Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Comuna Crişeni cunoaşte dezvoltarea. Administraţia condusă de Călin Morar a atras fonduri de peste 18 milioane lei în 4 ani. FOTO

Deşi a preluat Primăria cu deficienţe şi cu un proiect al canalizării abandonat, primarul Călin Morar împreună cu echipa sa s-a zbătut să rezolve această problemă delicată, astfel că proiectul pentru canalizare menajeră a fost deblocat şi lucrările se îndreaptă spre finalizare. Cu cei 18 milioane lei atraşi de administraţia locală s-a lucrat şi încă se mai lucrează  la măreţul proiect de canalizare, la modernizarea infrastructurii rutiere, extinderea reţelelor electrice, reabilitare cămin cultural din Gîrceiu, construire capelă în Gîrceiu şi o piaţă agroalimentară în centrul comunal


Avantajul pe care îl are comuna Crişeni faţă de alte comunităţi este unul extrem de important, prin faptul că se află la doar câţiva zeci de metri de Municipiul Zalău.

În aceste condiţii, comuna este la mare căutare de către zălăuanii care vor să se stabilească în mediul rural, dar să fie şi aproape de oraş. Drept urmare, în ultimii ani, numărul populaţiei din comuna Crişeni a crescut semnificativ, dar deocamdată, condiţiile pe care le oferă această comună nu sunt precum cele de la oraş.

Şi vorbim aici în mod special de infrastructură şi mai ales de canalizare, fapt pentru care administraţia locală condusă de Călin Morar a avut mult de furcă din anul 2016.

Canalizarea, eterna problemă a comunei a fost rezolvată de administraţia condusă de Călin Morar!

Când a preluat fotoliul de primar, Călin Morar şi-a fixat obiectivul numărul 1: CANALIZAREA.

A fost un proiect care s-a pornit în 2007, dar s-a abandonat în 2011 de vechea conducere a Primărie, însă după lungi frământări, administraţia condusă de Călin Morar a reuşit să deblocheze lucrările, care au intrat pe făgaşul normal, astfel că într-un timp cât mai scurt acestea se vor finaliza.

”Prioritatea mea în mandatul 2016 – 2020 a fost canalizarea. A fost o lucrare abandonată în 2011, pentru care s-a cheltuit în jur la 28 de miliarde lei vechi. Au trebuit luni de zile să adunăm de peste tot documente, care să ne dea posibilitatea să vedem exact ce s-a întâmplat cu lucrarea. Am încercat să găsesc o cale fără a aduce prejudicii de imagine unor oameni, dar  din păcate, aceşti oameni care au fost parte integrantă la această lucrare abandonată în condiţii deplorabile, vin din nou să candideze în Primăria Crişeni. Este un drept constituţional să poţi fi ales, dar când în urma ta laşi lucruri de o natură îngrozitoare, spune multe. Mă iau frigurile când mă gândesc ce am găsit în această Primărie. Dar, le-am aşezat fără să facem vâlvă prin presă”, a spus primarul Călin Morar.

Pentru a desluşi o lucrare abandonată de ani de zile, Primăria a comandat o expertiză tehnică, care a scos la iveală mai multe neconformităţi şi lucrări de proastă calitate.  S-a constatat că valoarea lucrărilor de remediere se ridică la sume mari, dar până la urmă s-a întocmit un proiect tehnic, iar după o perioadă prelungită de corespondenţă, Primăria Crişeni a făcut un protocol cu firma constructoare – SC ROMINSERV SRL, prin care aceasta s-a obligat să remedieze defecţiunile de la canalizare, în valoare de peste 11 miliarde lei vechi.

S-a ajuns până la ambasadorul din Kazahstan, iar lucrările de remediere a canalizării s-au finalizat.

”În noiembrie 2018 ne îndreptam spre instanţă, dar în ianuarie 2019 am ajuns la ambasada Kazahstanului, împreună cu domnul viceprimar şi cu domnul ministru Lucian Bode. Am ajuns aici pentru că firma Rominserv, cea care semnase contractul cu comuna Crişeni ca şi antreprenor face parte din Rompetrol, vândută la KazMunaiGaz. A fost momentul zero, momentul deblocării canalizării din Crişeni”, spune Călin Morar.

Primăria pune accentul pe învăţământ, cultură şi religie

Multe dintre realizările administraţiei locale sunt legate de sistemul de învăţământ, de cultură, dar şi religie. S-a reuşit dotarea şcolilor cu 10 laptopuri, 7 videoproiectoare, 78 de bănci cu scaune moderne, mobilier,  table şcolare moderne, dar şi material didactic pentru grădiniţe.

”Avem la Crişeni o şcoală cum rar există în judeţul Sălaj, dar duce lipsă de copii, deoarece multe familii preferă să îşi ducă copiii la Zalău.  Îi îndemn să-i aducă la Crişeni pentru că sunt cadre bine pregătite, iar şcoala este foarte bine dotată”, ne-a declarat primarul.

Administraţia condusă de Călin Morar a reuşit să rezolve o altă problemă delicată, a transportului elevilor navetişti.

”Când am venit în Primărie, microbuzul şcolar era abandonat. Am reuşit să introduc în organigrama Primăriei un post de şofer, iar de 4 ani copiii sunt duşi şi aduşi de la şcoală gratuit. De asemenea, pot participa la orice activitate culturală, sportivă şi religioasă cu acest microbuz”, ne-a declarat Călin Morar.

Şi partea culturală a prins viaţă în Crişeni, prin diferite evenimente pe care Primăria le susţine. Începând din 2017 s-a organizat programul cultural ”50 de ani de viaţă împreună”, iar 38 de cupluri din comuna Crişeni au fost premiate de către Primărie. De altfel, s-au oferit cadouri copiilor din comună cu ocazia zilei de 1 iunie,  dar şi cu ocazia Crăciunului. În preajma Sărbătorilor de Iarnă, Primăria a organizat şi un concert de colinde, la care au fost prezenţi artişti cu renume.

Lucrări importante de infrastructură şi cu bani de la bugetul local

După canalizare, prioritatea numărul 2 pentru administraţia din Crişeni a fost infrastructura, astfel că se constată o mulţime de lucrări mai mici, însă extrem de utile.

Din bani de la bugetul local s-a reuşit construirea unui trotuar pietonal, din Crişeni, până în zona Gării de Nord Zalău, s-a amenajat şi betonat şanţul de pe Valea Crişeniului, în zona căminului cultural şi a ştrandului, s-a pietruit şi asfaltat spaţiul de parcare de la capelă, s-a amenajat şi betonat curtea dispensarului uman Crişeni, s-a amenajat curtea la capela din Gîrceiu  şi s-a renovat un podeţ în satul Gîrceiu.

Modernizarea infrastructurii rutiere: În comună se vor asfalta aproape 14 km de drumuri, printr-un proiect european

În ce priveste infrastructura rutieră, comuna Crişeni a mai rămas cu drumuri şi străzi ce trebuiesc reabilitate şi asfaltate.

Însă, administraţia condusă de Călin Morar a avut şi la acest capitol mult de furcă, dar până la urmă, în comună se asfaltează aproape 14 km, printr-un proiect european, prin care se construiesc şanţuri betonate şi podeţe.

”Când am venit în Primărie nu am găsit decât un proiect de pietruire. Am fost singura Primărie care în septembrie 2016 când s-a deschis PNDL 2, nu am avut un studiu de fezabilitate”, spune Călin Morar.

Cei aproximativ 14 km de drumuri se asfaltează prin ADI Valea Sălajului, proiect în care mai sunt cuprinse comunele Dobrin, Sălăţig şi Mirşid. Proiectul a fost câştigat pe măsura 7.2, din fonduri europene, cu o valoare de aproximativ 4 milioane de euro, dintre care 1,3 milioane de euro sunt atribuiţi comunei Crişeni, cea care a intrat şi cu cel mai bun punctaj în acest proiect.

Din cei 14 km, până în momentul de faţă s-au asfaltat peste 7,5 km şi s-a lucrat la aproximativ 1.500 m.l. de şanţuri betonate şi rigole carosabile în Crişeni şi Cristur.

”În mai 2021 este termenul de finalizare a proiectului, dar noi deja am executat 70% din lucrări”, a spus primarul.

Tot la capitolul infrastructură, administraţia locală a lucrat la pietruirea a peste 8 km de drumuri, iar pe măsura 1.2.5 a lucrat la modernizarea drumurilor de exploataţie agricolă, în Crişeni şi Gîrceiu, un proiect iniţiat de vechea conducere.  S-a reuşit pietruirea a peste 7,5 km în Crişeni şi Gîrceiu, iar tot în cadrul acestui proiect s-au asfaltat 1.372 m la un drum ce duce spre Doba.

Guvernul a alocat comunei Crişeni peste 2 milioane lei pentru terminarea lucrărilor. Până în decembrie, canalizarea se va finaliza!

Cum firma Rominserv a realizat doar 70% din lucrare, administraţia din Crişeni a făcut un nou proiect tehnic de execuţie a restului de lucrări ce erau necesare, pentru ca reţeau de canalizare să poată fi pusă în funcţiune.

Valoarea lucrărilor este de peste 2,7 milioane lei, dar Primăria a obţinut finanţare de la Guvernul României, din Fondul de Rezervă, de unde au venit 2,103.000 lei. S-a mai atras de la MDRAP suma de 628.680 lei, astfel că în luna august s-a emis ordinul de începere a lucrărilor.

Bucurie mare pentru locuitorii comunei Crişeni, deoarece la această lucrare se munceşte intens, iar şantierul va fi închis până la începutul lunii decembrie.

 ”Nu am stat cu mâinile în sân, fiindcă lumea aşteaptă minuni. Ne bucurăm că acest proiect de canalizare l-am pus pe roate şi în ziua de azi, în comuna noastră se lucrează la finalizarea lucrărilor”, spune Călin Morar, care a subliniat şi sumele atrase de Primărie pentru această lucrare. ”Dacă facem un calcul, sunt aproape 40 de miliarde lei vechi pentru canalizare, pe care administraţia noastră i-a obţinut pentru finalizarea canalizării. În acest moment, se execută lucrări. În cele trei sate vor fi montate trei staţii de pompare în aşa fel încât canalizarea să fie funcţională”, a mai spus primarul.

Reţeaua electrică, de apă şi iluminatul public s-au extins

Datorită dezvoltării urbane, comuna Crişeni s-a extins şi de-a lungul anilor s-au construit case noi. Automat, Primăria a venit în sprijinul cetăţenilor şi s-au extins reţelele electrice, reţeaua de apă, dar şi iluminatul public. În ultimiii ani, lămpile vechi au fost înlocuite cu LED-uri care au redus consumul de energie cu aproximativ 60%.

Sunt 298 de corpuri moderne de iluminat în toată comuna, dar pentru ca întreg sistemul public să fie dotat cu lămpi LED, mai este necesară înlocuirea a 88 de corpuri vechi. ”Când am venit în Primărie, agenţii economici nu aveau nici măcar iluminat public. Am extins reţeaua cu 680 m.l. pe strada Fabricii şi cu 750 m.l. pe strada Agromec. În alte patru zone s-a extins reţeaua de joasă tensiune”, ne-a informat Călin Morar. Administraţia locală a realizat extinderi şi la reţeaua de apă şi a amenajat spaţiul de la fântâna arteziană, din zona Agromec.

Veşti bune de la Compania Naţională de Investiţii. Proiectul important pentru asfaltare a intrat la finanţare

Deşi a avut mari bătăi de cap cu proiectul de canalizare până l-a scos la capăt, primarul Călin Morar,  împreună cu vicele Marin Dobocan şi cu echipa din Primărie s-au străduit să atragă şi alte fonduri în comună. Astfel, la CNI s-au depus mai multe proiecte, iar veştile sunt bune, deoarece unele dintre acestea au intrat la finanţare şi prevăd asfaltarea drumurilor în intravilanul localităţilor şi totodată construirea de poduri, podeţe, trotuare, rigole carosabile şi şanţuri betonate.

„Am primit finanţare de la Ministerul Dezvoltării cel mai mare proiect de infrastructură din Sălaj, un proiect de aproape 7 milioane de euro”, a precizat Călin Morar.La CNI s-a mai depus un proiect pentru extinderea reţelei de canalizare, dar şi pentru înfiinţarea reţelelor inteligente de distribuire a gazelor naturale în comună, proiecte pentru care se mai aşteaptă unele avize.  “Sunt proiecte la care lucrăm de ani de zile. Este o muncă în echipă şi lucrări ce necesită timp”, susţine primarul.

Investiţii în serviciile publice

O serie de investiţii ale Primăriei Crişeni se regăsesc şi în categoria serviciilor publice. În ultimii ani s-au montat 17 camere  de supraveghere în toate satele, investiţie extrem de importantă, care ajută la monitorizarea traficului şi a activităţilor desfăşurate pe domeniul public. Numărul camerelor aproape că se va dubla, iar Primăria a făcut deja procedura pentru achiziţionarea a încă 15 camere.

Legat de siguranţa cetăţeanului, Primăria a contractat un serviciu de pază cu echipaj mobil, format din doi agenţi, care pe timp de noapte patrulează în toate localităţile.

Pentru eficientizarea serviciului de deszăpezire în comună s-a achiziţionat un ultilaj multifuncţional, marca Unimog, care este utilizat şi la lucrări de dezinfectare şi la întreţinerea spaţiilor verzi.Un alt aspect important îl reprezintă întocmirea documentaţiei de întăbulare şi apartamentare a blocului ANL, din Crişeni, dar şi implementarea unui Plan Urbanistic General al Crişeniului, finalizat în 2019.

În acest an, administraţia locală a demarat un alt proiect important, prin GAL, prin care în centrul comunal se va construi o piaţă agroalimentară. “În cei 4 ani am atras fonduri de 184 de miliarde lei vechi. Având în vedere că nu am găsit nimic când am venit la conducere, consider că sunt bani mulţi pe care am reuşit să-i atragem”, a menţionat Călin Morar.

Parcuri întreţinute şi locuri de joacă pentru copii

Spaţiile verzi din comună sunt întreţinute de Primărie, care în ultimii ani a dotat parcurile cu mobilier.

În spaţiile verzi şi cele de joacă pentru copii s-au plantat pomi ornamentali, iar administaţia locală vrea să acorde o şi mai mare importanţă locurilor de agrement.

Astfel, în toamnă, Primăria îşi propune să amenajeze încă două parcuri de joacă, în zona căminului din Crişeni şi în centrul satului Gîrceiu.

Aqua-park modern la Crişeni, o investiţie care rămâne valabilă

Când a devenit primar, Călin Morar a pus în practică ideea de a construi un complex balnear, unul modern cu bazine acoperite. Altfel spus, un Aqua Park cu care să se mândrească nu doar locuitorii comunei, ci tot judeţul. Demersurile au început de acum câţiva ani, iar prima dată administraţia locală a reuşit să redobândească licenţa de exploatare a apei.

S-a făcut un foraj la o adâncime de 375 m, iar la suprafaţă iese o apă de o mare calitate.  Potrivit proprietăţilor, apa este minerală clorurată, sodică, hipotermală şi hipotonă, iar conform certificatului are următoarele indicaţii terapeutice: afecţiuni reumatismale degenerative cronice, afecţiune reumatismale abarticulare cronice, afecţiuni posttraumatice cronice ale aparatului locomotor, dar şi afecţiuni neurologice, periferice, cronice.

Acum, administraţia locală din Crişeni aşteaptă exerciţiul financiar 2021 – 2027 pentru a putea accesa fonduri europene, astfel încât la Crişeni să se construiască un aqua-park modern. Cu atât mai mult cu cât astfel de investiţii se vor putea face chiar dacă localitatea nu este definită ca şi staţiune, proiectul urmând a fi încadrat la turism rural sau agroturism.

Până una alta, Primăria a achiziţionat încă 1,2 hectare de teren de la Biserica Ortodoxă ca spaţiul pentru construirea ştrandului să fie generos. Complexul ar urma să se construiască în zona ştrandului vechi – care acum este o ruină. Acolo se află şi baza sportivă, care ar urma să fie mutată în altă parte, iar pe o suprafaţă de aproximativ 4 hectare, peste câţiva ani, s-ar putea regăsi cu complex cu bazine exterioare, dar şi acoperite.

Sportul, printre priorităţile administraţiei locale

În fruntea Primăriei Crişeni sunt doi oameni care ştiu cu ce se mănâncă sportul: primarul Călin Morar şi “vicele” Marin Dobocan, care pun accentul pe sportul din comunitate. În comună există două echipe de fotbal, Ardealul Crişeni în Liga a IV-a şi Olimpic Gîrceiu, în Liga a V-a, ambele fiind susţinute de autorităţi.

”Punem accentul şi pe grupe de copii şi obiectivul nostru este de a promova tinerii din comunitate. Cele două cluburi sunt susţinute de Primărie, prin plata taxelor şi a transportului, dar masa jucătorilor este asigurată de sponsori”, a spus primarul Călin Morar.

Primăria oferă tinerilor şi condiţii de practicare a sportului, astfel că la bazele sportive s-au făcut reparaţii. S-a lucrat inclusiv la terenul sintetic din Gîrceiu, iar în clădirea vestiarelor de la Crişeni s-a amenajat o sală de fitness, cu aparatură modernă, dar şi cu o saună.

Prin CNI se va reabilita căminul din Gîrceiu

O altă investiţie care se va demara în comuna Crişeni va fi modernizarea, extinderea şi dotarea căminului cultural din satul Gîrceiu. Proiectul a obţinut finanţare de la Compania Naţională de Investiţii şi are o valoare de aproape 23 de miliarde lei vechi, dintre care 21 de miliarde vin de la Guvernul României, urmând ca diferenţa să fie suportată de Primăria Crişeni. Finanţarea acestui proiect a fost aprobată, iar licitaţia pentru proiectare şi execuţie va avea loc pe 9 septembrie. Administraţia locală a mai lucrat la căminele culturale din comună, unde s-au executat branşamente electrice trifazice, ca mai apoi să fie montate sisteme de aer condiţionat.

”Pentru acest cămin, vechea conducere a alocat aproape 10 miliarde lei vechi doar pentru reabilitări, dar clădirea stă să cadă jos. Am obţinut această finanţare de la CNI şi căminul va fi reabilitat total şi modernizat. Lângă acel cămin va fi şi o sală de conferinţe care va putea fi folosită pentru evenimentele mai mici. Atât căminul, cât şi sala vor fi dotate corespunzător”, ne-a declarat Călin Morar.

Se construiesc două capele!

Legat de partea religioasă, trebuie amintit că administraţia locală din Crişeni a sprijinit cu bani toate cultele religioase.Primăria a ajutat bisericile şi a susţinut construcţia unor capele mortuare în fiecare sat. Chiar în această perioadă, în lucru sunt două capele, cea reformată din Gîrceiu, pentru care s-a obţinut finanţare prin GAL, dar şi capela reformată din Cristur. Ambele investiţii se vor finaliza chiar în toamna acestui an, în luna octombrie. Administraţia locală iniţiază lucrări şi la capela ortodoxă din Crişeni, care va fi extinsă şi închisă parţial, lucrări pentru care deja s-a realizat un proiect tehnic.


Călin Morar, mesaj pentru cetăţeni: “Vă mulţumesc că mi-aţi oferit şansa de a conduce timp de patru ani destinele comunei Crişeni”

“Vreau să vă mulţumesc pentru că mi-aţi oferit şansa de a conduce timp de patru ani destinele comunei Crişeni, mulţumiri pentru sfaturi, încredere, răbdare, ajutorul pe care ni l-aţi acordat în această perioadă. O comună în plină dezvoltare urbană cu oameni noi care îşi aşează destinele vieţii în comuna Crişeni, alături de cei care de zeci de ani îşi trăiesc viaţa în cele trei sate. Din luna iunie 2016, am încercat şi cred că am reuşit să fac o altfel de administraţie publică, care să deservească interesele cetăţeanului şi mai puţin cele personale. Nu toate serviciile către populaţie funcţionează cum ar trebui, e loc de mai bine, fiecare persoană care lucrează în cadrul Primăriei şi Consiliului Local trebuie să înţeleagă faptul că suntem plătiţi din banii contribuabililor. Drept urmare, avem datoria de a presta servicii de calitate către cetăţeni, agenţi economici, colaboratori. Aştept din partea dumneavoastră sfaturi, sugestii, idei, sprijin pentru bunul mers al comunei, o mai mare implicare a cetăţenilor în viaţa comunităţii prin acţiuni sociale, culturale, religioase şi sportive, doar împreună putem să realizăm ceea ce ne dorim. Dumnezeu să vă dăruiască tuturor sănătate, credinţă, prosperitate, copiilor creştere frumoasă şi tot binele din lume”.


 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj