Connect with us

Ştiri din Sălaj

Maria Onicaş, primarul care a ridicat nivelul de trai al locuitorilor din comuna Surduc


Ambiţioasă din fire, social-democrata a realizat numeroase proiecte importante pentru comunitate de la asfaltări până la reabilitarea liceului din localitate sau numeroase activităţi educaţionale şi culturale  


 

Maria Onicaş este candidatul PSD la Primăria comunei Surduc. Aceasta a mai deţinut această funcţie în legislatura 2012 – 2016 când a câştigat din postura de independentă. În mandatul acesteia comuna Surduc s-a schimbat la faţă, demarându-se numeroase investiţii în toate satele comunei. Aceasta se poate lăuda cu diferite investiţii care s-au realizat datorită implicării ei ca primar, dar şi cu faptul că a preluat Primăria Surduc fără excedent bugetar, adică fără bani în vistierie, şi a predat-o actualei administraţii cu un excedent bugetar de 13 miliarde de lei vechi. Printre proiectele importante ale acesteia se numără asfaltări, reabiltiarea liceului, extinderea reţelei de gaz şi numeroase activităţi culturale şi educaţionale.

 

Din activitatea Mariei Onicaş

Primarul comunei Surduc în perioada 2012 – 2016 a realizat şi un studiu de fezabilitate pentru introducerea unei reţele de canalizare. Studiul a fost realizat pentru toate satele comunei, cu excepţia satului Turbuţa. Tot din activitatea Mariei Onicaş mai trebuie să punctăm că înainte să ajungă primar, în anul 2013, ca persoană fizică a sprijinit realizarea iconostasului de la biserica din Surduc şi s-a ocupat de organizarea Centenarului Bisericii, tot în anul 2013.

 

Străzi asfaltate şi sală de sport modernă 

În mandatul doamnei Maria Onicaş ca primar au fost modernizaţi 8,5 kilometri de drum comunal. Patru kilometri în satele Solona şi Testioara, dar şi intrarea în satul Turbuţa, de la Drumul Naţional până la punte au fost din bani guvernamentali, iar alţi patru kilometri în satele Surduc, Cristolţel, Tihău şi Brâglez. Aceştia au fost asfaltaţi din banii publici ai comunei Surduc. Totodată, în mandatul doamnei Maria Onicaş s-a realizat toată documentaţia pentru sala de sport din centrul comunal.

Investiţia a fost demarată şi realizată datorită administraţiei Mariei Onicaş, fapt recunoscut de toţi factorii din comună. Sala de sport are o capacitate de 180 de locuri, este structurată astfel încât parterul să fie dedicat sportivilor şi activităţilor sportive, iar etajul să fie dedicat tribunei pentru spectatori. Investiţia a fost de 5,2 milioane de lei, bani de la Compania Naţională de Investiţii.

 

Utilaj şi microbuz şcolar pentru comunitate

Tot în mandatul Mariei Onicaş, prin fonduri europene de la Grupul de Acţiune Locală Valea Someşului a fost achiziţionat un buldoexcavator. Totodată, de la Guvernul României, pe vremea aceea condus de premierul Victor Ponta a fost rezolvat un microbuz şcolar pentru ca copiii din comună să fie transportaţi la unităţile şcolare.

“Cele două achiziţii erau necesare pentru comunitate, utilajul a fost folosit pentru lucrările din comună, iar microbuzul şcolar a fost donat de la Guvern pentru a putea transporta copiii la unităţile şcolare” ne-a spus Maria Onicaş.

 

Legendara formaţie Compact a cântat pe scena din Surduc

În mandatul Mariei Onicaş s-au derulat şi numeroase activităţi culturale printre care trebuie amintite Caravana Culturii Sălăjene, Teatru la Şură în Tihău, dar şi Zilele Comunei Surduc.

În anul 2015, la Zilele Comunei Surduc, pe scenă au urcat legendarii artişti de la cunoscuta formaţie de rock Compact. Au mai concertat atunci Sava Negrean Brudaşcu şi Radu Ciordaş.

Evenimentul a fost susţinut de mediul privat în parteneriat cu Primăria Comunei Surduc. Astfel, pentru organizarea acestei manifestări au fost alocaţi 22.800 de lei din sponsorizări şi 18.000 de lei din bugetul local.

 

Liceul a fost reabilitat şi s-a extins reţeaua de gaze

În cei patru ani de mandat, pe lângă celelalte realizări amintite trebuie precizat că a fost modernizat şi Liceul Tehnologic din Surduc. Totodată, a fost extinsă reţeaua de gaze natural în satele Surduc şi Tihău. Investiţiile sunt necesare comunităţii şi aduc un nivel sporit de trai în Surduc.

“Am modernizat corpurile de clădire, în sensul în care la o clădire am reabilitat acoperişul, iar cealaltă a fost izolată termic” a precizat Maria Onicaş.

 

Cuplurile de aur, premiate după o lungă pauză   

De foarte mult timp, până să ajungă Maria Onicaş în funcţie, cuplurile care aniversau nunta de aur, adică cincizeci de ani de căsătorie nu au mai fost băgate în seamă de administraţia locală. Încă din primul mandat aceasta a sprijinit aceste cupluri. Fiecare cuplu, şi aici vorbim de un număr de 120 de perechi, a primit câte 300 de lei, o diplomă, dar s-au putut bucura şi de un spectacol şi o masă festivă. Trebuie menţionat că masa festivă a fost plătită din banii consilierilor locali din comună, la iniţiativa Mariei Onicaş.

“E un moment festiv pentru aceste persoane. Trebuie să le arătăm recunoştinţa noastră. De mult timp nu s-a mai făcut aşa ceva în Surduc, astfel că am decis să premiez toate cuplurile. Le-am oferit o distincţie, bani, spectacol festiv, dar şi o masă, plătită din banii consilierilor, pentru a nu fi acuzaţi că cheltuim banii comunei pentru astfel de evenimente”, susţine Maria Onicaş.

 

Sprijin pentru activităţile din comună

Maria Onicaş a fost tot timpul primarul oamenilor, astfel că s-a ocupat de sprijinirea activităţilor educaţionale, culturale şi sportive din comună.

Astfel, a fost sprijinită masiv echipa de fotbal AS Tihău care evoluează în Liga a V-a. A mai fost înfiinţată şi o echipă de dansuri populare finanţată din bugetul local. La această formaţie activau tinerii din comună, însă proiectul nu a mai fost finanţat şi de actuala administraţie a primarului Alin Băbănaş.

Mai mult, a fost organizat în Surduc şi un târg de produse tradiţionale, în două ediţii.

Au mai fost sprijinite activităţile din cadrul Liceului Tehnologic Surduc, în special un proiect prin care tinerii valorificau portul tradiţional din zonă.

 

“Deşi am cuprins bani în buget pentru a se putea sprijini această activitate a copiilor din comună şi deşi Primăria Surduc dispune de bani pentru aşa ceva, proiectul nu s-a mai continuat” a mai spus Maria Onicaş.

 

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj