Connect with us

Ştiri din Sălaj

FOTO-VIDEO. Moment istoric la Jibou. Un parc din oraş va purta numele lui Mihai Viteazul

De acum înainte, parcul din zona Tribunalului va purta numele celebrului voievod şi totodată va fi “păzit” de bustul celui care a fost primul întregitor al românilor din Transilvania, Moldova şi Ţara Românească


Oraşul Jibou devine un oraş modern, în care spaţiile verzi reprezintă o prioritate pentru autorităţile locale.

Totodată, în micuţul orăşel de pe Someş, istoria este respectată şi cinstită. Astfel, în cinstea marilor istorici sălăjeni, la data de 30 noiembrie 2018, Primăria Jibou a dezvelit un grup statuar format de busturile lui Simion Bărnuţiu, Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu. Grupul este situat pe platoul din spatele Primăriei, locul fiind denumit sugestiv, Piaţa Unirii.

La doi ani distanţă de la acel moment, la Jibou a avut loc un nou eveniment istoric. După ce parcul din zona tribunalului a fost reabilitat în mandatul lui Dan Ghiurco, primarul Jiboului a mers mai departe şi a dorit să transforme acel loc dintr-un parc oarecare, într-unul însufleţit şi personalizat.

Prin urmare, la data de 6 august, a avut loc un eveniment special în care a fost dezvelit bustul lui Mihai Viteazul, cel care de acum înainte va purta şi numele parcului.

Alături de autorităţile din Jibou, la acest eveniment au fost Tiberiu Marc (preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj), Sergiu Panie (vicepreşedintea al CJS), Ionel Ciunt (primarul municipiului Zalău, Teodor Bălăjel (viceprimar al Zalăului), Florin Florian (candidat la Consiliul Judeţean Sălaj), dar şi mai mulţi primari ale comunelor sălăjene, Dorel Man (Letca), Alexandru Pintea (Rus), Cornel Lar (Ileanda), Florian Sur (Horoatu Crasnei), Pamfil Berar (Agrij), Ioan Cheşeli (Cristolţ), Călin Bereschi (Mirşid), Leontin Chiş (Chieşd), Cornel Lung (Sânmihaiu Almaşului).

Primarul Dan Ghiurco a ţinut un discurs emoţionant în care şi-a motivat decizia ca Mihai Viteazul să poarte denumirea parcului  din oraş.

“Am ales ziua de 6 august – schimbarea la faţă a Domnului pe muntele Tabor – zi de dezvelire a bustului marelui conducător de ţară, Mihai Viteazul, ca o prefigurare a schimbării la faţă a parcului. De azi înainte, parcul din zona Tribunalului nu va mai fi unul oarecare, ci va fi unul însufleţit, personalizat şi dominat de statura bravului domn al Ţării Româneşti, al Ardealului şi al Moldovei. Monumentul ridicat în memoria marelui voievod este un semn de recunoştiinţă, iar recunoştiinţa este puntea de legătură între noi şi marii făuritori de ţară şi neam. Cinstirea lor este un act de demnitate şi nu poate lipsi de la fundamentul unei naţiuni. O naţiune fără eroi este o naţiune fără repere, fără istorie. Mihai Viteazul este unul dintre marile repere ale poporului român, primul întregitor al românilor din cele trei ţări”.

Dan Ghiurco – primarul oraşului Jibou

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj