Connect with us

FOTBAL

Sălajul, pe ultimul loc într-un top al echipelor promovate în Liga a III-a care au dus la bun sfârşit măcar un sezon!

Federaţia Română de Fotbal a făcut o analiză începând cu sezonul 2009 – 2010 şi terminând cu stagiunea 2018 – 2019 în ce priveşte campioanele judeţene ce au promvoat în Liga a III-a şi care au dus la bun sfârşit măcar un sezon în eşalonul superior. În aceast top al Federaţiei, Sălajul este pe ultimul loc, neavând nicio echipă, iar în această situaţie se mai află doar judeţul Giurgiu


Fotbalul pe care îl oferă campionatul Ligii a IV-a Sălaj este de un nivel mai scăzut faţă de cel pe care îl regăsim în judeţele limitrofe. Acest lucru o spun unii „specialişti” sau pur şi simplu rezultatele pe care le înregistrează campioanele Sălajului la barajul de promovare în Liga a III-a.

An de an, înaintea unui astfel de baraj, campioana Sălajului porneşte cu şansa a doua, dar s-au mai întâmplat situaţii să se promoveze, deşi în faţă au avut adversari redutabili. Astfel, în 2009 a promovat Someşul Ileanda, care a trecut de Bioland Paleu, apoi în 2015 a ajuns în Liga a III-a Luceafărul Bălan, după ce a trecut de Olimpia II Satu Mare, iar în 2019 a reuşit promovarea Unirea Mirşid, după un baraj câştigat de către Viitorul Ulmeni.

Dacă Unirea Mirşid a cedat locul celor de la SCM Zalău care acum activează în Liga a III-a, Luceafărul Bălan a rezistat doar un tur în Liga a III-a, în 2015, în timp ce Someşul Ileanda nu s-a putut înscrie în 2009 în liga superioară din lipsă de fonduri, astfel că s-a desfiinţat.

Federaţia Română de Fotbal a întocmit o analiză a echipelor ce au promovat în Liga a III-a şi care au rezistat măcar un sezon în acest eşalon, începând cu sezonul 2009 – 2010 şi terminând cu sezonul 2018 – 2019, ultimul încheiat prin desfăşurarea tuturor partidelor.

S-a făcut şi un top, în care Sălajul este pe ultimul loc, neavând în această perioadă nicio echipă promovată care să poată duce la bun sfârşit campionatul în Liga a III-a. De fapt, în cei 10 ani menţionaţi în analiza celor de la FRF, doar Luceafărul Bălan a activat în Liga a III-a, dar s-a retras la jumătatea campionatului, nefăcând faţă din punct de vedere financiar.

În acest top, judeţul Timiş este pe primul loc, echipele ce au promovat în Liga a III-a reuşind să ducă la bun sfârşit nu mai puţin de opt sezoane. Aradul şi Prahova se află şi ele pe primele locuri, cu câte şapte sezoane, iar Alba, Argeş, Brăila şi Maramureş au câte şase sezoane.

În topul întocmit de FRF cu câte două sezoane se află judeţele Bacău, Dâmboviţa, Hunedoara, Ialomiţa, Mureş, Nemţ, Olt, Tulcea, Vaslui şi Vrancea, iar judeţele Iaşi şi Mehedinţi au câte un sezon.

Fără nici măcar o echipă care să fi dus la bun sfârşit un sezon în Liga a III-a după promovare se află Sălajul, iar în această situaţie se mai găseşte şi judeţul Giurgiu.

În sondajul făcut de FRF se arată că obstacolul echipelor din Liga a IV-a spre a face faţă în Liga a III-a îl reprezintă partea financiară în cea mai mare măsură (59%), apoi nivelul sportiv scăzut (23%), iar factorul managerial organizatoric îl reprezintă 18%.

Judeţele ce fac parte din regiunea Nord-Vest, cu mult peste Sălaj

În urmă cu trei ani, Federaţia a format regiuni geografice pentru tragerea la sorţi a barajului de promovare în Liga a III-a, iar Sălajul a fost repartizat în regiunea Nord-Vest alături de Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.

Toate aceste judeţe stau mult mai bine în topul întocmit de FRF, din perioada 2009 – 2019. Astfel, în perioada menţionată, Clujul a avut patru echipe ce au promovat şi au dus la bun sfârşit sezonul în Liga a III-a, din Bihor sunt tot patru echipe, iar Satu Mare are trei echipe. Până şi Bistriţa-Năsăud, care în momentul de faţă are un campiont mai slab, a avut în cei 10 ani trei formaţii promovate la Liga a III-a şi care au dus campionatul la bun sfârşit.

Reprezentanta Sălajului avea să întâlnească în acest an la barajul pentru Liga a III-a campioana din Bihor, însă FRF a modificat jocurile de baraj şi va organiza turnee în trei, astfel că şi tragerea la sorţi se va reface.


Campioanele Sălajului în perioada referitoarea la topul întocmit de FRF:

Sezonul 2009 – 2010: Someşul Ileanda

2010 – 2011: Meseşul Treznea

2011 – 2012: Flacăra Halmăşd

2012 – 2013: Rapid Jibou

2013 – 2014: Sportu Şimleu

2014 – 2015: Luceafărul Bălan

2015 – 2016: Unirea Mirşid

2016 – 2017: Dumbrava Gîlgău

2017 – 2018: Unirea Mirşid

2018 – 2019: Unirea Mirşid


 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in FOTBAL