Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Vârşolţ, comuna care înfloreşte pe zi ce trece. FOTO

La propriu, cât şi la figurat, comuna înfloreşte deoarece atât centrul comunal, cât şi celelalte sate arată într-un mare fel, fiind amenajate cu flori şi arbuşti ornamentali, dar şi datorită investiţiilor pe care administraţia le realizează pentru comunitate


“Mereu am încercat să arăt celor din comună că nu sunt doar primarul centrului comunal, ci sunt primarul tuturor satelor. Mă interesează la fel de mult şi dezvoltarea satului Vârşolţ, cât şi a satelor Recea şi Recea Mică. Toate satele sunt importante pentru mine, nu neglijez niciun sat şi mă interesează foarte mult dezvoltarea acestora. Şi pentru că tot vorbim de proiecte, vreau să ştiţi că ceea ce finanţează Bucureştiul are întârzieri, iar ceea ce contractăm noi este în regulă. Sunt tot felul de discuţii referitoare la unele proiecte, dar vreau să vă asigur că am făcut toate demersurile necesare ca să le deblocăm şi să asigurăm un confort sporit cetăţenilor”.

Breda Lajos – primarul comunei Vîrşolţ

Comuna Vârşolţ, condusă de mult timp de primarul Breda Lajos cunoaşte o adevărată dezvoltare. Administraţia locală a făcut rost de finanţare din toate sursele posibile, de la Uniunea Europeană, de la Guvernul României sau de oriunde se poate. La ora actuală sunt în derulare mai multe investiţii importante, dar sunt în pregătire şi altele.

Racordurile de la canalizare sunt finalizate, într-o lună se activează şi staţia de epurare, sala de sport, deşi s-a întârziat cu proiectul din motive ce nu ţin de Primărie, va fi finalizată în următoarele trei luni. A mai fost dotat şi Centrul de Zi pentru Copii, dar putem aminti şi alte investiţii importante în educaţie, sănătate şi infrastructură. Vârşolţul se poate lăuda că este una din puţinele comune sălăjene unde sunt asfaltate inclusiv drumurile de câmp, astfel că atunci când merg la munci agricole, locuitorii satului beneficiază de străzi moderne.

Sala de sport se finalizeză în trei luni

Comuna Vârşolţ a primit finanţare de la Compania Naţională de Investiţii pentru construirea unei săli de sport. Construcţia este aproape finalizată, însă primarul recunoaşte că au fost unele probleme. Toate s-au remediat, iar în trei luni sala de sport va fi inaugurată. Aici trebuie să amintim că societatea comercială care se ocupă de construirea săli de sport nu a mai avut posibiltiatea să continue lucrările.

Primarul a insistat inclusiv la Guvernul României să deblocheze această problemă. A obţinut promisiuni că în următoarele trei luni lucrarea este finalizată.

Sala de sport este una spectaculoasă, cu tribune moderne, cu vestiare, şi cu tot ceea ce trebuie. Aici amintim că atunci când s-a săpat fundaţia, copiii din comună au pus în temelia sălii câte o hârtie cu un mesaj al fiecăruia cu gândurile pe care le are când va fi mare.

Acest gest a fost realizat tocmai pentru a arăta tuturor că Primăria Vârşolţ investeşte în educaţie, în sport, în copiii din comună şi că acest proiect este destinat cu precădere tinerilor care au nevoie de mişcare.

Sediul Primăriei se modernizează

În urmă cu două luni au demarat lucrările pentru modernizarea sediului care găzduieşte Primăria Comunei Vârşolţ. Lucrările sunt în stare avansată şi în următoarele treizeci de zile, administraţia locală speră să se poată muta în noul sediu.

Valoarea investiţiei este de 1.100.000 de lei, iar clădirea va fi acum una modernă, fiecare angajat beneficiind de condiţii europene. Proiectul a fost realizat din bani guvernamentali prin PNDL.

“Vom respecta toate standardele europene. Clădirea se va schimba cu totul la faţă. Nu puteam să mai funcţionăm aşa cum era situaţia în sediul vechi. Acum vom avea o clădire modernă, cu condiţii europene. În 30 de zile e gata şi ne putem muta şi desfăşura activitatea în cele mai bune condiţii. De exemplu, această lucrare este contractată direct de noi, culmea, aici nu au fost probleme şi în trei luni a fost aproape finalizată”.

Breda Lajos

Toată comuna va fi asfaltată

Vârşolţ este una dintre singurele comune din judeţul Sălaj care se poate lăuda că are aproape toate străzile asfaltate. Şi nu doar străzi, ci şi drumuri comunale. Astfel, atunci când mergi la munca câmpului, mergi pe drum modernizat prin fonduri europene.

Acum străzile laterale care au rămas vor fi asfaltate.

Există un program finanţat prin PNDL pentru un drum de 5 kilometri care va fi gata în următoarele două luni. Vorbim de 2,4 milioane de lei.

La ora actuală mai trebuie realizate doar acostamentele şi podeţele. “În mare parte comuna este asfaltată. Inclusiv drumurile de câmp sunt realizate cu tratament bituminos. Mai sunt doar câteva străzi laterale care au rămas neasfaltate, dar ne vom ocupa de toate, astfel încât să realizăm un standard cât mai bun de viaţă pentru locuitorii comunei”, spune Breda Lajos.

S-a rezolvat problema canalizării

Satul Vârşolţ beneficiază de canalizare. Este vorba de un proiect finanţat prin PNDL în valoare de 1,6 milioane de lei. Reţeaua de canalizare este finalizată, acum se verifică căminele. Într-o lună va fi funcţională şi staţia de epurare de la ieşirea din localitatea Vârşolţ spre Pericei.

“Mă bucur că am realizat şi acest proiect şi că lucrurile merg bine în această privinţă. Într-o lună dăm drumul şi staţiei de epurare, acum verificăm căminele de la reţeaua de canalizare”, susţine prim-edilul.

Şi pentru că tot vorbim de canalizare trebuie să amintim că pentru satul Recea există un studiu de fezabilitate, iar prin Compania Naţională de Investiţii se va finanaţa şi această lucrare.

“Aşa cum am mai spus, mă repet. Nu sunt doar primarul Vârşolţului, ci şi al celorlalte sate, astfel că mă preocupă să dezvolt toată comuna, în egală măsură, de aceea m-am ocupat activ şi de acest proiect”, susţine Breda Lajos.

Primăria Vârşolţ investeşte în EDUCAŢIE!

La Vârşolţ se investeşte în educaţie. Astfel, Centrul de Zi pentru Copii a fost dotat prin fonduri europene în valoare de 10.000 de euro.

Totodată, în scurt timp începe reabiltiarea Şcolii cu clasele I-IV. Acest proiect este finanţat prin PNDL şi are o valoare de investiţie de 700.000 de lei. Totodată se va reabilita şi Grădiniţa Vârşolţ. La ora actuală aici funcţionează Primăria, până când sediul acesteia va fi recepţionat. Grădiniţa se modernizează prin Programul Operaţional Regional, iar valoarea lucrărilor este de 900.000 de lei.

Teren de fotbal modern şi echipă de fotbal

Comuna Vârşolţ va avea un teren de fotbal modern. Investiţia se va demara în scurt timp, fiind finanţată prin AFIR. De amenajarea terenului de fotbal se va ocupa o firmă din Carastelec. Valoarea totală a proiectului este de 60.000 de euro.

Terenul de fotbal va fi dotat cu vestiare, tribune, gazon şi tot ce trebuie. Acesta va fi amplasat la ieşirea din Vârşolţ spre Crasna, în zona Lacului de Acumulare. Mai mult, Vârsolţul îşi va face echipă de fotbal pe care cel mai probabil o va înregistra în Liga a V-a. Cel mai probabil Unirea Vârşolţ revine în fotbalul judeţean.

“După ce terminăm terenul de fotbal, care este finanţat cu fonduri europene, desigur că ne vom gândi şi la o echipă de fotbal competitivă”, spune primarul Vârşolţului.

Comuna înfloreşte!

O preocupare a Primăriei Vârşolţ este şi modul în care arată din punct de vedere estetic toată comuna, în special centrul comunal. Din bugetul propriu se cumpără şi se plantează flori, de la trandafiri la diferite alte specii, dar şi arbuşti ornamentali.

Tot centrul comunal este înfrumuseţat şi întreţinut în permanenţă. Ba mai mult, în scurt timp va începe pavarea trotuarelor din centrul comunal, pentru ca zona să capete un aspect estetic mult mai plăcut. Ba mai mult, în comună există şi un parc modern, bine întreţinut.

“Ne preocupă în permanenţă modul în care arată centrul comunal cât şi satele. Tot timpul suntem preocupaţi de aspectul estetic al comunei, de aceea, din bani proprii, încercăm în permanenţă să înfrumuseţăm comuna”, susţine primarul.

Cum gestionează Primăria pandemia de coronavirus

În permanenţă administraţia din comuna Vârşolţ a fost preocupată de sănătatea cetăţenilor în timpul panedmiei de coronavirus.

A fost contractată o firmă de specialitate care s-a ocupat de dezinfecţia din sat. Toate străzile, toate uliţele şi toate instituţile sunt dezinfectate în permanenţă pentru a reduce riscul de infectare cu noul coronavirus.

Ba mai mult, din partea Primăriei s-au împărţit încă din primele zile de pandemie măşti de protecţie pentru cetăţeni.

“Este o situaţie dificilă, trebuie să fim solidari unii cu alţii, trebuie să ne procupe în permanenţă siguranţa şi sănătatea cetăţenilor. Am încercat pe cât posibil să limităm răspândirea noului coronavirus şi am luat act de toate dispoziţile legale. Mai mult, am contractat o firmă de specialitate pentru a se ocupa de dezinfecţia din comună”.

Breda Lajos – primarul comunei Vîrşolţ

Pod peste râul Crasna şi dispensar reabilitat

Dispensarul medical din centrul comunal va fi reabilitat. Suma totală care va fi investită pentru reabilitarea acestuia se ridică la 750.000 de lei.

Mai mult, un alt proiect prevede realizarea unui pod peste râul Crasna. Proiectul este finanţat prin PNDL şi are o valoare de 1,1 milioane de lei.

Practic, acest pod va facilita accesul sătenilor dintr-o zonă a alta a comunei, pentru ca aceştia să nu mai traverseze drumul naţional. Aşa se va reduce foarte mult şi riscul de evenimente rutiere.

Aici trebuie să mai amintim că mai există un proiect şi de amenajare a drumurilor de câmp. Astfel, zece kilometri de străzi de câmp vor fi modernizaţi cu tratament bituminos.

Gaz metan în toate satele!

Un important proiect al administraţiei conduse de Breda Lajos, practic un vis al comunei, este aducţiunea de gaz metan. Deja foarte multe comune care nu au gaz visează la implementarea acestui proiect. Primarul Breda Lajos spune că se lucrează la un proiect privind aducţiunea de gaz metan în toate satele.

“Mă interesează toate satele, de aceea acum când realizăm acest proiect ne vom axa ca atât Vârţolţul cât şi Recea şi Recea Mică să fie cuprinse şi să beneficieze de gaz metan”, susţine prim-edilul.

Şi pentru că tot vorbim de investiţii, trebuie spus că prin Fondul de Mediu, cu 600.000 de lei, iluminatul public se modernizează. Aici mai putem aminti şi de modernizarea căminului cultural din Recea.

Bloc ANL în centrul comunal

În comună se discută de mai mult timp de construirea unui bloc de locuinţe ANL. De lucrare se va ocupa o firmă din Italia. La ora actuală se lucrează la proiectul tehnic, iar lucrările vor începe în luna octombrie.

Blocul este construit prin Adminitraţia Naţională a Locuinţelor. Această clădire va fi situată în spatele clădirii care găzduieşte sediul Primăriei Vârşolţ.

“Au fost şi aici unele probleme, sper că s-au remediat. Aşa cum v-am spus, lucrările de care ne ocupăm noi merg foarte bine, cele care sunt contractate prin Bucureşti întâmpină tot felul de probleme. În luna octombrie vor începe lucrările după mai multe discuţii”, spune primarul Breda Lajos.

Loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in Ştiri din Sălaj