Connect with us

Ştiri din Sălaj

Cum vrea să schimbe inspectorul şcolar general, Vasile Bulgărean, învăţământul din judeţul Sălaj


Modul de organizare al liceelor din Zalău trebuie regândit, astfel încât să existe o bază de date pentru meserii, iar fiecare unitate şcolară să fie specializată pe un anumit tip de meserie, iar Primăria trebuie să investească mult mai mult în laboratoare, ateliere şi baze sportive. Un alt proiect vizează contopirea Clubului Sportiv Şcolar cu Liceul Sportiv şi trecerea Centrului de Excelenţă în subordinea ISJ


Cum începe şcoala în Sălaj

Pe 14 septembrie va începe noul an şcolar, cu copiii prezenţi la şcoală. Pentru începerea noului an şcolar există trei variante de muncă şi anume localităţile vor fi clasificate în zone verzi, galbene sau roşii privind infectarea cu coronavirus. În zona verde toţi elevii vor merge la şcoală.

În zona galbenă, adică al doiela scenariu, vor merge la şcoală cei din învăţământul preşcolar, primar şi cei din clasele a VIII-a şi a XII-a, în timp ce elevii claselor V – VII, respectiv IX – XI vor urma cursuri atât din sala de clasă (jumătate dintre elevi) cât şi online de acasă (cealaltă jumătate). Scenariul din zona roşie prevede ca toţi elevii să studieze de acasă.

La ora actuală Sălajul se situează în zona verde, însă dacă se va trece la zona galbenă, atunci se va trece la scenariul mixt. Inspectorul şcolar general Vasile Bulgărean le cere directorilor să asigure infrastructura astfel încât să poată asigura transmisiuni live din sala de clasă. Aici trebuie să amintim că toate sălile de clasă trebuie dotate cu laptop şi cameră video pentru transmisiunea live şi infrastructură – cablu de internet. Pentru acestea şcolile pot obţine bani printr-un parteneriat cu consiliile locale.

 

Proiecte importante pentru Palatul Copiilor şi Centrul de Excelenţă

Un proiect vizează şi Palatul Copiilor Zalău care la ora actuală nu are un sediu permanent. Aici Vasile Bulgărean vine cu o soluţie clară. Consiliul Local Zalău ar trebui să ofere sprijin pentru Palatul Copiilor în sensul în care să ofere un sediu. Mai mult, Vasile Bulgărean este de părere că trebuie consultată opinia publică, comunitatea locală şi să se vadă clar daca trebuie să existe Palatul Copiilor sau nu. Altfel spus, pentru că e vorba de activităţi extra-şcolare, părinţii trebuie să decidă. Centrul de Excelenţă a fost un proiect demarat în 2014. Pentru că în urmă cu şase ani nu era legislaţie în acest sens, s-a ajuns în situaţia în care Centrul de Excelenţă să  fie în subordinea autorităţii locale. Acum, Vasile Bulgărean susţine că acest Centru de Excelenţă va trece în subordinea ISJ Sălaj şi se vor cere bani de la Consiliul Local Zalău pentru cheltuielile materiale.

 

35.000 de euro pentru copiii care nu au tablete

Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj are un proiect în valoare de 35.000 de euro pentru achiziţionarea de tablete. Se va încerca optimizarea acestor resurse financiare pentru achiziţia a cât mai multe tablete, nu însă dintre cele mai ieftine. Aflăm de la Vasile Bulgărean că sunt deja şcoli sau copii care şi-au achiziţionat tablete, iar prioritari sunt cei care nu îşi pot achiziţiona.

Mai mult, Ministerul Educaţiei are un proiect naţional în valoare de 15 milioane de euro care vor fi distribuiţi pe judeţe, în funcţie de nevoile fiecărei şcoli în parte. Aici mai trebuie amintit că şcolile pot avea parteneriate cu diferite asociaţii pentru achiziţonarea de tablete, aşa cum s-a şi întâmpalt în unele cazuri.

 

Nemulţumit că Primăria Zalău nu evidenţiază excelenţa

Vasile Bulgărean susţine că este nemulţumit de faptul că Primăria Zalău nu mai evidenţiază excelenţa.

Acesta susţine că până în 2016 era o tradiţie ca de Zilele Cetăţii să fie evidenţiaţi pe scenă, în public, elevii cu rezultate deosebite la competiţiile naţionale şi internaţionale. Inspectorul susţine că acum Primăria premiază toţi elevii, inclusiv cu rezultate la nivel judeţean.

Nu aceasta este însă supărarea inspectorului, ci faptul că excelenţa ar trebui evidenţiată.

Altfel spus, elevii foarte buni sunt puşi în aceeaşi categorie cu elevii care sunt în mijlocul calsamentului, iar în opinia acestuia, excelenţa trebuie evidenţiată.

Aici nu se referă neapărat la premii în bani cât la evidenţierea acestora în public.

Vasile Bulgărean dă şi un exemplu concret. Anul acesta niciunul din elevii de zece ai Zalăului, aici referindu-se la cei cu media zece la Bacalaureat sau Evaluarea Naţională, nu au fost premiaţi în vre-un fel de Primăria Zalău.

 

Descentralizarea învăţământului – ISJ Sălaj sprijină şcolile

Este pentru prima dată când s-a ajuns la descentralizarea învăţământului, atât de mult cerută de directori. Astfel, în momentul de faţă fiecare şcoală hotărăşte cum se organizează. Aici trebuie amintit că s-a ajuns în situaţia în care o şcoală nu mai trebuie să depindă de alta.

Vasile Bulgărean susţine că în acest caz nu răspunderea cade pe directori, ci factorul de decizie, care desigur aduce şi răspundere mai apoi.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj va sprijini această descentralizare, cât şi şcolile din judeţ.

Astfel, prin Casa Corpului Didactic, ISJ Sălaj a demarat un proiect care să vină în sprijinul profesorilor prin organizarea de cursuri. Aşadar, una sau două persoane din fiecare şcoală va fi învăţată pentru a putea utiliza platforma ClassRoom, iar apoi prin cascadă, aceştia îşi vor instrui şi colegii din unitatea şcolară.

Aici trebuie amitint că ISJ va ţine în permanenţă legătura cu Direcţia de Sănătate Publică şi cu Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Liceul Sportiv trebuie contopit cu CSS Zalău

În opinia inspectorului Liceul de Artă trebuie să îşi păstreze profilul, în timp ce Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu” trebuie să se contopească, în opinia lui Bulgărean, cu Clubul Sportiv Şcolar Zalău.

Vasile Bulgărean susţine că la ora actuală CSS Zalău nu are sediu şi bază temeinică, astfel că prin această mutare clubul sportiv ar beneficia de mai multe resurse.  Bulgărean este de părere că în Zalău este o suprapunere de cluburi sportive, astfel că îşi doreşte întărirea CSS Zalău, ca acest club să fie o pepinieră de sportivi.

Vasile Bulgărean vrea să transforme modul de organizare al liceelor din Zalău

Inspectorul şcolar general Vasile Bulgărean nu vede cu ochi buni faptul că un liceu are mai multe specializări. Acesta propune ca în Zalău să existe doar două licee teoretice şi anume Colegiul Naţional “Silvania” pe partea de real şi Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai” pe partea de uman.

Vasile Bulgărean este de părere că trebuie o analiză clară la nivel local despre nevoile agenţilor economici astfel încât specializările liceelor să se transforme în funcţie de necesităţi.

Inspectorul general propune ca Liceul “Mihai Viteazu” să aibă o specializare clară în domeniul construcţiilor şi instalaţiilor, Liceul “Voievodul Gelu” în domeniul serviciilor – ospătar, cofetar şi etc., iar Colegiul Tehnic „Alexandru Papiu Ilarian” să fie pe partea de electrică. Astfel, din fiecare liceu se vor naşte meseriaşi, iar firmele din Sălaj vor avea de unde selecta forţă de muncă, atât de necesară şi atât de greu de găsit

Fără baze sportive, laboratoare şi ateliere, dar cu multe zugrăveli

Vasile Bulgărean este de părere că în loc de atât de multe zugrăveli, Primăria Zalău ar trebuie să se orienteze să le ofere copiilor ateliere şi laboratoare moderne. Astfel, în Zalău nu s-a investit deloc în laboratoare de fizică, chimie sau în ateliere la liceele tehnologice pentru practică. Altfel spus, acesta consideră că este oportun ca elevii să facă practică în ateliere specializate înainte de a merge la practică la agenţii economici.

Vasile Bulgărean este deranjat şi de faptul că în oraş nimeni nu vorbeşte de dezvoltarea unor baze sportive publice pentru copii. Practic, există o lipsă de programe pentru a se investi în realizarea de baze sportive de cartier. Nu există niciun loc unde copii pot face mişcare în cartier.

“Desigur, aici voi fi contrat de alţii spunând că sunt curţile şcolilor unde pot merge elevii. Dar vă dau un exemplu, dacă un copil păţeşte ceva în curtea CNS atunci e responsabilitatea directorului. Astfel, dacă ar exista baze publice pentru sport nu ar mai fi responsabilitatea pe director, pentru că fiecare răspunde ce face pe domeniul public, iar un director nu poate sta tot timpul pază pe baza sportivă a şcolii” ne spune Vasile Bulgărean.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Ştiri din Sălaj