce sunt azi! Doamna Cenan a fost un model de formator, ambiţie, luptă, perseverenţă, talent, modestie, bunătate, dragoste. Deşi s-a lovit de multe obstacole şi a fost nevoită să facă multe sacrificii, a încercat să facă totul în viaţă la superlativ şi i-a reuşit: în handbal ca sportivă, apoi ca antrenoare, dar şi în familie, prin cei doi copii deosebiţi, Cristi şi Dan, de care sunt alături sufleteşte pentru pierderea suferită şi cărora le transmit sincere condoleanţe. Doamna Cenan, nu, pentru noi n-aţi plecat, veţi rămâne mereu în sufletul meu şi parte din viaţa mea!”, a spus Adriana Holhoş.


Alina Czeczi – fostă elevă la CSS Zalău: “Mia Cenan a fost o antrenoare pe care am iubit-o mult”


Fosta jucătoare de la HC Zalău a trecut prin momente grele la aflarea veştii că fosta sa profesoară Mia Cenan a decedat

Alina Czeczi, fosta jucătoare a echipei HC Zalău a fost foarte afectată la aflarea veştii că una dintre profesoarele sale a decedat. Însă, handbalista îşi va aduce aminte cu mare drag, de cea care a învăţat-o tainele handbalului. “Îmi pare foarte rău pentru pierderea antrenoarei mele Mia Cenan, pentru pierderea unui om cu sufletul mare şi o inimă de aur. Când am aflat, am simţit că îmi fuge pământul de sub picioare, ochii îmi erau plini de lacrimi şi pentru câteva secunde nu am mai putut zice nimic. A fost exact acel sentiment pe care îl simţi când cineva din familia ta a plecat. A fost o antrenoare pe care am iubit-o mult şi va fi mereu în inima mea. Îmi pare rău că nu am putut să fiu fizic, în acele momente grele, alături de familia dânsei, dar gândul meu şi sufletul meu au fost alături de ei. Îmi doream foarte mult să fiu aproape de ei, dar din păcate nu s-a putut. Îmi aduc aminte şi acum acele momente frumoase din cantonamente şi deplasări unde munca era muncă, dar şi distracţia era distracţie. Îmi aduc aminte cum ne povestea şi râdeam împreună cu dânsa. Era o femeie de milioane, uşile casei sale erau deschise mereu şi te primea mereu cu braţele deschise. Vreau să transmit condoleanţe familiei. O să fiţi mereu în sufletul meu”, ne-a declarat Alina Czeczi.

 

 Lia Sântămărean – fostă elevă la CSS Zalău: “Nu te voi uita, iubită dragă profă’ ”

 Zi tristă şi plină de regrete a fost ziua în care Mia Cenan a urcat la ceruri. Supărare mare a lăsat în spate, atât în sânul familiei cât şi în sânul celor care au cunoscut-o. Una dintre fostele sale eleve – Lia Sântămărean a rămas şocată la aflarea veştii. Supărarea din sufletul handbalistei  nu se poate exprima în cuvinte, având în vedere că Mia a fost ca o mamă pentru jucătoarea care evoluează acum la Râmnicu Vâlcea.  “O zi în doliu, o zi tristă a fost ziua în care am aflat vestea că nu mai există cea care cu răbdare în handbal m-a îndrumat. Îţi mulţumesc că-n viaţa mea ai existat şi cu încredere m-ai îndrumat, lucru pe care eu nu l-am uitat şi niciodată nu te voi uita IUBITÄ‚ DRAGÄ‚ PROFÄ‚’… Pentru mine a fost ca o mamă, am ţinut foarte mult la ea, pe lângă faptul că îmi era antrenoare. O femeie cu sufletul mare, un om bun care nu ar fi făcut rău pentru nimica-n lume”, ne-a declarat handbalista.

 

O boală necruţătoare  a “răpit-o” dintre cei dragi 

Anul trecut a fost unul trist pentru familia Cenan, având în vedere că singura reprezentată  a sexului frumos din familie a fost diagnosticată cu o boală necruţătoare. Încet-încet, boala şi-a pus amprenta asupra stării de sănătate, astfel că, ultimele luni le-a trăit prin spitalele din Italia. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru Mia Cenan, astfel că familia a decis să o repatrieze. Marţea trecută, s-a stins în locuinţa din Zalău, fiind înconjurată de soţ şi cei doi copii.

 

 

Lacrimi, regrete şi neputinţă

 

  Durere greu de descris în cuvinte, neputinţă şi regrete. Sute de oameni au condus-o vineri, pe ultimul drum pe Mia Cenan. Nimic nu este mai dureros în această lume decât să conduci o fiinţă dragă pe ultimul drum. Pentru fosta handbalistă de performanţă fluierul final s-a auzit vineri.

La doar 53 de ani, a fost “smulă” din braţele celor doi copii – Dan şi Cristi –, iar o durere nemăsurată a lăsat şi în sufletul soţului. Însă, în sufletul multora dintre noi va rămâne mereu vie şi cu mare drag ne vom aminti de ea. Alături de familia îndurerată s-au aflat şi foştii colegi de liceu ai Miei printre care Liviu Unguruşan, Alexandru Tamba, dar şi foste colege de la echipa de handbal, precum Adriana Căpîlnaşiu, Artemizia Săgmar, Dana Morari, Dana Criste-Fechete sau Ana Bujor-Mocuţ. Nu putea să lipsească cel care i-a insuflat dragostea pentru handbal, antrenorul Gheorghe Tadici, cel care a avut numai cuvinte de laudă la adresa ei. Alături de familie au fost şi foştii colegi de la CSS, directorul Marin Silaghi , dar şi antrenoarele  Magda Adalbert-Pop şi Gabriela Ortelecan.

Rar ne-a fost dat să vedem un profesor iubit, dar Mia a ştiut să se facă plăcută, iar fostele sale eleve, cele pentru care Mia a fost a doua mamă precum handbalistele de performanţă Florina Å¢urcaş şi Mihaela Cheţa-Mureşan, dar şi multe altele care au renunţat la sport nu puteau să lipsească de la ceremonia de înmormântare. Data de 21 februarie va rămâne o zi tristă pentru toţi cei care au iubit-o şi au admirat-o pe una dintre cele mai iubite handbaliste din Sălaj.   Să-i fie ţărâna uşoară! 


Mesaje cutremurătoare de adio 

Radu Căpîlnaşiu – primar municipiul Zalău: “O adevărată profesionistă” 


“Cu durere în suflet am aflat de dispariţia dintre noi a legendei handbalului – Mia Cenan. Am avut şansa să o cunosc şi pot spune că a fost o adevărată profesionistă. Sincere condoleanţe familiei! Dumnezeu să o odihnească în pace”! 

 

Adriana Căpîlnaşiu – colegă la Textila: “Suntem bieţi muritori” 


“Când o fiinţă apropiată nouă pleacă pentru totdeauna, abia atunci ne dăm seama cu durere în suflet că suntem nişte bieţi muritori. Dumnezeu să o odihnească, iar familiei să îi dea tărie să treacă prin această grea încercare”. 

 

Sanda Criste – colegă la Textila Zalău: “Un suflet minunat şi plin de dragoste s-a înălţat la cer” 


“Încărcată de tristeţe va rămâne pentru noi ziua de 19 februarie. Un suflet minunat şi plin de dragoste s-a înălţat la Cer, departe de noi, lăsând în urmă singurătate şi tristeţe. Cu imensă durere în suflete ne despărţim de cea care ne-a fost colegă şi prietenă, MIA. Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să-i dea odihnă veşnică, iar familiei putere să treacă prin această grea încercare”.    


Liviu Unguruşan – fost coleg de liceu la Nr. 4: “Trebuia să primească titlul de cetăţean de onoare al municipiului” 


“Mia era o fată extraordinară, o sportivă de excepţie şi un bun antrenor, care s-a născut şi a trăit în Sălaj. Ea a promovat handbalul de performanţă în Sălaj şi îmi pare nespus de rău că a plecat dintre noi. Eu cred că trebuia să să primească titlul de cetăţean de onoare al municipiului, pentru că şi-a dedicat toată activitatea sportivă judeţului”. 

 

Vasile Barbolovici – preot Veneţia: “Te-am pierdut aici pe pământ, dar am câştigat în cer o rugătoare” 


“Dragă Mia, cu durere mare în suflet am aflat de întoarcerea ta la casa Tatălui Ceresc, intrând în odihna Lui pentru totdeauna. Mă bucur că te-am cunoscut, fiind şi buni prieteni, împreună cu soţul tău – Teo şi copiii – Cristian şi Dan. Bunul Dumnezeu să te ierte şi celor dragi ai tăi să le trimită Harul Său mângâietor. Te-am pierdut aici pe pământ, dar am câştigat în cer o rugătoare şi o mijlocitoare la Hristos cel Înviat din morţi, în care vei trăi pentru veşnicie. Bunătatea, generozitatea şi optimismul tău, sunt convins că vor aduce roadele necesare pentru cei din jurul tău. Sunt alături în aceste momente de grea încercare de cei dragi ai tăi şi împreună cu familia mea şi parohia română greco-catolică San Rocco, din Mestre, din care ai făcut parte aici în Italia, vă spunem din suflet <Condoleanţe sincere>”. 

 

Loading...
loading...
Loading...
1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in HANDBAL