Connect with us

Ştiri din Sălaj

“Mascaţii” au dat azi de pământ cu peştii care au femei la produs în Zalău! Cum funcţionează reţeaua de proxeneţi din oraş


Procurorii DIICOT au percheziţionat astăzi casele a nouă proxeneţi care aduceau prostituate în Zalău. Anchetatorii au reuşit să intre pe firul roşu şi să afle cum sunt racolate tinerele care apoi îşi fac veacul prin hotelurile oraşului în aşteptare de bărbaţi cu bani. Multe dintre victime sunt chiar minore


Prostituţie. Un cuvânt care se aude doar pe la colţuri de stradă sau la câte o cafea, în surdină, deoarece celor mai mulţi le este frică să vorbească. Nu însă şi procurorilor de la Crimă Organizată, care astăzi, alături de forţele speciale (mascaţi cum îi ştie lumea) au luat cu asalt casele a nouă proxeneţi. Anchetatorii au reuşit să afle cum erau racolate femeile ce apoi ajungeau să îşi vândă trupurile bărbaţilor dispuşi să plătească bani grei pentru câteva minute de plăcere.

Cei nouă suspecţi care sunt în vizorul procurorilor au constituit în anul 2017 un grup infracţional organizat şi au acţionat în mod coordonat în scopul comieterii infracţiunilor de proxenetis, trafic de persoane şi trafic de minori, deoarece multe dintre victime sunt chiar minore.

Cum ajungeau prostituatele din Constanţa în Zalău

Anchetatorii au descoperit că membrii grupului racolau persoane tinere de sex feminin din zona rurală a judeţului Constanţa. Mai precis, aceştia ademeneau fete, unele chiar sub 18 ani, din zonele sărace ale judeţului Constanţa. Majoritatea victimelor proveneau din familii dezorganizate şi cu o situaţie materială precară.

Odată racolate din aceste medii sărăcăcioase, tinerele erau transportate în mai multe oraşe din ţară, printre care şi în Zalău. Alte oraşe în care acţionau aceşti peşti sunt Suceava, Botoşani, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Sibiu, Arad sau Baia Mare.

După ce ajungeau în Zalău, de exemplu, tinerele erau cazate în apartamente închiriate în regim hotelier, sau chiar în hoteluri. Aici îşi şi practicau meseria – aceea de prostituţie. Bărbaţii care se bucurau de trupul acestor femei plăteau bani grei, iar sumele ajungeau în mare parte la băieţii deştepţi din spatele lor.

Prostituţia din Zalău, mai ieftină ca la Suceava

Procurorii au descoperit că o mare parte din clienţi erau ademeniţi chiar prin intermediul anunţurilor online.

În ceea ce privește această activitate din online, membrii grupului le instruiau pe tinere cu privire la modul gestionării anunțurilor postate, astfel încât acestea să fie primele în lista de căutări afișată de site, urmărindu-se racolarea unui număr mai mare de clienți  și, în final, obținerea unor sume mai mari.

De asemenea, tinerele erau instruite cu privire la tarifele practicate, precum și cu privire la modul de abordare a clienților, membrii grupului stabilind aceleași tarife când acționau pe raza aceleiași localități.

De exemplu, pe raza municipiului Suceava, membrii grupului impuneau practicarea unor tarife mai mari, respectiv 150 de lei pentru un singur act sexual normal sau oral (cu finalizare), 250 de lei pentru o oră și 400 de lei pentru sex anal, în timp ce pe raza altor localități ca Zalăul s-au practicat tarife mai mici.

Fetele practicau şi turismul sexual

Membrii grupării infracțional organizate, în baza unei înțelegerii anterioare, și-au stabilit localitățile din țară în care să acționeze eficient, având ca scop final maximizarea câștigurilor. Astfel, membrii grupului urmăreau ca în aceeași perioadă, pe raza aceleiași localități, să practice prostituția sau să exploateze sexual cel mult de 3-5 tinere, sens în care la diferite intervale de timp localitatea, respectiv locația, erau schimbate, membrii folosind metoda cunoscută cu denumirea de „touring” (turism sexual), ce presupune schimbarea la o anumită perioadă de timp a spațiilor de cazare, precum și a orașelor în care persoanele de sex feminin au practicat prostituția.

Totodată, prin folosirea acestei metode, membrii grupului nu atrăgeau atenția organelor de urmărire penală, având în vedere faptul că aceștia nu acționau pe raza localității de domiciliu, iar documentarea și probarea activității infracționale era îngreunată în aceste condiții.

Ba mai mult, aceștia acționau „din umbră”, sens în care le instruiau pe tinerele care practicau prostituția sau erau exploatate sexual cu privire la închirierea imobilelor, cu privire la postarea anunțurilor, cu privire la abordarea clienților și cu privire la modalitatea de remitere a sumelor obținute în urma întreținerii de raporturi sau acte sexuale contra cost, pentru a crea aparența că activitatea de prostituție se desfășoară de către aceste tinere pe cont propriu.

Astfel, de regulă, în cazul închirierii de apartamente nu se întocmeau contracte în formă scrisă, deși membrii grupului erau cei care căutau astfel de locații și, uneori, îl contactau pe proprietar în vederea încheierii contractului. În general, tinerele care practicau prostituția erau folosite la activitatea de închiriere a apartamentelor sau a camerelor de hotel/pensiune.

Cum erau controlate fetele şi banii produşi în hotelurile din Zalău

Persoanele vătămate erau supravegheate direct de membrii grupului care, prin modul în care erau organizați, urmăreau să aibă un control asupra acestora și a sumelor încasate de la „clienți”. În acest sens, membrii grupului locuiau în aceleași locații folosite la practicarea prostituției, le controlau prin intermediul telefoanelor mobile, în ipoteza în care nu se aflau în aceleași locații, le solicitau la diferite intervale de timp predarea sumelor de bani obținute, banii fiind remiși în mod direct.

În unele cazuri sumele erau puse la dispoziția membrilor grupului prin intermediari sau prin intermediul unui serviciu de transfer de bani. Astfel, pentru a ascunde legăturile dintre membrii grupului și tinerele care practicau prostituția, banii erau transferați unor rude (părinți, frați, veri) sau persoane din anturajul membrilor (prieteni, concubine, etc.).

Ascunderea legăturilor dintre membrii grupului și tinerele care practicau prostituția, constituia o preocupare specială în cazul minorelor traficate, aceștia cunoscând că faptele comise față de minori sunt mai grave. Astfel, la postarea anunțurilor pe site nu se foloseau fotografiile care le reprezentau pe minore, așa cum se proceda în cazul tinerelor majore, ci se utilizau imagini descărcate de pe alte site-uri de profil care reprezentau persoane de sex feminin îmbrăcate sumar sau în lenjerie intimă, având fața blurată pentru a nu putea fi recunoscute.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Constanța, al luptătorilor din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul Acțiuni Speciale și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi „Tomis” Constanța.

Procurorii fac precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj