Connect with us

Ştiri din Sălaj

BUN din Sălaj – lavandă, nuci, alune și condimente din Fetindia

Micile afaceri se adaptează și se reinventează – de la lavandă la nuci, aluni și condimente din Fetindia, Coșul cu Lavandă este mica, dar voinica, afacere a familiei Dîrjan.

Sunt producători și procesatori de lavandă, mentă, cireșe, nuci, alune și condimente. Au început cu lavandă și au creat o serie de produse derivate, care au ajuns în toată țara.

Cultivă și muncesc, în total, peste 7 ha de pământ, din care pe 2 hectare au plantată lavandă augustifolia vera (unul dintre cele mai bune soiuri de lavandă, care se poate utiliza atât în procesarea produselor alimentare cât și a celor cosmetice).

Produsele sunt certificate și procesate în mici laboratoare autorizate din punct de vedere sanitar veterinar și al sănătății publice. Am povestit cu Cristina, pe care am prins-o într-un moment de răgaz în care lega niște buchețele de lavandă.

“S-a cam blocat activitatea de comercializare în perioada Stării de Urgență. Peste 80% din magazinele colaboratoare din țară au fost închise și unele nu s-au mai redeschis. Noi vindeam mult și la târguri. În special primăvara și toamna.

Acum, ne rezumăm la comenzi online, cu livrări prin curier în toată țara sau la domiciliu, în Zalău. Dar regulile trebuie respectate, pentru binele nostru, al tuturor. Partea cu izolarea ne-a ajutat să ne oprim din fuga aceea teribilă din care nu ne mai puteam opri. Să conștientizăm relația specială pe care o putem avea cu natura.

Primăvara asta a pus și 10 ari de salvie sclarea (condiment și ulei esențial în cosmetice) – peste 4000 de răsaduri pregătite de Grădina Botanică din Jibou și un lot experimental de Stevie, tot de la ei. N-am stat deloc. Natura nu știe de frica virușilor. Am săpat lavanda, am recoltat, am înființat pepinierele pentru anul viitor, am toaletat plantele și copacii.

Suntem ok, nu ne pică bine, dar supraviețuim, mulțumim lui Dumnezeu. Copilul e prin grădină, farmacia e peste drum, magazinul e la parter. Acum am scos și primele plicuri cu condimente naturale, moșite în Pandemie: oregano, salvie, cimbrișor și rozmarin.

Sunteți consumatori de produs local?

“Noi consumăm mult din gospodăria noastră. Legumele le luăm de la domnul Vintilă, de la serele din Aghirești – de peste 7 ani mâncăm de sezon. Brânza, smântâna și laptele de bivol le luăm de la o familie din Meseșeni. Anul acesta am avut cireșele noastre – 147 de cireși de soi și 4 moștenire de familie. Cumpărăm pește și carne din singurul târg de produs local care are loc sâmbăta dimineața pe Platoul de Marmură. Peștele de la Păstrăvăria Sfăraș, carnea de la Siciliana. Și mai luăm 20 de ouă săptămânal de la Camelia, din sat – fie le plătim, fie facem schimb de produse”.

Cultura de lavandă a familiei Dîrjan este și un bun loc de făcut fotografii, de picnic sau relaxare. Au creat un foișor care e deschis tuturor celor care ajung în zonă. Spațiul e minunat pentru un popas de câteva ore bune. Nu-l ratați în vara asta, în care învățăm să redescoperim specificul local și Sălajul!

BUN din Sălaj este un proiect al Fundației pentru Educație și Dezvoltarea Locală AGAPIS, o platformă gratuită, care facilitează legătura între consumatorii și producătorii din comunitate și promovează poveștile acestora.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj