Connect with us

Ştiri din Sălaj

FOTOREPORTAJ. Comuna cu cele mai multe biserici de lemn din Sălaj


În comuna Creaca există nu mai puţin de şase biserici de lemn, toate monumente istorice, din care patru au fost reabilitate de curând şi aşteaptă vizita turiştilor


Comuna Creaca se poate lăuda ca fiind una dintre comunele sălăjene cu cele mai multe biserici de lemn. Nu mai puţin de şase astfel de edificii sunt în comună, respectiv în satele Creaca, Borza, Brebi, Brusturi, Jac şi Prodăneşti.

Patru din cele şase biserici au fost deja reabilitate şi aşteaptă turişti.

De departe, cea mai spectaculoasă este cea din Prodăneşti, care se vede de pe drumul principal. Biserica de lemn de aici poartă hramul Sfântului Gheorghe şi este cea mai veche din comună, fiind construită în 1650.

O altă construcţie impunătoare se află în satul Jac. De altfel, cea de aici a fost construită la o sută de ani distanţă de cea din Prodăneşti. Biserica de lemn din Jac a fost cosntruită în 1759 şi declarată monument istoric. Şi aceasta biserică se află pe lista monumentelor istorice şi a fost reabiltiată de curând.

Biserica de lemn din satul Borza este cu doar un an mai bătrână decât cea din satul Jac, datând din 1758. Această biserică a fost o ruină până anul trecut, când prin Ambulanţa pentru Monumente a fost resuscitată, iar acum a devenit o bijuterie arhitecturală.

Biserica de lemn din satul Brebi a fost construită în acelaşi an cu cea din Jac, respectiv 1759, iar biserica din Brusturi datează de la 1701.

Biserica de lemn din Creaca poartă hramul Sfântului Nicolae şi aici s-au oficiat slujbe până în anii 2000 când s-a clădit biserica de piatră din apropiere. Lăcaşul de cult din Creaca dăinuie de la 1710.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj