Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Ora bilanţului: Augustin Chifor îşi prezintă realizările în Poiana Blenchii, comună pe care a condus-o 24 de ani din funcţia de primar. FOTO

Aflat la finalul ultimului mandat de primar, Augustin Chifor se poate lăuda că a modernizat comuna de la A la Z. Dacă în anii ’90, ca şi mare realizare s-a putut nota reţeaua de telefonie fixă, acum Poiana Blenchii se poate mândri cu proiecte măreţe de infrastructură, cu reţea de apă şi canalizare, dar şi cu clădiri publice moderne


Reţea de telefonie fixă, o măreaţă realizare la începutul anilor 90

Ajuns în fotoliul de primar imediat după Revoluţie, primarul Augustin Chifor şi-a trecut în dreptul realizărilor încă de la început un lucru esenţial:  telefonie fixă în satele Fălcuşa şi Gostila.

Printre primele comune cu apă şi canalizare

Încă din primii ani de mandat, Augustin Chifor a fost un primar dedicat pentru a face ceva pentru comunitatea sa.

De o mare bucurie au avut parte localnicii din Poiana Blenchii, când administraţia locală a pus bazele înfiinţării unei reţele de apă şi canalizare.  Majoritatea gospodăriilor din centrul comunal s-au racordat la reţea, iar această investiţie a fost printre cele mai importante în primele mandate ale lui Augustin Chifor.

”Am fost printre primele comune care am avut apă şi canalizare!”.Augustin Chifor – primarul comunei Poiana Blenchii

De ani buni se circulă pe asfalt până la Gostila şi Fălcuşa

Dezvoltarea infrastructurii rutiere a fost printre priorităţile administraţiei conduse de Augustin Chifor, astfel că de ani buni s-au asfaltat drumurile comunale, pentru ca accesul cetăţenilor în centrul comunal să se poată face mult mai uşor. Înainte, drumurile spre Gostila şi Fălcuşa erau de pământ, dar primarul a intervenit la vremea respectivă tocmai la ministrul transporturilor.

Astfel s-a obţinut finanţare prin fonduri europene, pe Măsura 322, iar cele două drumuri comunale au fost asfaltate. Lucrările au fost de calitate, iar şi în ziua de azi, de la Poiana Blenchii, până la Gostila şi Fălcuşa se circulă în condiţii foarte bune. Au fost însă şi unele probleme cu stabilizarea versantului de pe DC 39, la Gostila, dar administraţia locală a intervenit prompt şi problemele s-au remediat rapid.

Anii trecuţi au fost probleme în urma inundaţiilor, iar primarul a intervenit rapid, prin adrese făcute la Apele Române, pentru a remedia toate pagubele produse de inundaţii. Pentru ca astfel de probleme să nu mai apară, Primăria a făcut un proiect de regularizare a văilor, dar deocamdată lucrurile nu s-au mişcat într-o direcţie bună din cauza birocraţiei.

Teren de sport cu suprafaţă sintetică în centrul comunal

Tinerii care iubesc sportul şi care doresc să facă mişcare au şi unde în Poiana Blenchii,  chiar în curtea şcolii, unde Primăria a amenajat un teren de sport cu suprafaţă sintetică. Pe lângă terenul cu suprafaţă sintetică, în curtea şcolii mai există un teren betonat, pe care se pot practica şi alte sporturi.

Augustin Chifor a pus un mare accent şi pe educaţie. Toate şcolile au fost puse la punct, dar s-a construit şi un after school

În Poiana Blenchii s-a pus un mare accent şi pe educaţie, iar comuna se mândreşte cu trei şcoli şi o grădiniţă, care arată foarte bine. Toate s-au reabilitat de-a lungul anilor, iar la Gostila şi Fălcuşa, investiiţe s-au realizat cu bani de la bugetul local.

Trebuie precizat că la şcolile din Poiana Blenchii şi Gostila s-au făcut şi băi interioare. S-au înlocuit sobele de teracotă şi s-a trecut pe centrală termică.

Pe măsura 322, din fonduri europene, Primăria a reuşit să construiască şi un after school, acolo unde îşi desfăşoară activitatea copiii de la grădiniţă.  Clădirea în care se află after school-ul este la standarde europene şi a fost dotată inclusiv cu calculatoare.  Primarul a sprijinit şi cultele religioase, astfel că a alocat fonduri în funcţie de necesităţile fiecărei biserici.

S-a modernizat iluminatul public. Lămpile vechi înlocuite cu 400 de corpuri pe LED

Comuna s-a dezvoltat cu fonduri europene, fonduri guvernamentale, dar şi cu bani de la bugetul local. O investiţie cât se poate de eficientă s-a realizat anul trecut cu resurse proprii, fiind modernizat sistemul de iluminat public. În toate satele s-au înlocuit lămpile vechi cu corpuri de iluminat moderne, pe LED, iar această investiţie se vede acum şi la buget.

Recent, Primăria a achiziţionat şi şapte camere de supravegheat care au fost montate în comună şi care s-au dovedit a fi extrem de benefice.

”S-au montat 400 de corpuri pe LED. Există zone în care s-au pus din stâlp în stâlp, pe Drumul Judeţean sau în zonele  mai des circulate. Cred că este o investiţie bună, deoarece scad mult costurile la electricitate”. Augustin Chifor

S-a asfaltat şi drumul spre Măgura. Acum se mai asfaltează aproape 5 km în centrul comunal

Peisajele din comună sunt de o frumuseţe aparte, în special locurile din cătunul Măgura, în care mai trăiesc doar câţiva oameni.

Până şi drumul comunal ce urcă în cătunul Măgura a fost asfaltat, astfel că pe DC 40 se circulă acum în condiţii foarte bune.

Proiectul a fost prin PNDL 1 şi s-a finalizat în urmă cu doi ani, iar tot prin fonduri gurvernamentale, în comună se lucrează şi în aceste zile la îmbunătăţirea infrastructurii rutiere.

În Poiana Blenchii se asfaltează aproape 5 km, dar primarul Augustin Chifor este dezamăgit că firma care a câştigat licitaţia se mişcă foarte încet.

”Prin PNDL 2 lucrăm acum la modernizarea străzilor în Poiana Blenchii. Din păcate, avem o firmă foarte slabă din Satu Mare. Sunt străzi rămase neasfaltate din proiectele anterioare, pe o lungime de 4,8 km. Lucrarea ar trebui să se termine la final de august, dar nu cred că se va termina până atunci. Proiectul s-a executat doar în proporţie de 45%”.Augustin Chifor

Cămine culturale moderne la Poiana Blenchii şi Gostila

Pentru ca activităţile culturale şi evenimentele să se poată desfăşura în condiţii bune, Primăria a pus la punct căminele culturale, la Poiana Blenchii şi Gostila. Investiţia s-a realizat din fonduri europene, iar cele două cămine au fost dotate corespunzător, inclusiv cu centrală termică.

Sediul de Primărie modern. Lucrările s-au finalizat anul trecut

Printre investiţiile recent finalizate de administraţia condusă de Augustin Chifor se numără modernizarea sediului Primăriei. Faţa clădirii s-a schimbat radical, după ce aceasta a fost izolată termic şi zugrăvită. Locul este acum unul primitor, mai ales că în curtea Primăriei există şi un mic parc, care este întreţinut.

Că tot veni vorba de parcuri să spunem că printr-un proiect câştigat prin Fondul de Mediu s-a făcut câte un mic parc la şcolile din Poiana Blenchii şi Gostila, dar s-a amenajat un parc şi la căminul cultural.

Primăria a achiziţionat un tractor cu bani europeni

Sub administraţia condusă de Augustin Chifor, Primăria Poiana Blenchii s-a gospodărit foarte bine şi a reuşit să achiziţioneze un tractor multifuncţional, prin Grupul de Acţiune Locală (GAL). Acest utilaj este folosit la diverse lucrări pe domeniul public, dar este extrem de esenţial şi pe timpul iernii, la deszăpezirea drumurilor, fiind dotată cu o lamă. S-a mai achiziţionat  o vidanjă, dar şi o remorcă

 Augustin Chifor, primarul care mereu a pus punctul pe “i”: ”Parcă trăim tot în comunism”

În cei 24 de ani în care a fost primar, Augustin Chifor s-a lovit de multe probleme în dorinţa de a dezvolta comuna. Însă, primarul a pus mereu punctul pe “i”, la fel ca şi acum, la finalul ultimului mandat.

“Primăriile sunt prestatoare de servicii a serviciilor deconcentrate. Legilecare s-au făcut au dat posibilitatea de interpretare după interesele fiecăruia. Judecătoriile judecă pe bază de proceduri, iar procedurile acoperă adevărul. Noi parcă tot în comunism trăim. Cei care sunt mai mici primesc amenzi, iar cei care jefuiesc această ţară nu au probleme. În momentul când te cheamă la o şedinţă, toţi te ameninţă, nu există îndrumare. Îţi spun că te amendează dacă nu faci una şi alta”.Augustin Chifor

În viitor, turismul se poate dezvolta

Comuna Poiana Blenchii are un mare potenţial turistic, iar acest segment se poate dezvolta, mai ales că zona este una montană, cu peisaje de toată frumuseţea. Până să atragă turişti în zonă, în comună s-a lucrat la partea de infrastructură şi tocmai din acest motiv s-a asfaltat şi drumul spre Măgura. “Înainte, în satul Măgura se ajungea foarte greu dacă ploua. Acum, cu asfaltarea acestui drum, sperăm ca zona să se populeze şi să vină tot mai mulţi turişti. Deja, am văzut grupuri de turişti din străinătate, care au urcat în sat, acolo unde există şi un monument istoric”, a precizat primarul. Deja un grup de investitori din Italia a anunţat că va construi o pensiune modernă alături de o zonă de agrement, pe Cheile Babei, la limita cu judeţul Maramureş.

Augustin Chifor: ”M-am scârbit. Nu mai vreau să aud nici măcar de un post de consilier”

Ajuns la 71 de ani, Chifor iese din administraţia publică, iar după 24 de ani de primărie se retrage, astfel că la alegerile locale de luna viitoare nu va mai candida.

”M-am scârbit. Nu mai vreau să aud nici măcar de un post de consilier. Am şi unele probleme de sănătate, iar din alt punct de vedere nu mai înţeleg nebunia asta legislativă. Toată clasa politică îşi face legi speciale, dar pentru primari nimic. După 24 de ani de primărie şi încă cu 26 de ani lucraţi înainte de Revoluţie, am 2.000 de lei pensie, iar cei care nu au făcut nimic îşi dau pensii speciale. Orice mi-ar da, chiar şi 10.000 de lei pe lună, nu mai vreau, nici măcar o funcţie de consilier”, spune primarul.

Din septembrie, Poiana Blenchii va avea un nou primar, căruia Augustin Chifor îi urează succes pentru a continua dezvoltarea comunei. Se ştie faptul că Poiana Blenchii va avea un alt primar din această toamnă. Astfel, candidaţii şi-au început campania electorală şi vin în faţa cetăţenilor cu promisiuni şi cu realizări.

“Toţi spun că vor face realizări în comună, de parcă până acum nu s-a făcut nimic. Le spun cetăţenilor că în Poiana Blenchii se vor atrage fonduri europene, dar acest lucru s-a întâmplat şi până acum”, a ţinut să precizeze Augustin Chifor.

Deranjat de faptul că persoanele care candidează pentru funcţia de primar vorbesc de transparenţă în Primărie, Augustin Chifor a mai precizat. “Cât timp am fost primar, în Primărie a existat transparenţă. Nu a fost îngrădit dreptul cetăţeanului de a afla informaţii despre activitatea din comună. Am fost deschişi tot timpul”, spune primarul comunei.

”Un om se defineşte după ceea ce lasă în urma lui şi după ceea ce a făcut în comunitate, nu după poveşti. Având în vedere că sunt locuitor al comunei Poiana Blenchii, mi-aş dori ca indiferent cine vine aici să continue munca mea şi să se zbată pentru comunitate. Să facă în aşa fel încât comuna să progreseze şi să prospere. Eu pot să-i dau sfaturi, dar să facă cum consideră el că este mai bine” , a încheiat Augustin Chifor.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj