Connect with us

Ştiri din Sălaj

Cine este Alin Prunean, candidatul  Aliantei USR PLUS pentru Consiliul Județean, care propune primele Rute Cultural Turistice pentru Țara Silvaniei, susține micul producător local și fermele de familie

Alin Prunean are 44 de ani, este antreprenor, căsătorit, președintele Fundației pentru Educație și Dezvoltare Locală Agapis, una dintre cele mai active organizații neguvernamentale din Sălaj.  După mai bine de 20 de ani de implicare civică, consideră că implicarea în viața comunității înseamnă și asumarea unei implicări politice.

S-a născut și a copilărit în comuna Ileanda, apoi a făcut studii de marketing și management la Cluj și București. În 1997, a înființat Fundația AGAPIS, care are în portofoliu foarte multe proiecte de impact în comunitatea sălăjeană, apoi Centrul de Voluntariat Zalău, cu peste 300 de persoane implicate și primul Consiliu Local al Tinerilor din mediul rural, alături de care a realizat proiecte cu parteneri din mai multe țări europene.

În perioada 2003 – 2005, a fost coordonatorul echipei de facilitare a Proiectului de Dezvoltare Rurală al Băncii Mondiale în județul Sălaj, apoi a  înființat Intreprinderea Socială Valea Barcăului, care valorifică produsele locale. În  2012 a creat, în parteneriat cu Fundația Adept Transilvania, cel mai exclusivist produs românesc, care pune în valoare bogățiile Transilvaniei. L-a lansat la Paris și a fost motivul derulării unor proiecte de plantări și împăduriri, la care au participat sute de oameni. Este trainer specializat pe managementul si marketingul produselor locale și colaborează cu unele dintre cele mai active ONG-uri din țară.

În ultimii ani, a creat platforma online Colțul Românesc, ce susține și promovează produsul românesc, iar, de curând, a lansat portalul BUN din Sălaj, care facilitează, gratuit, relația dintre consumator și producătorul local. Din februarie 2018, Alin face parte din echipa care constituie Comunitatea Locală RO100 Zalău, pe care o și coordonează, până când hotărăște să facă pasul spre politică. În prezent, face parte din echipa de Coordonatori Regionali PLUS Nord-Vest.

“Dezvoltarea mea profesională și umană are strânsă legătură cu oamenii pe care i-am întâlnit pe cale, de-a lungul vieții. De la tanti Jenica din Dolheni, vecina care făcea liptie de mălai pentru toți copiii de pe uliță, la Alteța Sa Prințul Charles de Wales și Dacian Cioloș din Pericei, vașnici promotori ai specificului local românesc prin lume, de la domnul învățător Valentin la Cristi de la Fundația Adept, de la zecile de profesori și colegi traineri,la sutele de mici producători, unii mai harnici ca alții, până la dramaturgul și prietenul Flavius sau  domnișoara Rodica, cea care face proiecte minunate dintr-un scaun cu rotile.Cred în puterea celor mulți și bine intenționați de a schimba lucrurile. Cred că avem o șansă, aproape istorică, să anulăm bancurile care se fac despre Sălaj. Sălajul există, e viu și are un potențial neexploatat, extraordinar. Are resurse, energie și oameni buni. Ne-a lipsit o viziune coerentă“,


Proiect pentru Rute Cultural Turistice

“ Cu un management bun, turismul poate fi transformat  într-unul dintre sectoarele economice puternice ale Sălajului. Avem potențial bun, însă, neexploatat, din păcate.  Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Serviciul Relații Internaționale și Afaceri Europene în Domeniul Turismului, a creat, de curând, un sistem voluntar de recunoaștere a Rutelor Cultural Turistice, dezvoltate de organizațiile de turism sau de autoritățile publice locale.Lucrez la o propunere, în premieră, de creare a unor astfel de rute, care să descopere lumii Țara Silvaniei și să dezvolte produse turistice sălăjene: ruta bisericilor de lemn, ruta castrelor și limesului roman, ruta vinurilor și a pălincii. Toate vor include, automat, gastronomia noastră fanion și micul producător local. Acestea se pot dezvolta, ulterior, la nivel regional, național, se pot certifica la nivel european și vor pune în valoare patrimoniul arhitectural, cultural, gastronomic și natural al Sălajului. Un alt aspect care poate contribui la dezvoltarea acestui sector este încurajarea sălăjenilor să înceapă mici afaceri în turism, să înființeze Puncte de Gastronomie Locală și să ofere Camere de Închiriat, soluții necostisitoare și la îndemână, conform legilor în vigoare.Turismul înseAmnă venituri din exterior, care rămân în comunitate. Este o industrie care are nevoie de investiții minime ca să producă maxim.„

Consiliul Județean Sălaj – HUB de integrare a județului în regiunea NORD-VEST

“Cred într-un Sălaj strâns conectat regional. Consiliul Județean Sălaj ar trebui să fie, în viziunea mea, un HUB de integrare a județului în regiunea Nord-Vest, păstrând și promovând specificul local. Dacă ne adaptăm contextului actual, dacă ne deschidem mintea și porțile, Sălajul poate fi un județ în care oamenii să rămână, să aibă acces la servicii de calitate în sănătate, educație, cultură, infrastructură, turism și bună locuire, iar cei plecați să se întoarcă acasă, cu încredere. Cred că în aceste vremuri, mai mult ca niciodată, implicarea politică este cea mai puternică formă de implicare în comunitate! Este singurul canal care ne poate ajuta să ajungem la rădăcina răului și să începem un proces activ de regenerare! Cred că, împreună, putem face din Sălaj – ACASĂ!”

(P.)

Loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj