Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Comuna Letca, paşi rapizi spre dezvoltare. FOTO


Sub administraţia condusă de Dorel Man, comuna Letca are o altă faţă. O serie de investiţii importante s-au realizat din 2012, de când în fotoliul de primar a ajuns Dorel Man. Investiţiile nu s-au oprit, se lucrează şi în aceste zile la asfaltare şi la modernizarea căminelor culturale.  Administraţia locală promite şi alte realizări, care să crească confortul cetăţenilor comunei


În condiţiile în care este compusă din nouă localităţi, în comuna Letca a fost mult de muncit pentru ca standardul de viaţă al cetăţenilor să fie mai ridicat.

Însă, Dorel Man a ştiut la ce se înhamă în anul 2012 când a devenit primarul comunei.

Împreună cu echipa din Primărie a muncit în folosul cetăţeanului, iar la opt ani distanţă, se poate constata o dezvoltare importantă a comunei, din toate punctele de vedere.

Proiect de asfaltare pe PNDL II, în valoare de 7,4 milioane lei!

Un măreţ proiect de modernizare a infrastructurii rutiere este pe cale să fie finalizat.

Este vorba de un proiect câştigat prin PNDL II, cu o valoare de aproximativ 7,4 milioane lei, prin care se rezolvă integral patru localităţi, Letca, Lemniu, Topliţa şi Cozla, dar şi drumul principal din satul Purcăreţ. Zilele trecute s-a mai asfaltat în satul Cozla, iar în ce priveşte partea de asfaltare, aceasta este ca şi finalizată.

”Cu asfaltarea se cam termină, dar mai rămân de făcut şanţurile betonate pe întreaga lungime a străzilor şi accesele la proprietăţi. Şi acestea sunt incluse în proiect şi până în momentul de faţă s-au executat în proporţie de 30-40%”, ne-a informat Dorel Man.

 

Reţeaua de apă finalizată. Mai rămâne sistemul de canalizare

Dacă în Letca şi Lemniu există reţea de apă de aproape 10 ani, din 2018, administraţia condusă de Dorel Man a reuşit o astfel de investiţie în alte trei sate, Cozla, Ciula şi Cuciulat.

Aducţiunea s-a realizat în cele trei sate, însă acum se fac demersurile pentru predarea acesteia la Compania de Apă.

Încă din anul 2006, la Letca s-au început demersurile şi pentru un sistem de canalizare, proiect ce a fost preluat de actuala administraţie de pe Ordonanţa 7, însă au existat unele probleme.

”Am actualizat contractul cu Ministerul Dezvoltării şi am solicitat prelungirea lui pe o perioadă de 2 ani, până în 2022. Noi am  întocmit un proiect pentru ceea ce ar mai fi de executat din proiectul de canalizare, care este finalizat în proporţie de 70%”, a precizat primarul, care se luptă acum şi pentru construirea staţiei de epurare.

”Staţia de epurare proiectată în 2006 nu mai este eligibilă. Trebuie un alt proiect, fiindcă cel vechi este depăşit ca şi tehnologie. Am găsit locaţia pe care să construim staţia de epurare, iar dacă vom primi acordul de prelungirea contractului cu încă 2 ani, vom demara procedurile de achiziţie a terenului”. Dorel Man – primarul comunei Letca

 

Asfalt în toate satele

Având în componenţă nouă localităţi, în comuna Letca a fost mult de muncit la infrastructura rutieră, dar în proporţii mari, administraţia locală a reuşit să asfalteze drumurile comunale, dar şi uliţele. S-au demarat proiecte fie pe fonduri europene sau guvernamentale, iar azi, asfaltul a ajuns până şi pe uliţele mai îndepărtate din sate.

Până şi pe GAL, Valea Someşului, în comuna Letca s-au făcut asfaltări la patru străzi mai mici, două în Cozla şi alte două în Lemniu.

”Acest proiect a fost practic o continuare a lucrărilor ce s-au făcut la proiectul pe măsura 322, din mandatul 2012 – 2016. Asfaltarea celor patru străzi s-a reuşit printr-un proiect pe GAL,  cu o valoare de 50.000 de euro, unde am avut şi noi o cofinanţare” mai spune Dorel Man.

Iluminatul public s-a modernizat. Proiectul a fost finalizat la începutul acestui an

O investiţie extrem de utilă a reuşit Primăria Letca cu bani de la bugetul local, fiind modernizat iluminatul public în toată comuna. S-au montat aproximativ 500 de corpuri moderne pe LED şi chiar dacă numărul aproape că s-a dublat faţă de corpurile vechi, administraţia locală face acum o economie importantă la costurile de energie electrică.  Investiţia a fost finalizată la începutul acestui an şi este extrem de eficientă.

”Avem aproximativ 500 de becuri cu LED, toate noi, la standarde europene. În urma investiţiei  s-au făcut economii la bugetul local de aproximativ 40%. Investiţia a fost integral suportată din bugetul local. Am pus LED-uri pe fiecare stâlp pe Drumul Naţional unde este o lumină constantă” a precizat Dorel Man.

Primăria lucrează la modernizarea unui spaţiu în Topliţa, care să fie pe post de cămin

Cu bani de la bugetul local, Primăria pune la punct un spaţiu în Topliţa, car să fie folosit pe post de cămin cultural.

Înainte, în clădirea respectivă funcţiona şcoala, dar cum acolo nu se mai ţin cursuri, spaţiul va avea o altă destinaţie. ”Se lucrează la acoperiş, zugrăveli interioare şi exterioare, la montat încălzire centrală şi montarea aparaturii pentru aer condiţionat. Într-o săptămână va fi finalizat şi acest spaţiu. În Topliţa este o comunitate mai mică, dar vor avea un cămin deosebit. Am prevăzut inclusiv mobilier pentru căminul de la Topliţa”, a spus Dorel Man.

Primăria lucrează şi la mici modernizări la căminul cultural din Lemniu. ”La Lemniu vom face încălzire centrală şi toalete interioare. Este o construcţie modernizată din şcoala generală, neexistând o clădire cu destinaţie specială pentru cămin”, a precizat primarul comunei Letca.

 

Două proiecte mari de viitor: Extinderea reţelei de gaz în patru localităţi şi un drum de legătură cu judeţul Maramureş

O serie de investiţii importante a reuşit Dorel Man în cei opt ani de când este primarul comunei Letca. Clădiri publice reabilitate, drumuri comunale şi uliţe asfaltate, modernizare iluminat public şi extindere reţea de apă se numără printre măreţele realizări. Ar fi şi alte investiţii importante de făcut în comuna Letca, astfel că Dorel Man şi-a stabilit priorităţile pentru următorii ani, în cazul în care va primi din nou încrederea cetăţenilor.

Primarul vrea să extindă reţeaua de gaz metan în patru localităţi şi deja lucrează la pregătirea documentaţiei.

”Am în plan două proiecte mari pentru un viitor mandat care doresc să le pun în practică împreună cu echipa mea. Vrem să extindem reţeaua de gaz în patru localităţi, Topliţa, Purcăreţ, Ciula, Cozla, investiţie pe care deja am demarat-o ca şi procedură. Avem avizul celor de la Trans-Gaz pentru extinderea reţelei în cele patru localităţi şi avem şi actele normative. Începând cu data de 16 august se vor putea depune solicitări”, spune Dorel Man.

Un alt proiect important pe care îl are în plan administraţia locală este un drum de legătură între comuna Letca şi judeţul Maramureş.

”Este un obiectiv foarte îndrăzneţ , dar care se poate realiza şi pentru care am purtat discuţii. Este vorba de o legătură, un drum asfaltat între Şoimuşeni-Cozla-Vălişoara-Purcăreţ, legătură cu comuna Valea Chioarului, proiect care ne dorim să fie unul comun. Deja am purtat discuţii cu cei de la Primăria Valea Chioarului şi acum căutăm sursa de finanţare, astfel încât să facem un studiu de fezabilitate şi un proiect tehnic pentru respectiva investiţie”, spune primarul.

Cu un astfel de drum de legătură, comuna Letca ar avea şanse mai mari pentru dezvoltare, iar potenţialii investitori ar putea fi mai uşor de atras.

 

Căminele culturale din Cuciulat şi Cozla sunt în proces de modernizare. Cel din Cuciulat va fi gata luna viitoare!

Clădirile publice au fost mereu în atenţia administraţiei locale. Chiar dacă sunt multe astfel de clădiri, cele mai multe au fost modernizate în mandatele lui Dorel Man.

S-a modernizat sediul Primăriei, căminul din Letca, iar acum se lucrează la modernizarea căminelor culturale din Cuciulat şi Cozla.

Pentru aceste două investiţii, administraţia locală a obţinut fonduri europene, iar lucrările sunt în toi. Dacă la Cozla lucrările sunt la partea de consolidare a zidurilor şi la refacerea acoperişului, la căminul cultural din Cuciulat, lucrările sunt spre finalizare şi inaugurarea va avea loc chiar luna viitoare.

Cele două cămine vor fi dotate cu sistem de sonorizare, cu mobilier, aparate de aer condiţionat şi încălzire centralizată.

”La Cuciulat se mai lucrează la finisaje interioare, urmând ca în perioada următoare să facem achiziţia pentru dotări. Conform discuţiilor cu constructorul, căminul cultural din Cuciulat va fi gata în septembrie, iar la Cozla lucrările se vor finaliza în mai 2021” spune Dorel Man.

Dorel Man: ”Au fost realizări importante pentru comunitatea locală, dar sunt un om care nu mă mulţumesc cu puţinul”

”În ce priveşte mandatul 2016 – 2020, aduc la cunoştinţă locuitorilor comunei Letca că a fost un mandat mulţumitor din punctul meu de vedere. Au fost câteva realizări importante pentru comunitatea locală. Sigur, ca şi într-o casă, nu le putem face pe toate într-o zi.

Avem realizări de care suntem mândri, dar avem lucruri care ne-au rămas şi care ne propunem să le rezolvăm, în cazul în care cetăţenii ne vor acorda încredere la alegerile locale. Din punctul meu de vedere, realizările care s-au făcut la nivelul comunei Letca se datorează atât Primăriei, cât şi înţelegerii şi aportului pe care l-au avut cetăţenii pentru realizarea acestor obiective.

Nu sunt un om care să spun că mă mulţumesc cu puţinul. Sunt un om care îşi doreşte ca în comunitatea noastră să se întâmple lucruri importante. Dacă până azi au fost unii care au fost sceptici, pot veni cu nişte argumente, cu realizări cu care ne putem mândri. Sunt lucruri care ne reprezintă, avem o comunitate frumoasă, iar oamenii au dat dovadă de înţelegere pe toată perioada în care s-au făcut lucrări la noi în comună. Le mulţumesc pe această cale locuitorilor comunei şi îmi doresc să fie alături de mine şi de echipa mea pentru un nou mandat, 2020 – 2024”.

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj