Connect with us

Ştiri din Sălaj

FOTO. Povestea de viaţă a sindicalistului pentru care Becali a venit până în Sălaj


Laurenţiu Ghiuruţan este unul dintre cei mai longevivi şi cunoscuţi oameni care activează pe scena socială din judeţ. În anul 2004, tocmai Gigi Becali a venit până în Sălaj, la Românaşi, pentru a susţine candidatura acestuia la funcţia de primar al comunei natale


Laurenţiu Ghiuruţan (49 de ani) se poate lăuda că este printre cei mai longevivi oameni încă activi pe scena socială, dar şi politică din judeţ. Mai mult, acesta este şi printre cei mai vechi angajaţi ai Primăriei Zalău.

Ghiuruţan a fost cel care în 1998 a pus bazele Direcţiei Corp Control din cadrul instituţiei, serviciu unde activează şi în prezent după un motto personal: “Îmi place ce fac, ştiu ce trebuie făcut şi o fac foarte bine”. În prezent, Laurenţiu Ghiuruţan este preşedintele Sindicatului “Cartel Alfa” Sălaj şi vicepreşedinte al Sindicatului “Civitas”. Laurenţiu Ghiuruţan este fiu al satului Păuşa, comuna Românaşi.

A absolvit ciclul gimnazial la Păuşa, respectiv Românaşi, iar apoi a urmat studiile liceale la actualul Colegiu Tehnic “Alecsandru Papiu Ilarian”, iar mai apoi la Liceul Tehnologic “Mihai Viteazu”. Este licenţiat în drept şi are un master în administraţie publică locală.

Povestea de viaţă a lui “Lenţi”, aşa cum îl alintă apropiaţii, a fost plină de peripeţii, de aventuri care l-au marcat, de lucruri măreţe, de realizări importante şi cel mai important, aşa cum spune el, fericită.

Pentru că îi place să ducă o viaţă fericită, atât el, cât şi cei din jurul lui, tocmai de aceea a ales cele două direcţii pe care le-a urmat în viaţă – sindicalist şi politician.

Vrea România Mare în vechile hotare!

Laurenţiu Ghiuruţan este un naţionalist convins. Iubeşte folclorul, iubeşte tot ce este românesc, iar visul său este să revadă România în vechile hotare. Un mare iubitor de cultură, a studiat foarte multă istorie, iar din acest motiv poate afirma că România trebuie să redevină ţara care a fost. Acesta îşi doreşte ca Basarabia şi Bucovina de Nord (zona Cernăuţi) să redevină pământ românesc. Şi, dacă tot vorbim de cultura liderului de sindicat, trebuie să amintim că acesta a urmat numeroase cursuri de formare profesională, unele chiar în Bucureşti sau Tulcea, dar şi în alte oraşe din ţară.

Un om cu suflet MARE! A sprijinit copiii nevoiaşi, chiar şi pe cei din Republica Moldova

Laurenţiu Ghiuruţan este şi un om cu suflet mare. De-a lungul timpului, s-a implicat activ în sprijinirea copiilor defavorizaţi sau loviţi de soartă.

În urmă cu câţiva ani, alături de regretatul Pompiliu Ceaca, a ajutat mai mulţi copii defavorizaţi din Sălaj. Acesta a dus donaţii, atât băneşti, cât şi numeroase lucruri materiale unor copii loviţi de soartă, dar care aveau însă rezultate foarte bune la învăţătură. Liderul de sindicat l-a ajutat cu o donaţie importantă şi pe Marius, copilul din Cuceu care a dus un trai greu, dar care era un mic geniu în matematică. O importantă acţiune umanitară a realizat-o în Republica Moldova. Peste Prut, tocmai în comuna Răzeni, din apropierea Chişinăului, acesta a dus pachete cu rechizite şi a donat bani copiilor care îşi doresc să facă performanţă la şcoală, dar care duc un trai greu. Aici a sprijinit inclusiv o familie cu mai mulţi copii, a cărei casă a luat foc, şi se afla într-un impas financiar.

A fondat FSN Sălaj şi a dormit 25 de zile în clădirea Prefecturii

Poate cea mai tumultoasă perioadă pentru Laurenţiu Ghiuruţan a fost în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989. Pe 22 Decembrie 1989, Laurenţiu Ghiuruţan, alături de alţi tineri revoluţionari au invadat Palatul Administrativ din Zalău, unde se afla prim-secretarul judeţului.

Aceştia au reuşit să înlăture autorităţile comuniste şi să instaureze democraţia în judeţ. Laurenţiu Ghiuruţan spune că nu a părăsit Palatul Administrativ în perioada 22 decembrie 1989 – 15 ianuarie 1990, dormind aici 25 de nopţi. Ghiuruţan este şi unul dintre fondatorii Frontului Salvării Naţionale – filiala Sălaj, însă a fost dat afară pe data de 15 ianuarie.

A plecat apoi în stagiu militar la Iaşi, ajungând ulterior pe frontiera de vest, la Cheresig, în judeţul Bihor. Aici s-a ocupat de păzirea graniţelor României, atât terestru, cât şi într-un regiment călare!

A părăsit în 1991 frontiera şi s-a întors acasă, la Păuşa, unde a făcut pariul cu agricultura, meserie pe care o îndrăgeşte şi în ziua de astăzi.

De la PNŢCD, la Partidul Popular 

Fiind o fire activă, căreia îi place să se implice activ în viaţa politică şi socială a unei comunităţi, Laurenţiu Ghiuruţan nu s-a limitat doar la a practica agricultura în satul său natal. Astfel, în anul 1991 a intrat în Partidul Naţional Ţărănesc – Creştin Democrat (PNŢCD), partid în care a stat până în anul 2000.

A prins inclusiv perioada de glorie a ţărăniştilor, Guvernarea CDR din perioada 96-2000. A avut în acest partid diferite funcţii de la vicepreşedinte al oraganizaţiei de tineret, secretar al acestei organizaţii, până la membru în Biroul Politic Judeţean.

A plecat din PNŢCD în anul 2000 din cauza scorului slab pe care ţărăniştii l-au obţinut la alegerile din 2000. A decis atunci să facă parte din partidul lui Radu Vasile, fostul premier ţărănist – Partidul Popular. A plecat apoi în PNG, unde a urmat o întreagă poveste.

Becali a venit în Românaşi să-l susţină pe Ghiuruţan în bătălia electorală din comună

Anul 2004 l-a prins pe Ghiuruţan în partidul PNG (Partidul Noua Generaţie) a lui Gigi Becali.

A fost convins de mai marii partidului să candideze la funcţia de primar în comuna Românaşi. Surpriza cea mare a fost când, în campania electorală, însuşi finanţatorul echipei Steaua Bucureşti a poposit pentru o zi în satul de sub Meseş.

Becali a fost întâmpinat de sute de persoane din comunitate şi a fost primit aşa cum se cuvine – cu oameni îmbrăcaţi în straie populare şi cu produse locale specifice zonei.

În acel an, dintr-un total de 9 candidaţi în comună, Laurenţiu Ghiuruţan s-a clasat pe locul trei.

Vrea ca angajaţii să nu mai fie trataţi ca nişte sclavi moderni

Ghiuruţan a intrat pentru prima dată într-o mişcare sindicală în anul 2001, respectiv în Sindicatul „Civitas”. A fost mult timp vicepreşedinte al Sindicatului Cartel Alfa, iar din 2017 a ajuns preşedinte.

Ghiuruţan susţine că tot timpul i-a plăcut să ajute oamenii, cetăţenii să ducă o viaţă mai bună, din acest motiv a intrat în mişcările sindicale. Îşi doreşte ca angajaţii să nu mai fie priviţi de marile companii ca sclavi moderni. Din acest motiv, în anul 2011 a participat la numeroasele proteste de stradă împotriva Guvernului Boc când s-au modificat legile dialogului social.

Acum îşi doreşte să se implice în continuare activ în ceea ce înseamnă legiferarea din domeniul social. Aici trebuie să amintim că a participat la renegocierea legilor privind contractul colectiv de muncă şi a dialogului social.

Pe viitor îşi doreşte să dezvolte cât mai mult fundaţia care activează pe lângă sindicat pentru a atrage fonduri europene pe care să le folosească în dezvoltarea forţei de muncă.

Tot aici putem aminti că Laurenţiu Ghiuruţan a sprijinit mai multe proteste importante, printre care cel al angajaţilor fabricii Electrolux sau cel al angajaţiilor de la Tenaris Silcotub şi al funcţionarilor de la DSV.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj