Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Creaca, comuna unde se lucrează la foc continuu pentru sporirea confortului cetăţenilor. FOTO

În comuna de pe Valea Agrijului se află numeroase şantiere în plină desfăşurare – de la asfaltarea a numeroase uliţe şi străzi comunale, până la construirea de poduri şi capele, dar şi aducţiunea de apă


„Am venit în Primărie cu gânduri bune. Îmi doresc, cu ajutorul lui Dumnezeu, să putem termina toate proiectele începute pentru a spori confortul cetăţenilor din comună. Vă spun sincer, nici nu mai candidam dacă nu reuşeam să deblochez proiectul privind aducţiunea de apă, care de mult timp a fost promis cetăţenilor, dar nu s-a realizat. Toate proiectele care s-au derulat în comună sunt realizate cu sprijinul echipei din Primăria Creaca, căreia cu această ocazie îi mulţumesc. Le mulţumesc şi cetăţenilor care au crezut în mine şi au realizat că împreună facem o echipă ce poate gestiona proiectele utile comunităţii. Nu ne vom opri aici, însă, iar pe zi ce trece vom găsi soluţii pentru a dezvolta comuna şi a ţine pasul cu celelalte comune dezvoltate din judeţ şi din ţară”.

Ioan Eugen TEREC, primarul comunei Creaca

Ioan Eugen Terec este primar al comunei Creaca din anul 2008. În timpul mandatelor sale, comuna a cunoscut o importantă dezvoltare, fapt ce i-a adus continuitate în fotoliul de primar, Terec fiind ales de fiecare dată cu majoritatea voturilor exprimate!

Sub administraţia sa, în Creaca s-au derulat proiecte importante, iar – în prezent – întreaga comună se află într-un amplu proces de dezvoltare şi modernizare. În anul 2008, Ioan Eugen Terec a fost ales primar din primul tur cu 53,01% din totalul voturilor exprimate, adică 722 de voturi.

Mai apoi, în 2012 a strâns nu mai puţin de 89,70% din voturi, adică 1.272 de voturi. În acel an a avut doar un singur contracandiat. În 2016, Terec s-a impus detaşat în faţa celorlalţi doi contracandidaţi, reuşind să câştige cu 80,35% din adică cu 1.047 de voturi!

Această dominare clară în intenţia de vot arată faptul că primarul este foarte apreciat de comunitate pentru ceea ce a făcut în comună.

Comuna are în sfârşit APĂ!

Proiectul privind aducţiunea de apă în comună a fost  pentru primarul Ioan Eugen Terec o luptă titanică. De-a lungul timpului, acesta s-a lovit de diferite probleme, însă în cele din urmă a reuşit să deblocheze acest proiect.

Cu sinceritate, primarul susţine că dacă nu debloca acest proiect, nu  îşi depunea candidatura pentru încă un mandat în fruntea comunei!?

Problema majoră a proiectului a fost faptul că nu a fost stabilită sursa care să alimenteze cu apă cele nouă sate ale comunei, atunci când a fost realizat pentru prima dată, în legislatura 2004 – 2008. Au intervenit apoi şi altele.

În timp ce se lucra la Drumul Judeţean ce străbate comuna, conducta de apă a fost ciuruită. Apoi s-a muncit intens la aflarea problemelor şi remedierea lor. În cele din urmă, s-a găsit o rezolvare, iar din anul 2019 au fost alimentate cu apă potabilă satele Prodăneşti, Lupoaia şi – parţial – Creaca.

Să menţionăm că în mandatele trecute s-a reuşit alimentarea cu apă a satului Borza, respectiv Jac. De menţionat că la Jac există şi un foraj la mare adâncime pentru suplimentarea debitului de apă.

Într-un viitor foarte apropiat urmează să fie alimentat cu apă şi satul Brebi.

Comuna face parte şi din Programul Operaţional de Infrastructură Mare (POIM), ce prevede o conductă de alimentare cu apă pe sectorul Jibou – Brusturi – Jac – Brebi.

“Vă spun sincer, dacă nu reuşeam să găsim o soluţie privind proiectul alimentării cu apă a comunei, nu mai candidam pentru încă un mandat în fruntea comunităţii. Mă bucur că am reuşit totuşi să gestionăm bine situaţia şi să realizăm acest obiectiv”.

Eugen Terec – primarul comunei Creaca

Numeroase străzi sunt pregătite de asfaltare

O importantă grijă a primarului a fost asfaltarea străzilor şi a uliţelor din comună. Administraţia comunei a decis ca de fiecare dată când sunt bani pentru asfaltare să se aloce uniform, nu că într-un sat se asfaltează şi în altul nu. Astfel, urmează să fie asfaltaţi încă 13 kilometri de străzi.

La ora actuală se află în pregătire asfaltarea mai multor străzi importante din comună, în special cea din satul Ciglean, care va vedea asfalt pentru prima dată!

Aici, s-au realizat rigole din beton pentru a canaliza apa, s-a aşternut fundaţia şi urmează în scurt timp asfaltarea. Se va mai asfalta şi în Jac, dar şi în Lupoaia. Este în pregătire şi o stradă importantă din Brusturi, dar şi din Brebi.

Totodată, se va lucra şi la asfaltarea unor străzi din centrul comunal.  Tot anul acesta se va asfalta şi drumul spre cătunul Viile Jacului, în suprafaţă totală de 2,7 kilometri. Această lucrare va facilita accesul spre cătun, care deocamdată se realizează destul de greoi.

Prin acest proiect, peste 70% din străzile şi uliţele comunei vor fi asfaltate. Primarul rememorează că atunci când a preluat frâiele Primăriei, în 2008, erau asfaltate doar două străzi din toată comuna, exceptând drumurile judeţene.

De precizat că toate lucrările de asfaltare se vor termina în decembrie anul acesta.

“Am decis alături de echipa mea să asfaltăm tot timpul uniform, nu să asfaltăm totul într-un sat, iar de alt sat să uităm. Mă bucur că cetăţenii comunei au înţeles acest lucru”, spune primarul

Lucrare importantă pe Valea Agrijului

O importantă lucrare s-a demarat la intrare în satul Borza, în zona podului peste Valea Agrijului. Aici a fost consolidat malul pe o distanţă de 2 kilometri, dar s-a adâncit şi valea, astfel încât pericolul unor inundaţii sau altor probleme  să fie diminuat.

Zona a fost amenajată din punct de vedere peisagistic, malul este stabil iar lucrarea a fost foarte necesară şi utilă comunităţii, pentru că nimeni nu mai trăieşte acum cu frica în sân că poate ieşi valea şi să inunde zona sau, Doamne fereşte, să se surpe malul sau chiar podul.

Chiar şi când are debit însemnat, cum a fost chiar şi săptămâna trecută, datorită acestor lucrări, valea nu mai reprezintă un pericol.

Economie la bugetul local prin desfiinţarea serviciului de pază

În urmă cu doi ani, primarul a decis să desfiinţeze serviciul de pază şi să monteze un sistem modern de supraveghere video.

Prin desfiinţarea acestui serviciu s-a realizat o economie importantă la bugetul local.

Astfel, Primăria Creaca cheltuia cu paza suma de 120.000 de lei pe an pentru plata salariilor şi alte cheltuieli, iar serviciul de supraveghere video a costat în total 60.000 de lei.

Prin serviciul de supraveghere video s-au mai redus şi din infracţiunile constatate pe raza comunei.

În prezent, în comună funcţionează 24 de camere de supraveghere, patru camere pentru identificarea numerelor de la autoturisme, iar numărul de camere va fi  suplimentat, în special în satul Brusturi.

Muncitorii lucrează “ca furnicile” la ridicarea capelei din satul Jac

Şantierul casei de ceremonii funerare din satul Jac arată ca un muşuroi de furnici, la propriu.

Angajaţii firmei din Sărmăşag care se ocupă de construcţie lucrează la foc continuu. În doar o lună de zile, capela a fost ridicată în proporţie de 70%, iar primarul speră ca într-o lună lucrarea să fie finalizată, deşi termenul de finalizare a lucrărilor este luna decembrie.

Casa de ceremonii funerare e amplasată lângă şcoala din sat, iar proiectul are o valoare de 400.000 de lei, bani proveniţi de la Uniunea Europeană, prin Grupul de Acţiune Locală (GAL).

O capelă a fost ridicată şi în satul Creaca. Lucrările au fost finalizate anul trecut, iar valoarea investiţiei se ridică la 300.000 de lei, bani proveniţi din bugetul local.

“Firma care lucrează aici este una foarte serioasă. În urmă cu o lună era doar iarbă pe jos, iar acum clădirea stă deja în picioare. Eu sper ca pe luna viitoare să fie terminat proiectul, deşi avem termen de execuţie până în luna decembrie”.

Eugen Terec

O firmă din satul Brebi a făcut voluntariat pentru construirea unui pod peste Valea Ortelecului

Firma SYA Construct din Brebi a realizat o donaţie importantă pentru comunitate. Firma administrată de Daniel şi Claudiu Sabou a realizat un pod la intrarea în Brebi peste Valea Ortelecului.

Reprezentanţii societăţii nu au solicitat niciun leu pentru manoperă şi realizare, decât să le fie puse la dispoziţie materialele de construcţie. Lucrarea a început în luna mai a acestui an şi va fi în curând terminată.

Este de apreciat că o firmă din comună se implică activ în dezvoltarea comunităţii.

Biserică şi casă parohială, transformate în capelă

Primăria a achiziţionat Sala Regatului a Martorilor lui Iehova din satul Brebi, pe care administraţia locală o va transforma într-o capelă.

Clădirea a costat doar 15.000 de euro, fiind scoasă de martori la vânzare, deoarece în sat nu există atât de mulţi enoriaşi ai acestui cult.

Primarul susţine că mai bine cumpără o clădire cu 15.000 de euro şi poate fi transformată foarte rapid în capelă, decât să ridice una de la zero, care ar costa mult mai mult. În zonă se va amenaja în curând şi o parcare.

La Prodăneşti se doreşte realizarea unei capele în casa parohială, asta deoarece preotul din sat slujeşte şi în alte două sate din comună şi locuieşte în altă parte.

Primarul susţine că această variantă e acceptată şi de enoriaşii din comunitate.

Creaca, printre primele comune din judeţ cu iluminat stradal pe LED

Creaca se poate lăuda că este una dintre primele comune din Sălaj cu iluminat stradal pe LED! Primarul susţine că prin economiile la electricitate, în cinci ani s-a amortizat în totalitate investiţia.

În total au fost montate 650 de corpuri de iluminat pe LED, iar acum administraţia are un proiect nou privind iluminatul stradal.

Astfel, printr-un proiect demarat prin Ministerul Mediului, Primăria Creaca speră să poată monta corpuri de iluminat pe fiecare stâlp de electricitate din comună.

“Prin această investiţie nu mai sunt problemele din trecut când era lumină pe stradă noaptea doar până pe la ora 12 să zic, iar apoi de la ora 5 încolo. Acum, luminile funcţionează tot timpul”, susţine primarul.

Şcoala din Lupoaia s-a schimbat la faţă, la fel şi alte instituţii

Mult timp, şcoala din satul Lupoaia era o ruină, afectată de intemperii.

Primăria a reuşit însă să aloce bani şi să reabiliteze clădirea. La ora actuală, primarul este în discuţie cu reprezentanţii şcolii şi cu cei din sat pentru a vedea dacă clădirea va mai fi folosită ca şcoală sau dacă elevii din sat vor fi duşi la şcoala din Creaca, cu atât mai mult cu cât comuna beneficiază şi de două microbuze şcolare.

Dacă şcoala de aici nu se va mai deschide, moderna clădire va fi transformată în casă de ceremonii funerare.

Aici mai trebuie să amintim că prin AFIR au fost reabilitate căminele culturale din Ciglean şi Brusturi. Urmează în curând să fie din nou reabilitate alte instituţii din comună. Astfel, şcoala din Creaca va fi anvelopată, la şcoala din Jac se va reface acoperişul, iar sediul Primăriei va fi modernizat. Va fi pusă la punct şi grădiniţa din satul Brebi.

Copiii de la şcoală vor primi tablete

Primarul Eugen Terec are viziune de viitor asupra lucrurilor, iar alături de Gadiel Zaharie – directorul Şcolii Gimnaziale “Marcus Aurelius” din Creaca – a gândit un proiect prin care copiii să primească tablete gratuit. Deja au fost achiziţionate 30 de tablete, iar acum există în tratative un parteneriat cu o asociaţie finanţată de Vodafone, prin care se doreşte oferirea unei tablete pentru fiecare copil!

Proiectul se numeşte “Şcoala din Valiză” şi se realizează cu ajutorul lui Tim Marian – un fiu al satului Jac, stabilit în Statele Unite ale Americii.

Să mai spunem că în curând se va amenaja şi curtea şcolii, iar suprafaţa sintetică de pe terenul de minifotbal va fi înlocuită.

Standarde EUROPENE – comuna va avea GAZ şi CANALIZARE

Primarul îşi doreşte să le ofere cetăţenilor comunei cele mai bune condiţii de trai. Din acest motiv, Ioan Eugen Terec s-a apucat de proiectul privind alimentarea comunei cu gaz metan. Chiar săptămâna trecută s-a primit un aviz favorabil pentru realizarea reţelei de gaz.

În acest proiect, Creaca este implicată alături de comunele Gârbou, Bălan, Dragu şi Hida. S-au demarat proceduri şi urmează aprobarea realizării studiului de fezabilitate. Acest proiect se doreşte a fi realizat şi datorită faptului că magistrala de gaz tranzitează comuna.

Un alt proiect important este şi introducerea reţelei de canalizare. Acum, drumul judeţean a ieşit din garanţie şi se poate lucra la un astfel de proiect. Există un proiect privind canalizarea care este realizat alături de comuna Mirşid.

“Sunt două proiecte importante pe care vreau să le realizez pentru comunitate. După ce am reuşit aducţiunea de apă, e normal să reuşim şi realizarea unei reţele de canalizare. Ţinând cont de faptul că magistrala de gaz trece prin comună, ne-am afiliat şi la proiectul de alimentare cu gaz metan”, susţine primarul.

Crucea Roşie sprijină educaţia din comună

Printr-un parteneriat cu Crucea Roşie s-a primit mobilier modern – bănci noi, dulapuri şi mese pentru sala profesorală. Tot aici trebuie amintit că la iniţiativa mămicilor s-a reuşit o colaborare cu Grădiniţa Prichindel din Zalău, prin care s-au primit diferite jucării moderne.

“Mămicile au avut iniţiativa pe Facebook. Eu le-am invitat la discuţii, am vorbit despre ce ar trebui să facem şi am ajuns la un numitor comun – faptul că jucăriile copiilor erau învechite. Am reuşit însă un parteneriat cu Grădiniţa Prichindel din Zalău, iar acum copiii de la grădiniţele din comună se pot bucura de multe jucării”, ne-a mai spus primarul.

Bisericile de lemn au fost reabilitate

Creaca se poate lăuda ca fiind una dintre comunele sălăjene cu cele mai multe biserici de lemn. Nu mai puţin de şase astfel de edificii se află în comună, în satele Creaca, Borza, Brebi, Brusturi, Jac şi Prodăneşti. Patru dintre cele şase biserici au fost deja reabilitate şi acum îşi aşteaptă turiştii.

Biserica de lemn din Prodăneşti poartă hramul Sfântului Gheorghe şi e cea mai veche din comună, fiind construită în 1650. O altă construcţie impunătoare e cea din satul Jac. Biserica de lemn din Jac a fost construită în 1759 şi e declarată monument istoric. Şi aceasta biserică a fost reabilitată de curând.

Biserica de lemn din satul Borza este cu doar un an mai bătrână decât cea din satul Jac, datând din 1758. A fost o ruină până anul trecut, când a fost resuscitată, prin Ambulanţa pentru Monumente, iar acum a devenit o bijuterie arhitecturală.

Biserica de lemn din satul Brebi a fost construită în acelaşi an cu cea din Jac, respectiv 1759, iar biserica din Brusturi datează de la 1701. Biserica de lemn din Creaca poartă hramul Sfântului Nicolae şi aici s-au oficiat slujbe până în anii 2000, când s-a clădit biserica de piatră din apropiere.

Lăcaşul de cult din Creaca dăinuie de la 1710. Pe lângă bisericile de lemn, comuna are un potenţial turistic de invidiat, astfel că aici mai regăsim Şura de la Jac a Crinei Terec, dar şi numeroase locuri de poveste, precum Cerdacul cu Lavandă.

Cum a gestionat comuna pandemia de coronavirus

Situată între Zalău şi Jibou, comuna se poate lăuda cu servicii medicale foarte bune.

În comună există un dispensar modern dotat inclusiv cu ecograf, dar şi un cabinet stomatologic şi un cabinet de medic veterinar.

Din păcate, soţia unui angajat din Primăria Creaca a fost infectată cu coronavirus, astfel că acesta şi toţi contacţii direcţi au fost obligaţi să intre în izolare.

Din această cauză, primarul a luat decizia de a dezinfecta toată clădirea instituţiei, dar şi străzile din zonă şi alte locuri publice.

Totodată, Primăria a achiziţionat 4.000 de măşti, mănuşi şi dezinfectant pe care alături de voluntari le-a distribuit în mod gratuit cetăţenilor din comună.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj