Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Ritm bun de dezvoltare în comuna Cizer. FOTO

În ultimii ani, administraţia locală condusă de Ioan Pătcaş – viceprimarul cu atribuţii de primar – a demarat o serie de proiecte menite să ridice standardul de viaţă al locuitorilor comunei. Dacă prin PNDL II s-au câştigat cinci proiecte, iar din fonduri europene s-a obţinut finanţare pentru alte trei proiecte, Primăria a lucrat la dezvoltarea comunei şi cu bani de la bugetul local


La o simplă trecere prin Cizer se poate observa că în comună se munceşte, astfel încât comunitatea locală să poată beneficia de condiţii cât mai bune. Dovadă sunt şantierele deschise în ultima perioadă în toate localităţile din comună.

La unele proiecte, lucrările s-au finalizat, altele se află în derulare, urmând a se termina chiar în acest an. În acest sens, administraţia locală condusă de Ioan Pătcaş a lucrat la întocmirea unor proiecte şi a încercat să atragă resurse pentru dezvoltare, atât din fonduri europene, cât şi din fonduri guvernamentale.

Cinci proiecte câştigate prin PNDL II

Proiectul de modernizare a şcolii din Cizer, ca şi finalizat

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) II s-a obţinut finanţare pentru cinci proiecte. Unul dintre proiecte este ca şi finalizat, fiind vorba de modernizarea şi dotarea Şcolii Gimnaziale ”Horea” din centrul comunal, unde lucrările s-au terminat în proporţie de 95%.

Practic, în luna septembrie, când va începe noul an şcolar, proiectul va fi finalizat în totalitate, iar elevii se vor bucura de o şcoală modernă. De precizat că valoarea proiectului a fost de peste 1,8 milioane lei, iar lucrările au început în vara anului trecut.

Se modernizează şi grădiniţa din Cizer. Lucrările s-au executat în proporţie de 30%

Tot anul trecut, în centrul comunal au început lucrările de reabilitare şi dotare a grădiniţei aflate în apropierea şcolii, după mai multe proceduri de licitaţie a construcţiei.

Şantierul a decurs bine până în prezent, astfel că deja s-au executat 30% din lucrări. Dacă totul decurge normal, şi  această investiţie s-ar putea finaliza în acest an.

Valoarea proiectului este de aproximativ 1,4 milioane lei, iar grădiniţa din Cizer urmează să aibă o altă faţă, fiind vorba de o reabilitare totală a clădirii, dar şi o dotare corespunzătoare a acesteia.

Proiect de peste 5 milioane de lei pentru modernizarea drumurilor

În comună s-a lucrat la modernizarea infrastructurii rutiere, însă au mai rămas drumuri comunale, străzi şi uliţe ce necesită lucrări de asfaltare.

În acest sens, administraţia locală a depus un proiect prin PNDL II, cu o valoarea de peste 5 milioane lei, prin care se vor asfalta aproximativ 14 km. În proiect sunt incluse trei drumuri comunale ce fac legătura spre Sîg, Bănişor şi o altă legătură spre Pria. Mai există, însă, cuprinse şi străzi din centrul comunal, care au rămas neasfaltate din proiectele anterioare.

Reţeaua de alimentare cu apă se extinde în Cizer

Din cele cinci proiecte pe PNDL II, cel care pare mai uşor de realizat, dar care are şi o valoare mai mică (aproximativ 550.000 de lei), este proiectul de extindere a reţelei de alimentare cu apă în localitatea Cizer.

Lucrarea a fost scoasă de trei ori la licitaţie, dar nici acum lucrurile nu s-au mişcat într-o direcţie bună, astfel că administraţia locală caută acum alt constructor.

”Din nefericire, am avut o colaborare destul de greoaie cu firma care a câştigat proiectarea şi execuţia lucrării. Din februarie şi până în prezent, aproape că nu am avut colaborare. Nu ne-au răspuns la adresele pe care le-am trimis şi vom renunţa la contract. Ca urmare, lucrarea va fi pusă din nou pe SICAP pentru a putea fi atribuită altei firme”, ne-a informat Ioan Pătcaş.

Prin PNDL I, administraţia locală a avut un proiect de alimentare cu apă în satul Cizer, având o valoare de aproximativ 450.000 de lei. Acest proiect a început în 2014, an în care s-a realizat doar 25% din lucrări, dar s-a finalizat anul trecut întreg proiectul.

Proiect de peste 14 milioane de lei pentru înfiinţarea unei reţele de canalizare

Al cincilea proiect prin PNDL II, cel care are şi cea mai mare valoare, este cel care prevede înfiinţarea unei reţele de canalizare menajeră şi o staţie de epurare, acesta având o valoare de peste 14 milioane de lei! Dosarul proiectului se află în curs de evaluare, urmând să mai fie parcurşi anumiţi paşi până când lucrările propriu-zise vor putea începe.

Cămin cultural modern în centrul comunal. Se lucrează şi la căminul din Pria

Administraţia locală a obţinut finanţare prin fonduri europene – AFIR pentru modernizarea şi dotarea căminelor culturale din Cizer şi Pria. Căminul cultural din Cizer a fost deja finalizat în această primăvară, iar valoarea investiţiei a fost de peste 850.000 de lei.

Tot prin fonduri de la AFIR se lucrează la reabilitarea căminului cultural din satul Pria, unde şantierul este destul de avansat, în condiţiile în care lucrările s-au finalizat în proporţie de 70% şi se vor termina în luna octombrie.

 ”La căminul din Pria am avut o problemă delicată şi la această lucrare trebuie să punem şi bani de la bugetul local întrucât lucrarea a fost bugetată foarte slab şi nu am reuşit să găsim constructor. Până la urmă am găsit o firmă după sprijinul financiar oferit de Consiliul Local. Am aşteptat aproape 8 luni de zile până când au fost aprobaţi bani de la bugetul local, proiectul fiind prin fonduri europene. Suntem în grafic cu lucrarea şi mă bucur că nu am pierdut finanţarea”.

Ioan Pătcaş, viceprimarul cu funcţii de primar în comuna Cizer

Capelă construită din fonduri europene

O investiţie care deja s-a finalizat a avut loc tot în centrul comunal, la Cizer, acolo unde s-a construit o capelă.

Lucrările au început anul trecut şi s-au finalizat în această primăvară, sursa de finanţare fiind AFIR – fonduri europene.

Valoarea totală a investiţiei este de 69.500 euro, iar Primăria a suportat de la bugetul local aproximativ 10.000 de euro.

În centrul de comună se va construi o sală de sport

Condiţii tot mai bune pentru copiii şi elevii din comună. Pe lângă reabilitarea grădiniţei şi a şcolii din Cizer, în zonă se va construi şi o sală de sport, prin CNI. Cererea de finanţare a fost aprobată de Compania Naţională de Investiţii încă din 2018, dar lucrarea a fost de mai multe ori scoasă la licitaţie în zadar. Acum însă are şanse să fie contractată, având în vedere că în ”cursă” s-au înscris 11 firme.

Clădirea Şcolii din Plesca, reabilitată cu bani de la bugetul local

Între proiectele finalizate recent se numără reabilitarea clădirii şcolii din Plesca, lucrare care s-a realizat cu bani de la bugetul local.

Valoarea investiţiei a fost de 104.717 lei şi s-a terminat în toamna anului trecut.

Cum toţi elevii din comună învaţă la şcoala din centrul comunal, clădirea şcolii din Plesca va avea o altă utilitate, urmând să devină cămin cultural. Aceasta, mai ales că în această localitate nu a existat un cămin cultural.

Iluminatul public se extinde: se mai montează încă 400 de corpuri de iluminat

Din 2014, iluminatul public a devenit unul modern în comuna Cizer, iar lămpile vechi au fost înlocuite cu LED-uri.

S-au montat corpuri de iluminat din trei în trei stâlpi, dar acum, administraţia locală vrea să extindă iluminatul public. Astfel, vor mai fi montate alte 400 de corpuri de iluminat, investiţia urmând să fie realizată cu bani de la bugetul local.

Primăria ţine la siguranţa cetăţeanului, astfel că anul trecut, cu bani de la bugetul local, s-au achiziţionat camere de supravegheat, ce s-au montat în toate satele.

Cu bani de la bugetul local s-a achiziţionat o staţie GPS, pentru parcelarea terenurilor de pe raza comunei. În acest sens, Primăria a angajat şi o persoană specializată.

Totodată, autorităţile locale au demarat două proiecte pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor, în vederea întăbulării: unul în 2018 şi al doilea proiect s-a demarat în acest an.

Se construieşte o parcare pentru maşini de mare tonaj. Se lucrează la regularizarea văilor

Cu bani de la bugetul local, Primăria mai construieşte o parcare în comună, acolo unde să fie parcate maşinile de mare tonaj.

”Sunt foarte multe camioane şi maşini mari pe raza comunei, pe care nu le putem lăsa pe uliţe. Am avut o întâlnire cu proprietarii de maşini şi mi-au sugerat să le punem la dispoziţie un spaţiu, care să fie împrejmuit cu o cameră de supraveghere, unde maşinile să poată fi parcate în siguranţă”, a spus Ioan Pătcaş, viceprimarul cu atribuţii de primar.

În ultima perioadă, Primăria Cizer a lucrat şi la regularizarea văilor, pe aproape 2 km. În plus s-a făcut şi un drum pe lângă vale, care duce în satul Plesca, pe care să poată circula utilajele agricole. Aceste lucrări s-au realizat printr-un protocol semnat cu SGA Someş-Tisa, pentru care administraţia locală a avut costuri minime.

Dacă cei de la Serviciul de Gospodărire a Apelor au pus la dispoziţie utilajul, Primăria Cizer a suportat doar costul cu combustibilul.

Planurile măreţe pentru dezvoltarea infrastructurii din comună

Pentru administraţia locală condusă de Ioan Pătcaş prioritar este ducerea la bun sfârşit a proiectelor aflate în implementare, însă gândurile duc şi spre viitor, astfel că planurile măreţe pentru anii următori se îndreaptă spre dezvoltarea infrastructurii.

Deja s-a început la întocmirea studiilor de fezabilitate pentru construcţia a nouă poduri, trei la Pria, iar celelalte şase sunt preconizate a se construi peste toate trecerile de văi în comună.

Totodată, Primăria pregăteşte proiecte pentru reabilitarea tuturor drumurilor rămase neasfaltate, dar şi pentru înfiinţarea unei reţele de gaz metan. Modernizarea pieţei agroalimentare şi amenajarea unui parc la şcoală fac parte din planurile administraţiei locale care au şanse mari să se concretizeze într-o perioadă şi mai scurtă de timp, fiind vorba de două proiecte cu o valoare mai mică.

”Sunt mulţumit de ce s-a realizat până acum. Ştiu cât m-am implicat în aceste proiecte şi de câte ori am fost la Bucureşti. Este foarte greu să-i mulţumeşti pe toţi. Din 10 oameni, sigur unul se găseşte să îţi atribuie parte negativă din ce faci. Aşa suntem noi ca şi naţie. Îmi pare rău că o spun, dar nu se promovează decât negativismele, nimeni nu povesteşte şi nu transmite un lucru bun”, a spus viceprimarul cu funcţii de primar.

Primăria va avea un sediu nou

Administraţia locală are multe planuri pentru perioada următoare, printre proiectele de viitor fiind şi construirea unui sediu nou de Primărie. Noua clădire va fi construită în spatele actualului sediu şi deja se lucrează la implementarea proiectului. Pentru următorii paşi trebuie mai întâi primirea unui aviz din partea Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu.

Ioan Pătcaş: ”Toate proiectele  s-au făcut pentru a spori confortul cetăţeanului”

”Ţinând cont că este un an electoral pentru alegerile locale, îi îndemn pe locuitorii comunei să gândească înainte de a merge şi a pune ştampila pe următorul ales. Să nu se lase influenţaţi de oameni care toată viaţa lor au spus doar lucruri negative despre alţii. Nu sunt un om ranchinos. Am venit în 2012 în Primărie cu gânduri bune şi am fost viceprimar până într-o perioadă, iar din 2017 sunt împuternicit cu atribuţii de primar. Consider că mi-am făcut datoria faţă de cetăţean în măsura în care am putut. Toate aceste proiecte s-au făcut pentru a spori confortul cetăţeanului. Datoria noastră este să ne implicăm, să-i ajutăm pe oameni şi să-i înţelegem, dar să nu rămânem doar la stadiul de promisiuni. Nu pot decât să le doresc multă sănătate locuitorilor comunei şi să le mulţumesc pentru sprijinul acordat, atât lor, cât şi echipei din Primărie”.

Loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole




 

 

 




More in Ştiri din Sălaj