Connect with us

ALTE SPORTURI

Campion fără club

Considerat minunea şahului sălăjean, Andrei Farcaş nu poate concura pentru Sălaj, fiind nevoit să apere culorile unui club din Satu Mare!?

“Sportul minţii” a avut adepţi dintotdeauna. Chiar dacă numărul practicanţilor şahului a mai scăzut în ultimii ani, ca urmare a apariţiei multor alte metode de relaxare. judeţul nostru nu duce lipsă de valori. Cel mai valoros produs este, de departe, Andrei Farcaş, considerat copilul minune al şahului sălăjean. La 15 ani, el şi-a trecut în palmares câştigarea unor turnee importante, iar la Campionatele Naţionale are un loc 4, la categoria 12 ani. De altfel, în ultima perioadă, Andrei evoluează mai mult la competiţiile destinate seniorilor, care sunt mai pe măsura sa. Un exemplu este chiar ediţia a II-a a Cupei “Sportul Sălăjean”, disputată în vara trecută, unde a cucerit trofeul rezervat seniorilor, în condiţiile în care a fost organizat şi un concurs pentru copii.

Ca şi cum lipsa fondurilor pentru susţinerea şahului nu ar fi suficiente, iubitorii “sportului minţii” din Sălaj se mai lovesc de o problemă gravă: nu pot concura pentru un club din Sălaj. CS Frasinul a rămas în paragină, după ce întemeietorul său – Teodor Mărginean – a decedat, în cursul anului trecut. Astfel, s-a ajuns în situaţia ca mai mulţi şahişti să fie nevoiţi să se orienteze spre alte zări, pentru a putea participa la concursuri.

De aproape un an, aproape 10 şahişti, între care şi Andrei Farcaş, reprezintă culorile celor de la Unio Satu Mare, deşi se pregătesc sub îndrumarea maestrei Csilla Sajter. “Sigur că nu suntem încântaţi de idee, însă n-am avut încotro. Trebuia să-l legitimez pe copil ca să poată evolua în concursurile oficiale, inclusiv la Campionatul Naţional pe echipe”, a explicat Viorel Farcaş – tatăl sportivului.

Situaţia s-ar putea reglementa chiar în perioada următoare, având în vedere că se fac demersurile pentru constituirea Asociaţiei Judeţene de Şah Sălaj. Ideea îi aparţine lui Ioan Onicaş, încă de pe vremea când era director coordonator al DSJ Sălaj. Deşi nu mai ocupă nicio funcţie la DSJ, Onicaş continuă demersurile alături de Viorel Farcaş pentru constituirea Asociaţiei şi găsirea unui club  dintre cele care vor deveni membre fondatoare, la care şahiştii sălăjeni să poată evolua. De asemenea, este nevoie de un sediu, unde iubitorii acestui sport ar putea să se întâlnească în mod frecvent.

“Revenirea copiilor de la Satu Mare nu ar fi o problemă, deoarece am avut o înţelegere conform căreia ei pot reveni oricând, doar să fie perioadă de transferuri”, a adăugat Viorel Farcaş. Federaţia a planificat două perioade de transferuri: una în iarnă şi una tocmai în această perioadă, înainte de Campionatul Naţional pe echipe. Că tot vorbim despre această competiţie, programată chiar spre finele acestei luni, să spunem că Andrei Farcaş şi echipa sa de la Unio Satu Mare nu va lua startul, din cauza problemelor financiare.

In aceste condiţii, următorul concurs la care Andrei va fi prezent este Cupa “Schwab”,programată în perioada 5 – 12 septembrie, la Satu Mare. Va urma apoi Divizia B pe echipe, acolo unde echipa din care face parte şi şahistul zălăuan se poate mândri cu un loc doi, câştigat la ediţia precedentă. In altă ordine de idei, să spunem că ziarul nostru pregăteşte deja cea de-a treia ediţie a Cupei “Sportul Sălăjean”, ce va avea loc săptămânile următoare.    

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ALTE SPORTURI