Connect with us

Ştiri din Sălaj

FOTO. Capela din Valcău de Jos prinde contur

Administraţia locală a reuşit să obţină finanţare prin GAL pentru acest proiect şi constructorul dă asigurări că până în luna octombrie, capela o să fie în roşu


Comuna Valcău de Jos continuă dezvoltarea şi în acest an, sub buna administraţie condusă de Ioan Roşan. În comună există o reţea de apă şi canalizare, dar se derulează şi un amplu proiect ce priveşte asfaltarea drumurilor din comună.

Un alt proiect important pentru care primarul a căutat finanţare a fost şi construirea unei capele. După ani şi ani în care a căutat o sursă de finanţare, primarul Ioan Roşan a reuşit să obţină bani pentru construirea unei capele în Valcău de Jos.

Finanţarea se face prin GAL, valoarea investiţiei fiind de 55.000 de euro. Primăria contribuie cu aproximativ 10.000 de euro, cheltuieli ce reprezintă lucrări de extidere a reţelei de apă şi a reţelei electrice din comună, astfel încât capela să aibă toate utilităţile.

„În comuna Valcău de Jos, după ani şi ani în care am căutat o sursă de finanţare pentru construcţia unei capele, în urmă cu un an am găsit o variantă de finanţare prin GAL. Dacă în anii trecuţi să duci un decedat la capelă era ceva contradictoriu cu regulile sau cu obiceiurile comunităţi, acum este o necesitate. După ce m-am consultat cu preoţii din comună, am ales construcţia care am considerat că este potrivită pentru comunitatea noastră”, ne-a spus Ioan Roşan.

Capela se construieşte lângă cimitirul aflat la intrarea în comuna Valcău de Jos, dinspre comuna Boghiş, pe partea dreapta. Lucrările au început în acest an şi sunt în grafic şi în prezent se poate vedea fundamentul capelei.

Totodată, administraţia locală a primit asigurări din partea constructorului că până în luna octombrie, capela va fi în roşu.

Trebuie menţionat faptul că odată finalizat acest proiect, la capelă vor putea veni toate cultele, după cum ne informează primarul comunei.

„Aici vor putea veni toate cultele religioase pentru că terenul pe care va fi ridicată capela este proprietatea comunei Valcău de Jos şi nu al unui cult şi astfel vor putea veni cu cei răposaţi toate cultele pentru a se desfăşura slujba de înmormântare în condiţiile secolului 21”, spune primarul.

În continuare, Primăria Valcău de Jos lucrează pentru achiziţionarea unor terenuri în fiecare sat din comună, astfel încât în locurile respective să poată fi ridicate capele.

„Ne dorim ca în următorii ani să avem câte o capelă în fiecare localitate din comună. În acest sens, am încercat să întăbulăm terenul pentru că asta este prima condiţie, să ai terenul. Am găsit în fiecare localitate în incinta cimitirelor şi încercăm să găsim sursa de finanţare”, ne-a mai spus Ioan Roşan.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj