Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Comuna vinului – Şamşud – va avea un aspect european. FOTO

În comună se derulează o serie de proiecte importante pentru comunitate precum aducţiunea de apă şi canalizare sau modernizarea străzilor. Totodată, se poate lăuda şi cu proiecte europene importante, dar şi cu planuri de viitor precum construirea unei săli de sport şi introducerea gazului


“Mă bucur că în comuna Şamşud am putut să realizăm numeroase proiecte importante pentru comunitate. Acum muncim intens la aducţiunea de apă şi canalizare. Consider că acesta este unul dintre cele mai importante proiecte pentru toţi locuitorii comunei. Mai mult, pe viitor îmi doresc  şi aducţiunea de gaz în comună. Totodată, mă bucur că am reuşit să realizez şi o capelă modernă în satul Şamşud. Avem proiecte multe, de viitor. Îmi doresc chiar să atrag cât mai mulţi turişti pentru că este ce vedea în comună. Mă bucur că tot timpul am putut conta pe sprijinul şi înţelegerea locuitorilor. Ţin pe această cale să mulţumesc echipei din cadrul Primăriei Şamşud, cât şi locuitorilor comunei pentru tot sprijinul pe care mi l-au acordat în fruntea comunităţii. Ştiu că împreună putem face ca lucrurile să se îndrepte într-o direcţie cât mai bună aici la noi, în comună”.

Banto Zoltan – primarul comunei Şamşud

Bántó Zoltán a fost ales primar din partea UDMR în comuna Şamşud cu sută la sută din totalul voturilor exprimate, fiind singurul candidat pe buletinul de vot la funcţia de primar.

De când conduce Primăria, în comună s-au derulat mai multe lucrări importante, utile comunităţii.

Comuna vinului, aşa cum este cunoscut Şamşudul, atât în Sălaj, cât şi în vecinătate, capătă un aspect european. Spunem asta deoarece locuitorii comunei vor beneficia de apă şi canal, de WI-FI gratuit sau de o sală de sport modernă.

Mai mult, în comună tocmai s-a inaugurat o capelă modernă, iar acum se lucrează intens la un cămin cultural.

Totodată, la Şamşud nu a fost uitată latura umană a lucrurilor, astfel că există un proiect în desfăşurare care prevede integrarea rromilor în societate.

Pentru că Şamşudul este recunoscut datorită vinului său, administraţia locală speră să poată realiza un brand recunoscut naţional prin care să valorifice cât mai bine vinul.

La ora actuală zece familii  îmbuteliază vin de Şamşud, însă sunt mult mai mulţi cei care produc.

Primăria vrea să vină în sprijunl lor şi să-i ajute să realizeze chiar şi o linie de producţie.

Apă şi canalizare de peste 4 milioane de euro

Comuna Şamşud are în derulare un proiect privind aducţiunea de apă şi realizarea unei reţele de canalizare în ambele sate – Şamşud şi Valea Pomilor.

Proiectul are o valoare totală de 20 de milioane de lei, adică peste 4,1 milioane de euro. Banii sunt primiţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2.

Lucrările pentru aducţiunea de apă au început în anul 2019 şi se vor finaliza în toamna acestui an. La această oră se lucrează intens în comunitate.

Proiectul prevede şi realizarea unei staţii de epurare, care este în curs de construire la ieşirea din Şamşud, pe drumul ce leagă comuna de Bogdand din judeţul Satu Mare.

Mai mult, prin acest proiect se realizează şi rezervoare de alimentare şi staţii de pompare. Primarul susţine că la finele acestui proiect fiecare gospodărie din comună va fi racordată la reţeaua de apă şi canalizare.

“Este proiect finanţat prin PNDL 2. Fiecare casă va avea apă şi canalizare. Noi vom merge cu conducta până în faţa casei, iar de acolo, fiecare se va racorda. Este un pas important făcut de comuna Şamşud”, ne-a spus primarul.

Investiţii în satul Valea Pomilor

Actuala administraţie a pus accent şi pe modernizarea satului Valea Pomilor.

Astfel, pe lângă proiectul care prevede asfaltarea a doi kilometri de străzi comunale, în sat se mai derulează încă două proiecte importante.

Este vorba de un proiect prin care se va construi o staţie de autobuz modernă, chiar în centrul satului, dar şi un proiect ce vizează reabilitarea fântânii arteziene.

Tot la Valea Pomilor se doreşte în viitor şi reabilitarea terenului de fotbal, astfel încât copiii să se poată bucura de activităţi sportive în aer liber.

Drumurile se refac după proiectul de apă şi canalizare

Prin fonduri proprii se vor asfalta trei străzi din satul Valea Pomilor care însumează cam 2 kilometri.

Totodată, după terminarea proiectului de aducţiune apă şi canalizare va urma un amplu proces de modernizare a drumurilor comunale. Astfel, după ce se termină de săpat şanţurile pentru aducţiunea de apă, drumurile vor fi asfaltate. La ora actuală satul Şamşud stă foarte bine la capitolul infrastructură rutieră, iar în curând şi satul Valea Pomilor va avea mai multe drumuri comunale aranajate “ca la carte”.

Ba, mai mult, prin PNDL există un proiect de 2,5 milioane de lei prin care se va moderniza drumul comunal către satul Bogdand. Drumul însumează 4,2 kilometri. “Nu am cum să reabilitez acum drumurile, apoi iar să le sparg să venim cu aducţiunea de apă şi canal şi apoi iar să le modernizez. Fiecare trebuie să înţeleagă acest lucru şi mă bucur că mulţi au şi înţeles.

Trebuie să prioritizăm lucrurile. Astfel, începem cu aducţiunea de apă, cu realizarea reţelei de canalizare, iar apoi venim şi refacem drumurile din sat. Invers nu se putea. Locuitorii comunei trebuie să înţeleagă şi să aibă răbdare, pentru că în timp toate aceste neajunsuri se vor remedia”, este mesajul transmis de prim-edilul comunei.

Proiect de incluziune socială pentru rromii din comună

Primăria Şamşud urmăreşte cu interes problema rromilor care locuiesc într-un cartier în satul Valea Pomilor. Printr-un proiect în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii se doreşte integrarea acestora în comunitate.Proiectul vizează angajarea a trei persoane, un asistent medical, un mediator-psiholog şi un asistent social.

Mediatorul va avea rolul de a susţine elevii buni de la şcoala din comună, în timp ce asistentul medical este angajat cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică şi se va ocupa în special de persoanele în vârstă din sat. Cei doi deja au fost angajaţi, iar în scurt timp urmează să fie angajat şi asistentul social.

“Avem o comunitate de rromi în Valea Pomilor. Încercăm să o integrăm cât mai bine în comunitate. Acum au şi internet gratis graţie acelui proiect European.  Sper ca prin acest parteneriat să putem  să ne ocupăm cât mai bine de problema cetăţenilor din satul Valea Pomilor”.

Banto Zoltan

WI-FI gratuit şi sistem video performant

De mai bine de o lună, localnicii din Şamşud pot folosi o reţea WI-fi gratuită. Proiectul a fost finanţat prin programul “Wifi for you” al Uniunii Europene. Au fost montate patru routere exterioare de internet în Şamşud, două în interior, dar şi trei exterioare în Valea Pomilor şi două în interior.

Mai mult, din decembrie 2019 comuna se laudă şi cu un sistem de surpaveghere video modern. Camerele de supraveghere au fost achiziţionate din bugetul propriu al comunei. În total este vorba de 10 camere de supraveghere. Comuna se laudă şi cu un iluminat stradal modern, cu LED.

Cămin cultural modern şi capelă în centrul comunal

Centrul comunal are o carateristică aparte. Este îngrijit, peisajul este unul deosebit, iar acum va fi desăvârşit cu un cămin cultural modern.

La căminul cultural s-au început lucrările în 2019, imediat după ce a fost dezvelită statuia lui Szikszai Lajos, situată în vecinătatea căminului.

Lucrările sunt finanţate de Uniunea Europeană şi însumează 180.000 de euro. Lucrările vor fi finalizate în această vară.

Tot prin Uniunea Europeană, respectiv prin Grupul de Acţiune Locală Tovishat, a fost realizată şi o casă de ceremonii funerare – capelă. Valoarea investiţiei se ridică la 60.000 de euro. Lucrările au început în luna decembrie a anului trecut şi au fost finalizate, capela fiind inaugurată săptămâna trecută.

Comuna îşi păstrează tradiţiile. Vinul de Şamşud se transformă în brand naţional

Comunitatea din Şamşud pune mare accent pe păstrarea şi conservarea tradiţiilor şi a portului tradiţional. În comună se derulează acum şi un proiect prin care 20 de persoane din comună ţes la maşina de cusut costume populare autentice din zona Şamşudului.

Ba mai mult, un alt proiect vizează realizarea şi înregistrarea brandului “Vinul de Şamşud”. Acest proiect prevede inclusiv realizarea unei linii de îmbuteliere, astfel încât vinul să nu mai fie recunoscut doar la nivel local, ci şi la nivel naţional sau chiar European.

La ora actuală în comună există aproximativ zece familii care îmbuteliază şi comercializează vin, însă numărul celor care produc vin este mult mai mare.

Aici mai putem aminti că satul arată altfel, asta şi datorită oamenilor gospodari, dar şi a unui concurs inedit gândit de Primărie. An de an, cele mai frumoase şi îngrijite curţi din sat sunt premiate de către Primăria Şamşud.

“Ţinem mult la tradiţiile noastre. Acum vrem să facem cumva ca vinul de Şamşud să fie cât de mult se poate recunoscut în ţară şi nu numai. Sper să avem în continuare sprijin şi de la Bruxelles pentru a promova cât mai bine acest produs local. Mai mult, mă bucur că oamenii din Şamşud încă ţin la portul popular autentic şi chiar se lucrează acum la realizarea unor astfel de costume”.

Banto Zoltan

Cum s-a protejat comuna Şamşud de coronavirus

În comuna Şamşud nu au fost înregistrate cazuri de coronavirus. Totuşi, administraţia locală a avut mare grijă de modul în care se raportează la pandemie. Astfel, înainte să fie decretată starea de alertă, în comună au început să se fabrice măşti. O croitorie din sat a realizat măşti pentru faţă, care au fost împărţite populaţiei.

Este vorba de peste 3.000 de bucăţi care au fost realizate sută la sută din bumbac. Măştile au trei straturi şi pentru realizarea acestora au muncit opt persoane. Mai mult, comuna a făcut şi economie. Asta deoarece pe acea vreme o mască costa opt lei, iar una fabricată la Şamşud doar 5 lei. Un calcul simplu arată că s-a realizat o economie de 9.000 lei.

Mai mult, au fost dezinfectate în permanenţă străzile din comună, dar şi trotuarele şi alte spaţii publice. În fiecare săptămână pe timpul stării de urgenţă străzile din Şamşud au fost dezinfectate!

Visul comunei – aducţiunea de gaz

Un proiect important care speră primarul să fie realizabil cât mai repede este aducţiunea de gaz în cele două sate. La ora actuală se lucrează intens la proiectul tehnic şi la studiile de fezabilitate.

“Îmi doresc mult să putem introduce gazul în comună. Lucrăm intens la acest proiect. La ora actuală se lucrează la proiectul tehnic, la tot ce înseamnă studiu de fezabilitate. Suntem în stadiul primar al lucrărilor. Gazul va veni pe zona Hereclean – Bocşa. Va conta foarte mult pentru Şamşud să avem aducţiune de gaz în comună”, a spus primarul.

Proiecte importante pentru viitor – transformarea barajului din Şamşud într-un loc de agrement

Primarul şi-a propus ca până anul viitor, cel târziu până în 2022 gradul de asfaltare a străzilor din comună să fie sută la sută.

Practic, fiecare străduţă, fiecare uliţă sau drum agricol să fie asfaltat. Mai mult, vor fi reabilitate parcurile, se va reface terenul de fotbal de la Valea Pomilor şi se va munci intens la realizarea de trotuare şi piste de biciclete.

Un alt proiect de viitor vizează realizarea unei zone pentru drumeţii cu bicicleta. Totodată, se doreşte amenajarea barajului din satul Şamşud, care să se transforme într-un loc de agrement.

“Vreau să amenajez barajul de la Şamşud, precum e cel din Carastelec. Acum, e doar stufăriş, dar, după ce va fi modernizat, acolo va fi o zonă de recreere. Se va putea pescui, sper să-l amenajăm în aşa fel încât să atragem cât mai mulţi turişti în comună”, spune Banto Zoltan.

Aici trebuie să amintim şi faptul că administraţia pune mare accent pe turismul local, anual desfăşurându-se o tabără de artă.

Sală de sport modernă

Primarul are motive de bucurie. Prin Compania Naţională de Investiţii a primit fonduri prin care să se construiască o sală de sport.

Sala de sport va fi amplasată în curtea şcolii din centrul comunal.

Aceasta va fi dotată cu vestiare şi tribune si va fi una modernă.

La ora actuală se derulează procedurile de achiziţie publică, iar anul acesta vor demara lucrările.

“Mă bucur că am putut să obţin această finanaţare atât de importantă pentru comunitatea noastră. Sala de sport va putea fi utilizată atât de către copii, mai ales iarna când nu pot juca fotbal în curtea şcolii, cât şi de tinerii din sat care vor să iasă la mişcare. Proeictul este finanţat prin CNI”.

Banto Zoltan – primarul comunei

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj